hirdetés
hirdetés

Meditech

„Okos kötés" segíthet elkerülni a sebek elfertőződését

A Szingapúri Nemzeti Egyetem tudósai létrehoztak egy „intelligens kötést”, amelynek alkalmazásával a korábbiaknál biztonságosabban lehet nyomon követni az egyes súlyos sebek állapotának alakulását.

hirdetés

A krónikus sebek ellenőrzésekor gyakran nehézséget okoz, hogy általában a teljes kötést el kell távolítani róluk az állapotuk ellenőrzéséhez, ami viszont a fertőzések veszélye miatt esetenként jelentősen hátráltathatja a gyógyulásukat.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem tudósai szerencsére nemrég létrehoztak egy „okos kötést”, amely megoldást jelenthet erre a problémára.

A VeCare nevű, egyszer használatos találmányt négy réteg alkotja.

A sebbel közvetlenül érintkező legalsó réteg fölött egy lapos, mikrofluidikus sebváladékgyűjtő eszköz, egy rugalmas elektrokémiai immunszenzor és egy légáteresztő külső védőtakaró terül el.

Forrás: YouTube

Amikor a kötés a helyére kerül, először a mikrofluidikus gyűjtőkomponens a kapilláris effektusnak (hajszálcsövesség) köszönhetően eljuttatja az érzékelőhöz a sebből származó folyadékot. A releváns paraméterek (pH-szint, hőmérséklet, a jelenlevő baktériumok típusa és a gyulladás mértéke) felmérése után a rendszer egy, a szenzorhoz kívülről csatlakoztatott chipen keresztül egy dedikált applikációba továbbítja az információt. A felhasználók összességében ebből az alkalmazásból tájékozódhatnak a kötés alatt uralkodó aktuális viszonyokról.

Forrás: Szingapúri Nemzeti Egyetem

Bár a teszteket az egészségügyi szakemberek is elvégezhetik, a VeCare szakszerű használata állítólag a páciensek számára sem okozhat különösebb gondot.

Egy korábbi klinikai vizsgálat folyamán több krónikus vénás lábszárfekélyben szenvedő betegen alkalmazva a kötés már bebizonyította hatékonyságát.

A fejlesztők a továbbiakban a technológia tökéletesítésére fognak koncentrálni, hogy az eszköz maradéktalanul megfeleljen a szabályozási követelményeknek, és hamarosan immár a tömeges gyártása is megkezdődhessen.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés