hirdetés
hirdetés

Orvostechnológia

Mikroszkóp helyett digitális patológia

A GE Healthcare, a Pittsburgi Orvostudományi Egyetem és az Omnyx LLC szakemberei olyan digitális rendszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek lehetővé teszik a patológusok számára a szövetmintákról és betegéletútról készült digitális szkennerképek készítését.

hirdetés

A legtöbb patológus a mai napig hagyományos mikroszkópon végzi munkáját. A tárgyasztalra helyezik a szövetmintákat, a szemlencsén keresztül bevizsgálják, majd a látottakat hangfelismerő rendszerre rögzítik vagy egy adminisztratív asszisztensnek lediktálják. Mindez rendkívül időigényes.

A GE mérnökei a Pittsburgi Orvostudományi Egyetem és az Omnyx LLC szakembereivel közösen most olyan digitális rendszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek az Ipari Internetre kapcsolódva segíti a patológusok munkáját.

Három évvel ezelőtt Ian Cree, a Warwich Orvosi Egyetem patológus professzora és csapata olyan készüléket kezdtek tesztelni, ami lehetővé teszi számukra a szövetmintákról és betegéletútról készült digitális szkennerképek készítését, amihez egyéni vonalkód is tartozik, és mindez egy egységes adatbázisba feltölthető.

Az Omnyx Integrated Digital Pathology névre keresztelt rendszernek köszönhetően a szövetminták megőrzése és nyomon követése jóval egyszerűbb, a patológusok pedig a képek alapján végzik az analízist és segítik a diagnózis felállítását.

A patológus egér segítségével mozgathatja a bevizsgálandó szövetmintákat. Forrás: GE Healthcare
A patológus egér segítségével mozgathatja a bevizsgálandó szövetmintákat. Forrás: GE Healthcare

A technológia segítségével egy-egy patológus 150 tárgylemez elemzését képes végrehajtani, ami 13%-os laboratóriumi hatékonyságnövekedést jelent.

„A digitális patológia mindent megjelenít a képernyőn, beleértve a papírmunkát is” – teszi hozzá Cree. „Minden összeköttetésben áll egymással, így anélkül is konzultálhatok a kollégákkal, hogy ki kellene lépnem a folyosóra. Ez az eljárás sokkal gyorsabb és jobb mindenki számára, beleértve a pácienst is.”

Az Omnyx első olyan rendszer, amely nagy felbontású fényképezőgéppel készíti a szkennermintákat és egy digitális archívumban tárolja azokat. A patológusok valós időben is hozzáférnek az archívumhoz és kikereshetik a kívánt mintákat. Az Ipari Internet segítségével pedig, amely az összekapcsolhatóság és adatelemzés erejét aknázza ki, nem kizárt, hogy a jövő orvosai a kórházi falakon túllépve globális „patológus hálózatokat” hozhatnak létre.

 

Az orvosok a munkaállomásuknál ülve is hozzáférhetnek a beteg képeihez és dokumentumaihoz. Forrás: GE Healthcare
Az orvosok a munkaállomásuknál ülve is hozzáférhetnek a beteg képeihez és dokumentumaihoz. Forrás: GE Healthcare

A rendszer mérete tetszőlegesen növelhető a szimpla laboratóriumtól akár egy önálló kórházi részlegig, sőt, akár teljes egészségügyi hálózat is létrehozható. Az orvosok közösen konzultálhatnak, tárgylemezeket oszthatnak meg egymással és a specialistákkal, így olyan még konzekvensebbé válhat a mérési folyamat, javulhat a pontosság és a diagnózis is gyorsabban felállítható, nem beszélve arról, hogy így könnyebb kikérni másodlagos szakvéleményt is.

A rendszer képes lehet az adatbázisban tárolt minták elemzésére és rejtett összefüggéseket ismerhet fel. Az orvosok továbbá molekuláris és genomtesztek során tapasztalt új felfedezéseiket is közzétehetik, így az új technológiákkal a patológia még betegközpontúbbá válhat. 

(forrás: GE/GyártásTrend)
hirdetés
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Itt, Magyarországon, kb. tizenhárom éve gyártunk ilyet.
http://www.3dhistech.com/digital%20microscopy
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés