hirdetés
hirdetés

Egyedi platform

Fiatal startuptól lesz okos a magyar egészségügy

Az „Okos egészségügy, merre tovább?” elnevezésű kerekasztal-beszélgetésre voltunk hivatalosak, ahol szakértők arról értekeztek, hogyan segíthet a technológia, amikor az egészségügy forráshiánnyal küzd, túlterhelt az ellátórendszer, és elöregedő a társadalom. A vendégek, egy vércukormérőket 30 éve fejlesztő hazai vállalkozás orvosigazgatója és egy biztosítási szakértő, véleményükkel, a saját szektorukból hozott példákkal színesítették az eseményt.

hirdetés

Egy fiatal magyar testvérpár, Bene Bálint és Ádám – némi startupos és multis tapasztalat után – a Bene Studio keretei között arra vállalkozott, hogy a szerteágazó és sok kihívással küzdő egészségügy reformálásába, okosításába invesztálja tudását, és hogy ez sikeres legyen, létrehozták az első magyar egészségügyi startupstúdiót. Egyedi fejlesztésű platformjuk, a Bene Health egy olyan felület, amelynek segítségével gyorsan lehet biztonságos applikációkat fejleszteni vagy okoseszközöket kezelni. A platform olyannyira izgalmas innováció, hogy a 2017-es lisszaboni WebSummiton, a világ legnagyobb techkonferenciáján is bemutathatják.

Bene Bálint, a Bene Studio igazgatója
Bene Bálint, a Bene Studio igazgatója

„Fejlesztéseink végső célja, hogy segítsünk az embereknek egészségesebben élni, ez a mi oldalunkról egy olyan platformot jelent, ahol könnyen és gyorsan lehet biztonságos mobilappokat és okoseszközöket létrehozni – vázolta Bene Bálint igazgató a beszélgetés elején a stúdió elhivatottságát, illetve, hogy milyen hozzáadott értéket hordoz a platform. – 2018 májusától kötelező erővel lép hatályba a GDPR egységes adatvédelmi rendelet, a Bene Healthen fejlesztett applikációk, eszközök már eleve egy ennek megfelelő, biztonságos környezetben tudnak elkészülni. Emellett a mobilapplikációknak nagyon hasonló a szerkezetük, jellemzően felhasználók, eszközök és adatok jelennek meg rajtuk. Mi ezeket az algoritmusokat készen adjuk, nem kell újra és újra a nulláról felépíteni őket, így stabilabb és gyorsabb a technológiai fejlesztés."

Az öngondoskodó páciens jutalma

A két vendég az egészségügyi szolgáltatók, a technológiai fejlesztők és a páciensek oldaláról is igyekezett megközelíteni az okos egészségügy lehetőségeit. Péteri János egészségbiztosítási szakértő rögtön egy erős példával kezdett: „Ma Magyarországon évente hatezer lábat amputálnak cukorbetegség miatt. Az okos vércukormérőkkel, amelyek kijelzik, tárolják az adatokat, és emellett továbbítják is egy olyan platformra, ahol az egészségügyi ellátó is hozzáfér, megelőzhetők lennének az amputációk. A kezelőorvos ezeknek az adatoknak a tudatában időben képes módosítani a terápián, nem mellesleg a pontos adatokat kapja meg, nem azokat, amelyeket a beteg vagy feljegyzett, vagy nem.” Péteri elmondta, hogy bár számos kihívással néz szembe a gyógyászati ellátás, forráshiány van az egészségügyben, túlterhelt az ellátórendszer, de pont ezeken a gondokon könnyíthetnek a digitális okoseszközök. A szakértővel egyetértett Bibók György, a 77 Elektronika Kft. orvosigazgatója is, aki szerint amellett, hogy ezeknek a tudását, képességét integrálni kell az egészségügyi ellátórendszerbe, a finanszírozási oldalról is el kell ismerni az értékeit, és támogatással elérni, hogy általános legyen a használatuk. „A egészségügyi kifizetőhelynek is gazdaságos, hiszen lecsökkenthetik a vizitidőket a túlterhelt szakrendeléseken, a beteg és az orvos akkor is konzultálhat, ha nem találkozik” – mondta az orvosigazgató. Fontosnak tartották a szakértők hangsúlyozni, hogy mindennek létrejöttéhez a páciensek részéről erős öngondoskodási attitűd szükséges. Meg kell ismertetni a lakossággal és az orvosokkal az okoseszközöket, meg kell tanítani nekik a használatukat, és oldani kell az orvosok ellenállását az új technológiákkal szemben.

Bibok György orvosigazgató, Péteri János egészségbiztosítási szakértő és Bene Bálint, Bene Studio CEO a kerekasztal-beszélgetésen
Bibok György orvosigazgató, Péteri János egészségbiztosítási szakértő és Bene Bálint, Bene Studio CEO a kerekasztal-beszélgetésen

Vegyünk egy általános példát, az okos vércukormérőt, amellyel olyan programok érhetők el, amelybe az eszközben fellelhető számadatokat feltöltve lehetőség van az A1C anyagcsere-vizsgálatra, anélkül, hogy laboratóriumi körülményeket kellene biztosítani a páciensnek. Ezek a vércukormérők az utolsó 2-3 hónap átlagos vércukorszintjének adataiból határozzák meg a glükózzal kötésben lévő, azaz glikozilált hemoglobin koncentrációját, amelyből kiolvasható az anyagcsere állapota. Ez azért nagy jelentőségű, mert ez a jellemző befolyásolja leginkább a diabéteszes páciensek státusát, és figyelembevételével megelőzhetők a társbetegségek kialakulása. Nemcsak hosszú távon kialakuló betegségek előzhetők meg rendszeres kontrollal, hanem a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) is elkerülhető az adatok ismeretével.

Szenzorok, kütyük az egészségünk hálózatában

Egészen közel vagyunk ahhoz a ponthoz, amikor a telefonunk riaszt minket, ha egy stroke vagy hirtelen szívleállás fenyeget minket, ahogy ma már számos alkalmazás van, amely jelzi, ha keveset ittunk az adott napon, vagy hogy túl sok kalóriát vittünk be a szervezetünkbe. „Vannak partnereink, akiknek az okoseszközeit, applikációit a Bene Health rendszeren fejlesztjük. Az egyik ilyennel házhoz lehet hívni orvost, valamint szakorvosokkal lehet konzultálni, gyakorlatilag olyan, mint az Uber, csak nem sofőrökkel, hanem orvosokkal” – mesélt Bene Bálint technológiai vezető az egyik projektjükről. A platform nagyban megkönnyíti és meggyorsítja az új appok fejlesztését.

Az orvosokat és a társadalmat is ösztönözni kell az elérhető technológiai eszközök használatára, az emberközpontú, konzultatív gyógyászatra. Ennek elősegítése érdekében a Bene Studio rendszeresen szervez a jövőben szakmai beszélgetéseket, ahol a gyógyászati iparban részt vevők tudástranszfere jöhet létre. „Az egészségügy egy rendkívül összetett terület, ahol nemzetközi színvonalú fejlesztések szerintünk csak akkor születhetnek, ha a szakértők, az állami vezetők és a meghatározó vállalatok összefognak egymással. Ezt elősegítendő szerveztük meg a mostani beszélgetést, amelynek hírére többek között a GE Healthcare, a T-Systems és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ is jelezte, hogy szeretnének a jövőben hasonlókon részt venni, így mindenképpen lesz folytatás” – jelentette be Bene Bálint.

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés