hirdetés
hirdetés

MediTech

Gondolattal irányított robotok

Az orvostudomány régóta szeretne minőségi életet teremteni a nyaktól lefelé teljesen lebénult, ám szellemi képességeik teljében lévő betegek számára.

hirdetés

A legtöbben el sem tudjuk képzelni, milyen lehet nyaktól lefelé bénultan élni kognitív képességeink teljes birtokában, de mozgásra képtelenül, szinte mindenben másoktól függve. Van azonban remény arra, hogy az ilyen állapotban élők egyszer újra képesek lesznek maguk mozgatni a dolgokat. A GE Global Research kutatói a BrainGate kutatócsoportjával együttműködve az agy neuronjai által létrehozott elektromos jelek jobb megismerése törekszenek, mégpedig úgy, hogy a kapcsolatteremtéshez parányi robotokat használnak.

Amint arról a Nature tudományos folyóirat is beszámolt, Cathy Hutchinson 1997-ben agytörzsi stroke-ot kapott, melynek következtében nyaktól lefelé lebénult. 2011-ben azonban újra képes volt megfogni egy kávéval töltött termoszt, a szájához emelni, majd inni belőle. Az akkor 58 éves Hutchinson nem nyerte vissza a kezei feletti irányítást. A termoszt a gondolataival irányított robotkarral fogta meg. A robotot a kéz és a kar mozgását irányító agyterületbe implantált parányi érzékelőket használó úgynevezett agy-számítógép interfész technológia segítségével irányította. A 96 mikroszkopikus méretű elektróda felvette az agysejtek által kibocsátott jeleket, betáplálta őket elemzésre egy számítógépbe, majd mozgássá alakította őket.

Tesztkészülék a GE Global Research New York-i laboratóriumában (Forrás: GE Global Research)
Tesztkészülék a GE Global Research New York-i laboratóriumában (Forrás: GE Global Research)

„Kifejezetten az idegsejti tevékenységek stimulálását és rögzítését szolgáló mikroelektronikai agyi implantátumokat készítünk” – mondja Craig Galligan, a GE Global Research New York-i kutatóközpontjában dolgozó villamosmérnök, aki olyan idegimplantátumok tervezésével foglalkozik, amilyet például Hutchinson fejébe is beültettek. „A lehető legkevésbé invazív eljárást szeretnénk kidolgozni az idegszonda beültetéséhez, ugyanakkor célzott stimulálásra is törekszünk. Ehhez tudni kell, pontosan mely neuronokat kell célba venni, hogy csak azt a területet stimuláljuk.”

Remélhetőleg eljön majd az a nap, amikor ezek az implantátumok segítséget nyújtanak az agyi betegségek kezelésében. Erről a hihetetlen, áttörést jelentő technológiáról a GE Reports weboldal is részletesen beszámolt.

(forrás: GE Reports)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés