hirdetés
hirdetés

COVID-19

Vírusdetektáló szenzor hordozható készülékekhez

Mobiltelefonokhoz és egyéb hordozható készülékekhez fejlesztenek a megtermett laboratóriumi apparátusokkal hasonló precizitással működő, vírusfelismerő érzékelőket a General Electric szakemberei.

hirdetés

Okostelefonokhoz és egyéb készülékekhez fejlesztenek koronavírus-felismerő szenzorokat a General Electric kutatói. Az oltások és a kezelés mellett az érzékelők új védelmi vonalat képezhetnek COVID-19 elleni küzdelemben.

A technikát kidolgozó tudóscsapat szerint a részecskék azonosítása terén a miniatűr eszközök a robosztus analitikai berendezésekével egyező pontossággal dolgoznak. Kellő mértékű finomhangolás után az apró szerkezetekkel a vírus tökéletesen izolálható az aktuálisan irreleváns elemektől.

Forrás: GE Research

„Az érzékelőink olyanok, mint a vérebek – fogalmazott Radislav Potyrailo, a GE Research vezető tudósa. – Mi kiképezzük őket egy speciális dolog detektálására, ők pedig anélkül tudják teljesíteni a feladatot, hogy bármi más eltérítené őket a helyes ösvényről.”

A következő két évet az ujjhegynyi szenzor további tökéletesítésével fogják eltölteni a szakemberek. A remények szerint idővel az okostelefonokba, okosórákba vagy akár különböző falra aggatható szerkezetekbe is integrálható formába tudják majd hozni a vírusvadász eszközöket. Ha minden jól megy, egyszer majd a mobilunkat előkapva az egyes felületeken (pl. az ATM-ek nyomógombjain vagy a boltok polcain) még a megérintésük előtt ellenőrizhetjük, hogy megtelepedtek-e már rajtuk az egészségünkre veszélyes vírusok.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[270207] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés