hirdetés
hirdetés

Biotechnológia

Élő gyógyszerekkel a betegségek ellen

A sejt-immunterápia néven ismert eljárást a való életben is alkalmazzák, és szó szerint életet menthet.

hirdetés

Az új típusú, a regeneratív gyógyászat körébe tartozó, személyre szabott gyógyszer, amely úgy állítja helyre a hibás sejteket és szöveteket, hogy újraprogramozza a DNS-üket, és visszaállítja a normál működésüket, már nem a távoli jövő fantazmagóriája. Bármilyen hihetetlenül hangzik is, nem sci-firől van szó: a sejt-immunterápia néven ismert eljárást a való életben is alkalmazzák, és szó szerint életet menthet. 

A részben a GE közreműködésével kidolgozott eljárás hatékonyságának bizonyítéka egy akut limfoblasztos leukémiás beteg esete: a kemoterápiás kezelések dacára többszörösen visszaeső pácienstől a kísérleti kezelést végző orvosok T-limfocitákat (az emberi immunrendszer gerincét alkotó fehérvérsejteket) gyűjtöttek be, majd DNS-ük megváltoztatásával úgy programozták át őket, hogy felismerjék és megsemmisítsék a beteg szervezetében található rákos sejteket. Az orvosok az átprogramozott T-limfocitákat visszainjekciózták a véráramba, ahol a sejtek megsokszorozódtak, és kiirtották a betegséget. 

A sejtterápiás berendezések áttörést hozhatnak az orvostudományban (forrás: GE Healthcare)
A sejtterápiás berendezések áttörést hozhatnak az orvostudományban (forrás: GE Healthcare)

A GE is részt vett annak a bioreaktornak a megtervezésében, amelyben az orvosok a rák kiirtására betanított T-sejteket tenyésztették, és jelenleg is számos termékét és szolgáltatását alkalmazzák a sejtterápiás berendezések gyártásában. Phil Vanek, a GE Healthcare sejtterápiás technológiákkal foglalkozó részlegének igazgatója szerint „az orvostudomány forradalom küszöbére érkezett. Ennek alapját az élő gyógyszerek képezik. Az átprogramozott sejt maga lesz a gyógyszer, amely aztán visszakerül a beteg szervezetébe, és helyre tud állítani egy elveszett funkciót, sőt, egy napon talán majd egy olyan funkcióval is gazdagítja sejtjeinket, amilyennel korábban nem rendelkeztek”.

(forrás: GE Reports/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés