hirdetés
hirdetés

Meditech

Elektromos tetoválás a szívbetegségek felismeréséhez

A Texasi Egyetem berkeiben kiötlött tapasz az EKG-készülékeknél sokkal mélyrehatóbb képet tud alkotni a páciensek aktuális egészségügyi állapotáról.

hirdetés

Egy, a Texasi Egyetemen feltalált elektromos tetoválás a szívbetegségek első jeleinek azonosításával rengeteg ember életét mentheti meg. Pontosan a szív fölé helyezve az eszköz folyamatosan valós idejű információval szolgálhat a szerv aktuális egészségi állapotáról. Minthogy a páciens állandóan magán viseli, a tapasz segítségével az EKG-hoz képest sokkal mélyrehatóbb képet lehet alkotni a felhasználó szívéről.

Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy vezeték nélkül működik. A rendszer kábelek hanyagolása mellett sugározza egy mobiltelefonra az adatokat, szóval a „matricát” csak fel kell ragasztani a bőrre, és már végzi is a dolgát.

Az e-tetoválás (Forrás: Nanshu Lu / Taewoo Ha)

Az e-tetoválás hőre lágyuló polivinilidén-fluoridból és grafénból készül, mely utóbbi a szénnek az acélnál 100-szor keményebb módosulata. A grafén vékonysága és rugalmassága miatt az eszköz alig érezhetően simul a páciens bőrére. A grafén emellett vezetőképes és folyadékok számára áthatolhatatlan, ami miatt a „műszer” csak még megbízhatóbban tudja elvégezni a feladatát.

A felsorolt előnyök mellett az előállítási költsége is sokkal alacsonyabb az EKG-készülékekénél.

Bár a végtermék piaci megjelenéséig még várni kell, egy gyógyszercéggel már folynak a tárgyalások, hogy a technológia tesztelését először főemlősökön, majd pedig embereken is mihamarabb elkezdhessék.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Mechanics)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés