hirdetés
hirdetés

Mesterséges intelligencia

Kész az Alzheimer-kór-felismerő szuperalgoritmus

Az egyik tesztben már 98 százalékos pontossággal detektálta a betegség korai jeleit a szervezetben.

hirdetés

Mint minden betegség esetében, az Alzheimer-kór korai diagnózisa is nagy előnyt jelenthet a kezelésben. A Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i kampuszának tudósai kifejlesztettek egy algoritmust (mesterséges intelligenciát, avagy MI-t), amely az eddigi módszereknél akár hat évvel korábban azonosítani tudja a betegséget az idegrendszerben.

Az Alzheimer-kór diagnosztizálásának egyik módja az agy különböző területein a glükózszintek tanulmányozása. Az agyszövet glükózszintjeit dokumentáló PET-felvételek széles körben elterjedt segédeszközök a betegség beazonosításához, viszont a lassan kialakuló Alzheimer-kór esetében az agyban végbemenő leheletnyi változások gyakran elkerülhetik a tudósok figyelmét.

Forrás: 123rf

A szakemberek az újonnan létrehozott MI-vel sokkal pontosabb eredményeket tudtak elérni, és megállapították, hogy már az Alzheimer-kór legkorábbi jeleit is detektálni lehet vele. Az algoritmust közel kétezer felvétel alkalmazásával „képezték ki a szakmájára”, majd pedig számára mindaddig ismeretlen felvételeket mutattak meg neki. Bár az első etapban „csak” 92 százalékos pontossággal dolgozott, a második teszten már 98 százalékos precizitást tudott felmutatni.

Ugyan az MI egyelőre biztosan nem dolgozhat kizárólagos diagnosztaként a kórházakban, az eredmények alapján hamar kiérdemelheti a pozíciót.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: BGR)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés