hirdetés
hirdetés

Automatizálás

Élő kengurut teszteltek

A Festo fejlesztőcsapata két évet töltött azzal, hogy megfigyeléseik alapján a kenguru ugrótechnikáját reprodukálni tudják, amennyire csak lehetséges hasonlítva az eredetihez. 

hirdetés

A Festo Bionic Learning elnevezésű területen folytatott kutatások olyan témákat ölelnek fel, mint az energia-újrahasznosítás, az új hajtástechnológiai koncepciók, az adaptív megfogórendszerek vagy a funkcióintegrálás és modularitás kérdései. A munka során a jövő gyártástechnikájának alapját képező holisztikus szemléletmód áll a középpontban, amelyhez tökéletesen illeszkednek a hálózati, valamint az ember-gép kapcsolati rendszerek alaptechnológiái.

A jövő automatizálástechnikájának évről évre új lendületet adnak a Festo Bionic Learning hálózatának munkája során fejlesztett újdonságok. A tavalyi Automatica kiállításon mutatkozott be a bionikus kenguru, a multifunkciós megfogó (MultiChoiceGripper) és a hullámoztató szállítószalag (WaveHandling).

Energiahatékony ugró mozgás a természet alapján

A Festo fejlesztőcsapata két évet töltött azzal, hogy megfigyeléseik alapján a kenguru ugrótechnikáját reprodukálni tudják, amennyire csak lehetséges hasonlítva az eredetihez. Az állapotfigyelés és a pontos vezérlés együtt biztosítja az ugrás és földetérés megkívánt stabilitását. A kenguru nagy ugrásához az energiát pneumatika biztosítja. Azokon a helyeken, ahol a legnagyobb pontosságú pozicionálásra van szükség, elektromos motort használtak, például amikor az „állatnak” a farkán kell egyensúlyoznia.

Kézmozdulatokkal lehet irányítani a kengurut
Kézmozdulatokkal lehet irányítani
A Festo egy mesterséges kengurumodellen keresztül mutatja be, hogyan lehet az általa kifejlesztett új vezérlési generációval a pneumatikus és elektromos technológiát egy nagy dinamikájú rendszer megépítéséhez használni. A vállalat külön figyelmet szentelt a mobil energiaellátásnak a kenguru esetében. Erre a célra két különböző koncepciót fejlesztettek. Az egyiknél beépített kompresszor, a másiknál nagynyomású mobil tárolóeszköz biztosítja az energiát. A kenguru kézmozdulatokkal irányítható. A kinematikát lézerszinterezésű, szénszálas erősítésű anyag segítségével valósították meg. Eredményeképpen a műkenguru mindössze 7 kg súlyú, körülbelül 1 méter magas, 40 centiméter magasra és 80 cm távolságra képes ugrani.

Az emberi kéz mintájára készült

A többfunkciós megfogót sokféle dolog megfogására alkalmas. Különböző fajta megfogótípusok egyedi kombinációját jelenti rugalmas, adaptív megfogóujjakkal. Az ujjak képesek párhuzamos vagy központi irányú megfogásra, mindenféle átalakítás nélkül.

Érzékeny tárgyak biztonságos kezelése többfunkciós megfogóval
Érzékeny tárgyak biztonságos kezelése
Mindezt a megfogó központi részén található két forgatható ujjhely teszi lehetővé. Mintáját az emberi kéz hüvelykujjai képezték, amelyek 130 fokkal forgathatók a többi ujjhoz képest. A többfunkciós megfogó az igényektől függően 2-6 ujjelemmel, a Fin Ray ujjak mellett két másik típusú ujjal is felszerelhető. A Fin Ray adaptív struktúrájának köszönhetően a többfunkciós megfogó nemcsak az ujjak irányát tekintve ad lehetőséget a nagyszámú variánsra, hanem az ujjak képesek a formák széles skálájához is alkalmazkodni. Nagyon érzékeny tárgyakat is meg tud fogni minden külön érzékelő vagy vezérlőtechnika nélkül.

Szállítás és válogatás egyben

A hullámoztató pneumatikus szállítószalag moduláris rendszerű, számos membránegységet tartalmaz, amelyek hullámossá formálják a felületet, így a tárgyak szállítását kijelölt útvonalon képes megvalósítani. Ennek az elvnek az inspirációját a természetben található hullám nyújtotta.

Hullámoztató pneumatikus szállítószalag
Hullámoztató pneumatikus szállítószalag
A szél mozgása egy sima felületen, például a vízen apró hullámokat kelt, amelyek nőni kezdenek, amikor a szél újra megfújja őket. Mindazonáltal a hullám nem vizet, hanem energiát mozgat. A víz molekulái a hullámban megemelkednek és lesüllyednek, de körülbelül ugyanazon a helyen maradnak. A keltett energia az, ami sodorja a hullámot a tenger felületén. A Festo rendszere hasonló módon működik: az egyes membránok előrenyomnak és visszahúznak ugyanazon a helyen, így hullám keletkezik a szállítószalag felületén. Az egyedi modulok önmagukat konfigurálják, ami azt jelenti, hogy a rendszer gyorsan, programozás nélkül indítható, nem számít, milyen elrendezésről van szó. A rendszer potenciális alkalmazása lehet az élelmiszeriparban szükséges automatikus gyümölcs- és zöldségválogatás.

 

(forrás: Festo/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[162971] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés