hirdetés
hirdetés

Rákgyógyítás

Mágnesezett apró robotrajokkal a daganatok ellen

A szerkezetek egyedi irányíthatósága az ép szövet megsértése nélkül tenné lehetővé a rákos sejtek elpusztítását.

hirdetés

A tudósok már évek fáradoznak azon, hogy a legkifinomultabb beavatkozást igénylő orvosi eljárásokat is robotizálni tudják.

Az eddig fejlesztések között szerepelnek olyan kicsi robotok is, amelyek képesek a szembe fecskendezni a gyógyszereket, vagy esetleg módjukban áll összehajtogatni magukat a legnehezebben hozzáférhető régiók megközelítése érdekében.

Nem olyan meghökkentő tehát, hogy németországi kutatók nemrég tumorok ellen bevethető, mágnesezett, mikroszkopikus robotrajok koncepciójával ejtették gondolkodóba a tudományos közösséget.

A hamburgi Phillips Innovative Technologies szakemberei kiterveltek egy olyan módszert, amelynek keretében a mágneses mezőkben a parányi „osztag” minden tagját külön-külön is manipulálni tudják, és így egyedi feladatokkal is megbízhatják őket.

A tudósok a Journal Science Robotics szakfolyóiratban február 15-én tették közhírré megállapításaikat.

Korábban nehéz volt a mikroszkopikus eszközök pontos irányítása, mert ezek egyazon mágneses mezőben uniformis módon cselekedtek. „A mi módszerünk lehetővé teszi a komplex vezérlést az ember szervezetében" – mondta Live Science-nek Jürgen Rahmer, a tanulmány vezető szerzője.

A tudósok most a robotrajokat arra kívánják felhasználni, hogy a kezelés alatt bevetett „rákgyilkos” radioaktív „magokat” immár specifikusan a tumorokhoz juttassák el. A rák ilyen típusú kezelése megkímélhetné az egészséges szövetet, és csökkentené a káros mellékhatásokat.

Az elgondolás bemutatása Lego robottal (Forrás: J. Rahmer és B. Gleich/Philips Research)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés