hirdetés
hirdetés

Meditech

Problémamentesebb vérvétel robottal

A Rutgers Egyetem tudósai kifejlesztettek egy asztali berendezést, amely ügyessége révén jelentősen könnyíthet a vérvétel előtt álló páciensekre nehezedő lélektani nyomáson.

hirdetés

A Rutgers Egyetem mérnökei létrehoztak egy asztali berendezést, amely a robotika, a mesterséges intelligencia és az ultrahangos képalkotás eszközeinek ötvözésével az egészségügyi személyzetnél arányaiban „zökkenőmentesebben” tud vért venni a páciensektől. Ugyanezzel a géppel az infúziók bekötését is könnyebben lehet elvégezni.

Bár a vérvétel világszerte rutinszerű eljárás, az esetek 20 százalékában így is küzdelmes feladatnak bizonyulhat. Ha a páciensek kicsi, összeesett, nehezen hozzáférhető vagy a tű elől rendre elugró vénákkal rendelkeznek, elképzelhető, hogy a karjukon több szúrást kell megejteni, ami felesleges szenvedést okozhat nekik.

Az amerikai tudósok robotja saját ultrahangos képalkotó rendszerét és gépi tanulási algoritmusát kombinálva képes pontosan beazonosítani és osztályozni az ereket, sőt még azt is akkurátusan meg tudja határozni, hogy a véredények mennyire mélyen fekszenek. Az információk ismeretében a gép így minimális felügyelet mellett is megbízhatóan tudja bevezetni a tűt a betegek vénájába.

Forrás: Martin Yarmush és Alvin Chen

A rendszert akár rágcsálók méretére is optimalizálni lehet, ami radikálisan egyszerűbbé teheti a biotechnológiai és a gyógyszeripari vizsgálatok elvégzését.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés