hirdetés
hirdetés

Meditech

Izzadságból tárja fel a stressz szintjét egy új tapasz

A Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem (EPFL) tudósai kifejlesztettek egy hordható érzékelő chipet, amely az izzadságban képes megmérni a kortizol koncentrációját, és így a pácienseket gyötrő stressz szintjének meghatározására is alkalmas.

hirdetés

A kortizol egy olyan hormon, amelyet a test a stresszre reagálva bocsát ki magából, és így akár a felhasználó stresszszintjét folyamatosan nyomon követő, viselhető eszközöket – például okosórákat – is létre lehetne hozni az új technológiával.

A kortizol az anyagcsere, a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában is fontos szerepet játszik. A hormon egyszersmind a „küzdj vagy menekülj” szituációkban sok energiát átirányít az agyhoz, az izmokhoz és a szívhez is, vagyis megterhelő helyzetekben is jelentős segítséget nyújt a szervezetnek.

A kortizol kiválasztása egy bizonyos cirkadián ritmus szerint mindamellett küzdelmes szituációk hiányában is folyamatos. A stresszel összefüggő betegségekben szenvedő embereknél ez a ritmus esetenként hiányozhat, de olyanok is vannak, akiknek a szervezete túl sok vagy túl kevés kortizol termel. Ezek a kondíciók szív- és érrendszeri betegségekhez, depresszióhoz, kiégéshez vagy „stresszevés” miatt akár súlygyarapodáshoz és elhízáshoz is vezethetnek.

Forrás: EPFL
Forrás: EPFL

Az EPFL Nanoelectric Devices Laboratory (Nanolab) munkatársai és a Xsensio által közösen kifejlesztett tapasz egy tranzisztorral és egy grafénelektródával rendelkezik. Az eszköz bizonyos egyszálú DNS-ek és RNS-ek különböző szakaszait szintén tartalmazza – ezek a fragmentumok a kortizollal képesek kötődéseket kialakítani, és így a hormonnak a verejtékben megtalálható koncentrációja rajtuk keresztül megmérhető.

A mérnökök laboratóriumban már letesztelték a tapaszt; következő lépésben már kórházi környezetben is helyt kell állnia a találmánynak. A klinikai szakaszban Cushing-szindrómában (a test túl sok kortizolt termel) és Addison-kórban (a test túl kevés kortizolt termel) szenvedő betegeken, valamint stressz miatt elhízott pácienseken, immár „élesben” fogják ellenőrizni a technológia hatékonyságát.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[267345] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés