hirdetés
hirdetés

Meditech

Műidegsejtek hozhatnak áttörést az egészségügyben

A mesterséges neuronok akár egyes neurodegeneratív betegségek kezelésében is új korszakot nyithatnak.

hirdetés

Később akár gyógyászati célokra is alkalmassá tehető, mesterséges idegsejteket (neuronokat) hoztak létre a Bath-i Egyetem tudósai. A kicsi „agyi chipek” a valódi neuronokhoz hasonlóan működnek, és a későbbiekben akár az Alzheimer-kórhoz hasonló betegségek kezelésében is központi szerephez juthatnak.

A biológiai idegsejtek feladata a jelközvetítés az agy és a szervezet egyéb területei közötti.

A kutatók azért fordítanak különös figyelmet a neuronok mesterséges lekopírozására, mert a másolatokkal óriási előrelépést érhetnének el a sejtek degenerációjával vagy elhalásával járó betegségek gyógyításában. Alain Nogaret professzor szerint az igazi áttörést az okozta, hogy az agyi sejtek elektromos tulajdonságait szilikonból készült szintetikus áramkörökön is reprodukálni tudták.

Forrás: Bath-i Egyetem

A szakemberek kétfajta neuront, jelesül a memória területén fontos szerepet játszó hippokampusz egyes sejtjeit, és bizonyos, a légzésszabályozásért felelős sejteket tudtak lemásolni.

A találmány számos lehetőséget nyit meg a neurodegeneratív betegségek miatt elveszett idegsejtek helyreállítására. A technológia például a szívelégtelenség vagy az Alzheimer-kór kezelésére szolgáló orvosi implantátumok kifejlesztése előtt is megnyithatja az utat.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: BBC News)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés