hirdetés
hirdetés

MediTech

Elmével irányítható kerekesszéken dolgoznak

A Duke Egyetem tudósai majmokon tesztelték a forradalmi gyógyászati segédeszköz hatékonyságát.

hirdetés

Az észak-karolinai (USA) Duke Egyetem egyik kutatócsapata létrehozott egy, kizárólag a felhasználója gondolataival irányítható kerekesszéket. A Scientific Report nevű szakfolyóiratban publikált tanulmányuk kísérletei során a gyógyászati segédeszköz tesztalanyai rhesusmajmok voltak.

A prototípus rendszer a hasonló eszközöknél szokásos, fejbőrre szerelt EEG helyett egy beültetett agy-gép interfészre épül (BMI). Bár a BMI így invazívabb, nagyobb vezérelhetőséget és kevesebb késést tud felmutatni.

 „Valami olyanra volt szükségünk, ami a teljesen lebénult emberek számára közelebb viszi a mozgásunkat, mert az összes mozdulatukat folyamatosan ellenőrzés alatt tarthatják vele” – nyilatkozta a Business Insidernek Dr. Miguel Nicolelis, a tanulmány vezetője.

A Duke Egyetem csapata, miután a vezeték nélküli eszközt a főemlős tesztalanyok testébe ültette, először felvette a majmok agyhullámait, amikor a kerekesszéken körbevezették őket. Ezt az adatot aztán egy olyan algoritmus létrehozására használták fel, amely az állatok szándékait a gépet vezérlő elektromos jelekké alakítja.

A csapat ezek után a majmoknak átadta a vezérlés lehetőségét.

Forrás: Engadget

Az állatok kevesebb mint egy nap alatt elsajátították a vezérlés metódusát, és hamarosan profivá váltak a szerkezet elnavigálásában. A vizsgálati szoba véletlenszerűen kiválasztott helyére küldött kerekesszékben a majmoknak következetesen sikerült a szerkezetet a számukra kihelyezett tál gyümölcshöz irányítani.

A tudósok reményei szerint a technológia emberi felhasználásra is alkalmas lehet.

A kutatóknak mindamellett először a BMI akkumulátorának 2 órás üzemidején még felül kell kerekednie.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés