hirdetés
hirdetés

Sebészet

Játszva csúszik le a torkon a jóindulatú sebészkígyó

A hüllőre emlékeztető apparátus célja a műtéti beavatkozások lehető leghelyspecifikusabb kivitelezése.

hirdetés

Hamarosan kígyószerű robotok nyújthatnak segédkezet a sebészeknek a műtőben.

Flex Robotic System

A rugalmas rendszerek a minimálisan invazív műtéteknél villogtathatják meg leginkább a képességeiket, mivel a páciensek torkán lecsúszva az általában nehezen hozzáférhető helyeket is meg tudják közelíteni.

A nagy felbontású kamerával és joystick vezérlővel szerelt Flex Robotic System a sebészek számára lehetővé teszi, hogy a szervezet nemlineáris régióiban is akadálymentesen eligazodhassanak.

A robotizált műtőasszisztens ötlete először Howie Choset, a Carnegie Mellon Egyetem (CMU) Robotika Intézet professzora és a Medrobotics társalapítója fejében fogant meg 2004-ben, állítja a Bloomberg. A rákövetkező évben Choset Marco Zenatival, a Pittsburgh-i Egyetem munkatársával  és Alon Wolffal, a CMU posztdoktorával karöltve létrehozta a Medrobotics nevezetű céget. A társaság szerint a Flex Robotic System a maga nemében a világ első kereskedelmi forgalomban kapható ilyen robotja.

A rendszer belső és külső mechanizmusokat is alkalmaz tevékenységének optimalizálása érdekében. A külső mechanizmust a sebész elnavigálhatja a kívánt helyszínre, és ez után a belső komponens is felkeresi a területet, hogy aztán itt stabil sebészeti színteret alakítson ki az operáció számára, magyarázza az alant látható videó.

Az egyedi design a cég szerint a szakemberek számára lehetővé teszi, hogy többet lássanak, több helyszínt felkereshessenek, és hatékonyabban dolgozhassanak. A laparoszkópiás sebészeti eszközökkel felvértezett robotasszisztenst egy joystickszerű vezérlővel lehet irányítani.

„A Flex Robotic System egyedülálló lehetőséget nyújt a sebészek számára, hogy nem egyenes útvonalat határozzanak meg a műtéti területhez, amelynek egyéb minimálisan invazív megközelítése nehéz vagy lehetetlen lenne” – hangzik el a lenti videóban.

A film be is mutatja, miként is lehet a kígyószerű szerkezettel a szájon keresztül, majd a torkon lefelé haladva a bajosan hozzáférhető helyeket elérni a szervezetben.

A Medrobotics állítása alapján a kialakítás miatt a vezérlés „ösztönszerű”, vagyis a tanulási görbe elhanyagolható.

A technológia a maga kicsi sebészeti eszközeivel hatékonyabb megoldást nyújt a minimálisan invazív beavatkozásokon keresztül a betegségek kezelésében. A HD-megjelenítést kihasználva a sebészek olyan struktúrák körül is el tudnak manőverezni, amelyek körül a puszta emberi látótérre alapozott sebészeti eszközökkel nehéz vagy lehetetlen lenne elnavigálni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Daily Mail)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[193285] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés