hirdetés
hirdetés

Innovatív megoldások keltetők melegében

Egészséges ötletek

Az eredményt nem biztos, de az odavezető utat meghatározhatja, hogy egy ötletből saját erőből, a teljes folyamatot egyedül végigjárva vagy segítséget igénybe véve születik meg egy fejlesztés.

hirdetés

Évente nagy számban születnek új, innovatív megoldások az egészségügy területén világszerte. De vajon itthon mik a tapasztalatok, kihez fordulhatnak segítségért a tervezésben, a gyártásban vagy akár az üzletfejlesztésben az ötletgazdák?

Segítség nélkül

Öt évvel ezelőtt, egy üveg bor mellett fogant meg két cégtulajdonos ötlete, amelyből ma már kézzelfogható valóság, egyedülálló termék született, a MAP Health Watch. A mérés, analízis, prevenció kezdőbetűinek összevonásával létrejött alapkoncepció megvalósítására egy olyan eszköz fejlesztésének terve szolgált, amely megkönnyítené a kórházak, illetve az egészségügyi ellátást is biztosító idősotthonok munkáját. Orvosi kutatások alapján megállapították, hogy öt meghatározott paraméter képes előre jelezni a leggyakoribb életveszélyes betegségeket. A karórában minden ilyen paraméterhez egy-egy szenzor tartozik, amely gyűjti és továbbítja az adatokat, és amennyiben problémát észlel, jelez a viselőnek és a háttérben a szolgáltatónak is, aki aztán segítséget tud nyújtani.

„Bár hasonló eszközök léteztek már a piacon, de olyan, amelyben egyszerre öt szenzor kapott helyet, feltétlenül egyedinek számít. Az eszközt 2014-ben saját magunk kezdtük fejleszteni, amikor rájöttünk, hogy az akkor kapható hasonló órák sem minőségben, sem mennyiségben nem szolgáltatnak kellően releváns adatokat” – mondja Jakab Attila, az eszközt fejlesztő Medical Evolution Kft. kereskedelmi vezetője. A legnagyobb buktatót számukra az jelentette, hogy mivel nem volt előttük precedens, ezért folyamatosan falakba ütköztek, csupa olyan problémába, amely nem volt előre jelezhető.

Jakab Attila úgy látja, hogy valószínűleg kevesebb akadállyal járt volna, ha együttműködnek olyan céggel vagy szervezettel, amely segítette volna őket. Mivel itthon nem találtak olyan vállalkozást, amely az órát legyártotta volna, külföldi kiállításokon kerestek partnereket. Így találtak egy kínai céget, amely bár azt ígérte, hogy a kéréseiknek eleget tesz, ez mégsem valósult meg maradéktalanul.

MAP Health Watch
MAP Health Watch

„Ma már több olyan gyártó és fejlesztő céggel tartunk kapcsolatot, amellyel gyümölcsöző a munka, és úgy érzem, még mindig a hazai munkaerőre lehet a legjobban alapozni. Például a szoftverfejlesztést is Kínában kezdtük, és végül magyar partnerben találtunk megoldásra. Nagyon jó lett volna, ha a kezdetekkor lett volna egy olyan cég, amely képes összekapcsolni az informatikai fejlesztést a fizikai hardverfejlesztéssel. Ha így indulunk, jó eséllyel nem veszítünk két évet, és nincs rengeteg vargabetű a fejlesztésben és a gyártásban” – teszi hozzá Jakab Attila.

13 iparág, 22 startup

Ma akár a MAP Health Watchhoz hasonló egészségügyi fejlesztés is kaphat támogató segítséget, ha a Start it @K&H startupinkubátorhoz fordul az ötletgazda. A bank által gazdaságélénkítő céllal létrehozott programban jellemzően korai fázisú startupok vesznek részt. Az egyelőre csak egy jól validált ötlettel és elszánt alapítókkal rendelkező csapatoktól a már prototípussal bíró startupokig nagyon változatos fejlettségi szintű projektekkel foglalkoznak, tehát már egy kellő alapossággal végiggondolt koncepció ötletgazdái is sikerrel pályázhatnak a beválasztásra.

A programba bekerülő startupvállalkozások tevékenységi körével kapcsolatban nincs megkötés, az új projekt általános fókuszú, mindenki számára nyitott. Emiatt rendkívül sokszínű iparági összetételben dolgoznak ötleteiken a Start it @K&H-ban inkubált csapatok: az egészségügytől az oktatáson, a jogi technológián át az energetikáig összesen 13 iparágat képvisel a jelenleg a programban működő 22 startup. A „keltető” ernyője alatt 4-5 egészségügyi megoldáshoz köthető startup fejlődik.

Minden, a programba beválasztott startupvállalkozás egyénre szabott fejlesztési tervet és a fejlettségének, iparágának megfelelő saját mentort és szakértői segítséget kap. A mentorok a K&H-csoport szakértői mellett a startup-ökoszisztémából, illetve más, partnernagyvállalatok szakemberi gárdájából kerülnek ki. A 6-18 hónapos inkubációs időszak során rendszeresen értékelik, figyelemmel kísérik a csapatok előrehaladását, és ha szükséges, újabb szakembereket vonnak be az egyes fejlődési szakaszokban.

Vevői igények

A Mediagnost Kft. orvosi röntgenberendezések mechanikájának fejlesztésével és gyártásával foglalkozik, önálló piaci szereplőként nem jelenik meg, OEM- (original equipment manufacturer) partnerként szállít a vevőinek. A vállalkozás által gyártott termékek orvosi berendezések részegységei, amelyeket rendszerintegrátor cégek szerelnek össze, mérnek be, és az így létrejött készülékek maguk a kész orvosi berendezések. Bár a Mediagnost mintegy 85 százalékban saját fejlesztésű termékeit állítja elő, előfordul, hogy a partnereik saját ötleteiket szeretnék velük megvalósíttatni, és a maguk fejlesztette innovációk előállítására adnak megbízást. Ilyen esetekben a folyamatokat a megrendelővel egyeztetett ütemben és az általa megkívánt módon alakítják ki. Azaz az ötletekből formálódó megoldások céges környezetbe kerülnek át, és ebben a támogató közegben lehet a fejlesztéseket kipróbálni.

Egyetemi projektek

Balogh András Zoltán igazgató
Balogh András Zoltán igazgató
A budapesti Semmelweis Egyetem Innovációs Igazgatósága az egyetem hallgatói, kutatói és professzorai ötleteinek megvalósításában nyújt segítséget.

„Tanácsadási folyamatunkat mindig az ötletgazda igényeihez szabjuk. Van, aki átfogó segítséget kér az üzleti hasznosítás folyamatát illetően, mert nem tud időt szánni erre a kutatásai mellett, de olyan megkeresések is érkeznek, amelyek csak az egyetemi szellemi tulajdon kérdésének rendezésére vonatkoznak, a feltaláló saját kapcsolatain keresztül folytatná a hasznosítást” – mondja Balogh András Zoltán, az intézet igazgatója.

Az igazgatóság proaktívan is végez hasznosíthatósági vizsgálatot; a Tudományos Diákköri Konferencia (TDK), a PhD-napok, valamint az Általános Orvosi Kar Kiemelt Kutatócsoportok Fóruma előadásait előszűrve keresik a piaci potenciállal rendelkező kutatásokat. Folyamatosan nyomon követik az egyetem pályázati aktivitását, és az így létrejövő kutatási eredményeket is vizsgálják hasznosíthatósági szempontból.

„A kutatóknak, hallgatóknak érdemes minél korábban megkeresni az igazgatóságot, hogy az ötletgazda nehogy tájékozatlanságból a saját újdonságát rontsa eredményeinek túl korai nyilvánosságra hozásával” – tanácsolja Balogh András Zoltán. Ezért hozták létre a publikációs előszűrés szolgáltatásukat, amelynek köszönhetően tíz napon belül véleményt adnak az eredmények hasznosíthatóságára vonatkozóan. „A gyors vizsgálatnak köszönhetően nem késleltetjük a publikáció megjelenését, és szabadalmaztatható találmány esetén a szabadalmi elsőbbségi nap megszerzése párhuzamosan folyhat a publikációs folyamattal” – teszi hozzá az intézetvezető.

Az egyetemről indult sikeres projektek megvalósítói közül kiemelkedik a számos nemzetközi díjat nyert Turbine Kft., amely a rákkutatást mesterséges intelligenciával ötvöző magyar startup. Egy másik, az igazgatóság által is segített projektben a világon elsőként azonosította a terhes nőket és a magzataikat veszélyeztető betegség, a preeclampsia korai kórfolyamatait Than Nándor Gábor. A tanulmányból szabadalom keletkezett, amelynek ipari hasznosítása hatékony korai diagnosztikus eljárások kidolgozásához vezethet. A Kinepict Health Kft. és a Sigma Drugs Kft. vállalkozás alapjául szolgáló találmányok szintén a Semmelweis Egyetemen születtek. Ezen cégek mára a szabadalmakat hasznosító olyan vállalkozásokká nőtték ki magukat, amelyeket inkubációs központok mentoráltak, és kockázatitőke-befektetők finanszíroznak.

„Természetesen a különböző pályázati és kutatási programokban is zajlanak olyan kutatások, amelyek eredményekkel kecsegtetnek, és a hasznosításukat a közeljövőben indítjuk el. Erre jó példa a Nemzeti Bionika Program keretében az egyedi gyártású bionikus protézisek fejlesztése, az amiloidalapú bionikus nanoelektronikai chip létrehozása a bionikus számítógép alapjainak megteremtésére vagy a képanalizáló rendszer, amelyet szemfenékszűrésre fejlesztettek” – vázol fel egy másik utat Balogh András Zoltán.

Kárpáti Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés