hirdetés
hirdetés

MediTech

Klinikai monitorok speciális funkciókkal

Miközben a társadalom elöregedésével és a krónikus betegségekben érintettek számának növekedésével egyre nagyobb az egészségügyi szolgáltatások iránti igény, a piaci környezet a költségek visszafogására kényszeríti az egészségügyi intézményeket. 

hirdetés

Az orvosi ellátás során akár életeket is menthet a digitális megoldások gyorsasága és pontossága. Az LG kifejezetten kórházi környezetre tervezett monitorai, digitális érzékelői és informatikai megoldásai a kihívások ellenére is hosszú éveken át megbízhatóan segítik az orvosok és ápolók munkáját a várótermekben, vizsgálószobákban és műtőtermekben, miközben képmegjelenítési képességeikkel a minél pontosabb diagnózist szolgálják. „A digitalizációra és általában a fejlődésre a pontosabb és jobb minőségű vizsgálatok, valamint a gyorsabb kezelés érdekében van szükség. A technológiai fejlődés abba az irányba tart, hogy – hatékonysági, időtakarékossági és kényelmi okokból – az orvosi vizsgálatok leletei egy idő után már csak digitálisan lesznek elérhetők. Az orvosi képalkotó rendszerek modernizációjával párhuzamosan a leleteket megjelenítő monitoroknak is fejlődniük kell: az LG éppen ezért azon dolgozik, hogy a technológiai újításokkal kompatibilisek legyenek a kijelzői is” – mondta Németh Gábor, az LG egészségügyi megoldások üzletágának vezető értékesítési menedzsere.

Digitális megoldások napjainkban

Számos hazai egészségügyi intézményben – kényszerűségből – továbbra is a lehető legolcsóbb informatikai megoldásokat használják. Ezek jellemzően gyengébb minőségű és sokszor nem is kompatibilis berendezéseket jelentenek, ami hosszú távon egyrészt nem költséghatékony, másrészt nem segíti a minőségi ellátást, és nem könnyíti meg a túlterhelt egészségügyi dolgozók munkáját sem.
Az irodai monitorok természetesen megfelelőek, ha receptírásról, kartonozásról van szó, de a speciális orvosi területekhez különleges készülékekre van szükség. A gyártók ezért a kórházi környezet kihívásait figyelembe véve fejlesztik legmodernebb kijelzőiket, informatikai megoldásaikat, és olyan speciális funkciókat hoznak, mint például a kórházi lámpák melletti tükröződésmentesség, a por- és cseppállóság vagy az antimikrobiális készülékborítás.

Tiszta és torzításmentes képalkotás

Az LG monitorai ilyen és ehhez hasonló speciális tulajdonságok egész sorát kínálják, melyek a kórházi dolgozók számára érezhetően jobb munkavégzési körülményeket biztosítanak. A diagnosztikában például kifejezetten fontos, hogy a kijelző tökéletesen jelenítse meg a szürke minden árnyalatát. Az LG klinikai ellenőrző monitorai megfelelnek a DICOM Part 14 szabványnak, amely az amerikai elektronikai gyártók szövetsége (National Electrical Manufacturers Association – NEMA) és az Amerikai Radiológiai Testület (American College of Radiology) szigorú iránymutatása az orvosi képalkotási célokra használt kijelzők szürkeárnyalatos színmegjelenítésére és a termékek minőségére vonatkozóan. Az alacsony bemeneti késleltetést és rövid válaszidőt kínáló kijelzők akár nagy mennyiségű információt is képesek gyorsan megjeleníteni, miközben tiszta és torzításmentes képet biztosítanak.
A digitális orvosi eszközök teljesítménye az intenzív használat miatt sokszor akár néhány év alatt is romolhat. Az LG kijelzőiben éppen ezért egy érzékelő folyamatosan méri a monitor háttérvilágításának stabilitását, és automatikusan kompenzálja a termék elöregedése által előidézett ingadozásokat, hogy a képvisszaadás hosszú távon is megbízható maradjon.

Kényelmesebb és biztonságos munkavégzés

Az orvosok és ápolók mindennap hosszú órákat töltenek a képernyők előtt, a vibráló kijelzők pedig szemfáradtságot és látásromlást okozhatnak. Az LG monitorainak kényelmi funkciói közé tartozik az olvasómód, amely a kék fény mennyiségének csökkentésével optimális körülményeket biztosít a hosszabb jelentések vagy leletek olvasásához. A Flicker Safe funkció csökkenti a képernyő esetleges vibrálását, így akár hosszabb ideig is kényelmes a számítógép képernyőjét nézni.
A gyártó egyik modellje, a 19 hüvelykes, 1,3 MP felbontású monitor (19HK312C modell) két irányban is elfordítható, így könnyen illeszkedik a felhasználói igényekhez és a klinikai körülményekhez. A kijelző burkolata ráadásul antimikrobiális tulajdonságokat kapott: eleget tesz az ISO 22196 szabványnak, azaz gátolja az esetlegesen a termék borítására kerülő baktériumok szaporodását. A kijelző képes az NTSC-színtér 72 százalékának megjelenítésére, ami kifejezetten optimális a szürkeárnyalatos röntgenfelvételek megtekintéséhez.
Az LG másik készüléke, az 27 hüvelykes, 8 MP-es megjelenítő (27HJ712C modell) élénk és pontos színvisszaadást kínál, hiszen az sRGB-színtér 99 százalékát képes megjeleníteni. A monitort egyszerre akár több szakorvos is kényelmesen nézheti, hiszen széles, akár 178 fokos betekintési szög esetén is tökéletesen pontosan, torzításmentesen látszanak a színek.
A diagnosztikai monitoroknak gyakran többféle eszközzel is kompatibilisnek kell lenniük, melyek azonban jellemzően eltérő felbontási tulajdonságokkal rendelkeznek. Erre kínál megoldást a 32 hüvelykes 32HL512D típusjelzésű kijelző, amely a különféle felvételeket és fájlokat mindig képes a forrásnak megfelelő minőségben megjeleníteni azáltal, hogy felbontása 4, 6 és 8 MP között egyetlen gombnyomással változtatható.
A kényelmesebb és gyorsabb munkavégzést szolgálja továbbá az úgynevezett PBP funkció is, amellyel az egészségügyi dolgozók két ablakra oszthatják a képernyőt, azaz egymás mellett láthatják például a páciens kórlapját és egy frissen elkészült diagnosztikai felvételt. Az LG 32 hüvelykes diagnosztikai monitorjához egyszerre több külső eszköz kapcsolódhat, a külső források kezelését pedig kényelmesebbé teszi, hogy a két külön számítógépről megjelenített ablakokat egyetlen billentyűzet és egér segítségével a felhasználó szimultán tudja vezérelni.

Sebészeti megoldások

Az LG kifejezetten műtőtermi felhasználásra fejlesztette ki 27 hüvelykes, 8 MP felbontású megjelenítőjét (27HJ7105), amely pontos színmegjelenítésével segíti a sebészek munkáját az operációk alatt.A sebészeti monitor kiváló képminősége annak köszönhető, hogy a készülék többféle képalkotó megoldást egyszerre alkalmaz. Az IPS-kijelzőtechnológia révén a képi megjelenítés a lehető legpontosabb, így tökéletesen látszanak a korábban alig kivehető részletek. Mivel a kijelző az sRGB-színtér 115 százalékát képes megjeleníteni, a mélyvörös színspektrum minden tónusa jól kivehető a képernyőn. Mindez egy műtét közben akár életeket is menthet, hiszen a tökéletes színvisszaadás nagyban megkönnyíti a sebész munkáját, főleg laparoszkópos beavatkozások esetén.
Ez a megjelenítő is megfelel a DICOM Part 14 szabványnak, fényereje pedig a műtő fényviszonyaihoz alkalmazkodik. A sebészeti monitor minden pillanatot valós időben, késés nélkül ad vissza még akkor is, amikor a műtőben gyorsan zajlanak az események – ezek a valós idejű információk ráadásul pontosan, a mozgó tárgyak okozta elmosódás nélkül jelennek meg.
Az LG sebészeti monitorja igen strapabíró, üvege pedig karcálló, így a műtőtermi környezetben is megállja a helyét. A kijelző IP35-ös, a készülékház pedig IP32-es minősítést kapott, tehát a monitor védett a vízzel, a porral és azokkal a folyadékokkal szemben, amelyekkel a műtét során érintkezhet. Mivel a készülék felülete teljesen egyenletes, tisztítása is gyors és könnyű.
Az LG speciális kijelzőtechnológiája révén csökkent a fedőüveg és az LCD-panel közötti belső tükröződés, így a képmegjelenítés és a színhűség még pontosabb. A tükröződésmentességnek és a nagy fényerőnek köszönhetően az erős fényű műtőtermi lámpák mellett is tökéletesen kivehetők maradnak a monitoron megjelenő képek. Az LG sebészeti monitora mindezzel elősegíti a megfelelő orvosi döntésekhez szükséges műtéti környezet megteremtését.

Digitális röntgen

A digitális képalkotás pontos diagnózisa a röntgen esetében nem csak a detektor érzékenységén múlik: ugyanilyen fontos szerepet kap az elkészült felvételt megjelenítő kijelző is. Az LG a felvétel elkészítésétől a kép megjelenítéséig számos professzionális megoldást kínál: a digitális CsI AED-technológiájú röntgen érzékelői kiváló minőségben készítik el a felvételeket, miközben ellenállóak a legalább 1 mm méretű objektumokkal és a felvételkészítés során a készülékre kerülő folyadékokkal szemben. A szénszál és a magnézium kombinációjából álló szerkezetnek köszönhetően az LG digitális érzékelői nemcsak könnyűek – mindössze 3,2 és 2,9 kilogrammosak –, de kivételesen erősek is. A készülékek maximális felületi terhelhetősége 150 kg, maximális pontterhelése pedig 100 kg.
Az elkészült felvételek szinte azonnal a klinikai diagnosztika rendelkezésére állnak: mindkét digitális érzékelő 3 másodperc alatt továbbítja az elkészült röntgenképet a vezetéken keresztül csatlakoztatott diagnosztikai monitorra, míg a 14HK701G-W típusjelzésű készüléknek még vezeték nélküli használat esetén is csupán 6 másodpercre van szüksége a felvétel továbbküldéséhez. A röntgenszoba és a diagnosztika közötti kommunikáció ezáltal a lehető leggyorsabb lesz, ezzel hatékonyabbá téve a munkavégzést.

Felhőalapú rendszerek

Az LG Cloud-, azaz felhőalapú megoldásaival a kórházak egyetlen központi szerveren tárolhatják az intézmény munkafolyamataihoz szükséges összes adatot. Míg a hagyományos PC-, azaz személyiszámítógép-alapú rendszerekben az eszközöknek saját memóriájuk és saját hardveres komponenseik vannak, a felhőalapú rendszerekben az adatfeldolgozás és -tárolás a központi szerveren történik, így – például egy monitor használatakor – nincs szükség külön számítógépházra. Az így összekapcsolt rendszerek előnye, hogy mivel az egyes eszközök nem tárolnak adatot, azok elvesztése vagy a gépek meghibásodása sem okozhat fennakadást a kórház napi munkafolyamataiban, hiszen egy másik eszközről ugyanúgy elérhető lesz minden dokumentum. Mivel a teljes informatikai rendszer szoftveres háttere is a központi szerveren található, a különféle biztonsági és rendszerfrissítések szintén egy helyről menedzselhetők. A hagyományos, PC-alapú rendszerekről a felhőalapú megoldásokra való áttérés ráadásul több mint 50 százalékkal csökkenti a teljes bekerülési és üzemeltetési költséget, azaz a rendszer teljes életciklusára vonatkozó kiadásokat.

(A cikk eredetileg a GyártásTrend Magazin január-februári számában jelent meg.)

(forrás: LG Magyarország)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés