hirdetés
hirdetés

Egészségügy

Az ipari internet alapját hozzák létre

Orvosi berendezések és a legkülönfélébb alkalmazások csatlakozhatnak majd a GE Healthcare magyarországi fejlesztőközpontjában készülő platformhoz, amelynek első eredményeire már nem kell sokat várni. 

hirdetés

Az év végére olyan fázisába jut a GE Healthcare budapesti fejlesztőközpontjában közel egy éve indított munka, hogy a részeredményeket egy őszi chicagói radiológiai konferencián a szakmai nagyközönség előtt is bemutatják. A globális piacra készülő egészségügyi informatikai rendszer – ipari internetplatform – célja, hogy a különféle gyártók, különféle célú, más-más szoftverrel működő orvosi berendezéseit nyílt, globális hálózatba kapcsolja, illetve lehetővé tegye az ezen gépekben keletkezett adatok összegyűjtését és feldolgozását. A távlati célok többrétűek: a hatékonyabb információáramlással az egészségügyi személyzet munkájának könnyítése, a betegségek megelőzése, a berendezések jobb kihasználása, illetve ezeken keresztül az országok egészségügyi kiadásainak csökkentése.

A 11 milliárd forint (6 milliárd a magyar kormánytól, 5 milliárd a GE-től) befektetéssel indított, 4 éves kutatás-fejlesztési projektben mintegy 200 magyar informatikus dolgozik. A munkában a GE Healthcare partnere a Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és az Országos Onkológiai Intézet. A cég ebben a témában csak Magyarországon, Indiában és az Egyesült Államokban fejleszt új technológiákat.

A globális egészségügyi projekt során olyan, az egész ipari internet alapját jelentő, nyílt platformot fejlesztenek, amelyhez egyrészt az orvosi berendezések, másrészt a legkülönfélébb alkalmazások csatlakozhatnak a későbbiekben. Az alkalmazásfejlesztésben számos lehetőség nyílik majd a magyarországi kis- és középvállalkozások számára is – mutatott rá Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke. Már vannak e téren élő kapcsolatok, de a GE további hazai cégekkel is szívesen felvenné a kapcsolatot.

Az egészségügy legnagyobb kiadásait világszerte a krónikus betegségekben szenvedők, valamint a beteg idősek ellátása jelenti. A tendencia folytatódik, hiszen a populáció idősödik, miközben az egészségügyi kiadások nőnek. Átlagos nemzetközi adat, hogy az elmúlt 15 évben az egy főre eső egészségügyi kiadások megháromszorozódtak, míg ez idő alatt 5 évvel nőtt a várható élettartam. A GE-nél készülő ipari internet olyan eszköz, amely hozzájárul egy komplex és alapvetően drágán működő rendszer egységesítéséhez, egyszerűsítéséhez és költséghatékonyabbá tételéhez.

Mallász Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés