hirdetés
hirdetés

MediTech

Intelligens távdiagnosztika

Teleradiológiai rendszer segítségével kommunikálhatnak egymással a más-más intézményben dolgozó klinikusok és radiológusok. Sem a betegnek, sem a felvételnek, sem a leletnek nem kell utaznia. 

hirdetés

Június eleje óta az Uzsoki Kórházban leletezik a Szent Lázár Megyei Kórházban végzett CT-vizsgálatok eredményeit. A műszakilag még tesztfázisban lévő eRADical teleradiológiai rendszer segítségével naponta 30-40 CT-felvételt továbbítanak elektronikusan a fővárosba, ahol radiológus szakorvosok állítják fel a diagnózist, majd küldik vissza Salgótarjánba a leleteket.

A közel 1 milliárd forintos összköltségű kutatás-fejlesztést a GOP 1.1.1 keretében az Enterprise Group és a Magyar Fejlesztési Intézet Nonprofit Zrt. végezte. A konzorcium stratégiai szakmai partnere az Uzsoki Kórház.

Az eRADical segítségével a képrögzítés helyétől pár méterre, de akár több száz kilométerre is megtekinthetők, és kiértékelhetők az orvosi képalkotó eszközök felvételei. Az elosztott tárolási és feldolgozási környezetű rendszer jól skálázható, architektúrája robusztus, rendelkezésre állása magas. A képtovábbítás és -megjelenítés során megmarad az eredeti diagnosztikai képminőség, továbbá a felvételekhez tartozó vizsgálati adatok is villámgyorsan a leletezés helyszínére érkeznek. Az eRADical alkalmazásával a felvétel elkészülte és a validált lelet visszaérkezése közötti időtartam 10-15 perc alá szorítható. A rendszer illeszkedik a jelenleg elérhető, valamint a bevezetés előtt álló vagy párhuzamosan fejlesztett egészségügyi rendszerekhez, továbbá támogatja a betegadminisztrációs és általános gazdálkodási feladatokat is.

Naponta 30-40 CT-felvételt értékelnek ki a vizsgálat helyétől távol (forrás: Enterprise)
Naponta 30-40 CT-felvételt értékelnek ki a vizsgálat helyétől távol (forrás: Enterprise)

„Úgy gondoljuk, hogy minden lehetőséget meg kell ragadnunk ahhoz, hogy a kórház fejlődjön. Nemcsak az eszközpark, hanem a betegellátást kiszolgáló informatikai megoldások folyamatos újítása is része ennek a folyamatnak. Ugyanakkor szeretném hangsúlyozni, hogy legfontosabb célunk, hogy a betegellátás a lehető legmagasabb szakmai színvonalon folyjon, még akkor is, ha az intézmények egy része humán és egyéb erőforrásgondokkal küzd. Erre lehet jó megoldás ez eRADical is” – mondta Ficzere Andrea, az Uzsoki Kórház főigazgatója a teleradiológiai rendszer keddi "élő" bemutatóján.

„A radiológiai szakorvosok egymástól távol, de valós időben is érdemi konzultációt folytathatnak, míg a betegek számára kevesebb utánjárást garantál a szolgáltatás. Az eRADical kiegészítéseként az eMage nevű, sokoldalú képarchiváló rendszerünk révén a hosszú távú biztonságos tárolás és képtovábbítás is egy rendszerben válik elérhetővé” – fogalmazott Orbán Előd, az Enterprise Group ügyvezető igazgatója.

Az eRADical – moduláris felépítése révén – a kis rendelőintézetek radiológiai osztályaitól a több létesítményt magukban foglaló klinikák, országos létesítmények igényeit egyaránt képes kiszolgálni. A rendszert a ma használatos általános orvosdiagnosztikai eszközök támogatásán túl a mobilalapú és páciens oldalú klienseszközök kiszolgálására is felkészítették.

A validált lelet visszaérkezése 10-15 perc alá szorítható
A validált lelet visszaérkezése 10-15 perc alá szorítható

Kiindulva abból, hogy országszerte sok egészségügyi intézményben nincs elegendő radiológiai szakorvos, nagy szükség volna a távradiológiára. Az eljárás alkalmazásával meg lehetne kímélni a betegeket az utazásoktól, továbbá gyorsabbá és költséghatékonyabbá lehetne tenni a diagnosztikai eljárást. Terjedésének azonban vannak akadályai. Napjainkban nem minden kórháznak és rendelőintézetnek van megfelelő szélessávú internetkapcsolata. Az eRADical zavartalan használatának, illetve a CT-felvételek továbbításának előfeltétele a minimum 20 Mbit/s-os feltöltési sebesség. További probléma a rendszer használatához szükséges eszközök beszerzése, illetve a radiológus szakorvosok plusz munkájának ellentételezése; mindez nem tűnik megoldhatónak helyi erőből. Az eRADical országos elterjesztése tehát csak központi támogatással és finanszírozással képzelhető el.

Mallász Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés