hirdetés
hirdetés

Hatékony gyártás

Digitalizáció az orvostechnikában

A DMG MORI úttörő megoldásai segítik az orvostechnikai ipar szereplőit a csúcsminőségű alkatrészek gazdaságos gyártásában, mégpedig a hagyományos termékvonalat képviselő megmunkálógépeken kívül az egyre nélkülözhetetlenebb digitális technikák bevonásával is. Új fejlesztéseit az EMO fémmegmunkálási szakvásáron is megismerhették az érdeklődők.

hirdetés

A demográfiai változások, a várható élettartam emelkedése és a gazdasági élénkülés lendíti előre az orvostechnológiai ágazat fejlődését, és kihatással van a termelésre is. A jelenség különösen az ortopédia területén látványos: soha nem látott kereslet mutatkozik a csípő- és térdprotézisekre, valamint a gerincimplantátumokra. Ma közel 180 különböző terméket használnak fel az emberi testben. A diagnosztikai és sebészeti eszközök iránt is egyre nagyobb az érdeklődés. Ezekre a jelenségekre koncentrál a DMG Mori a seebachi Medical Excellence Center fejlesztőközpontjában. Mivel a szakértők már a termékek fejlesztési szakaszában bekapcsolódnak a folyamatokba, hatékony gyártási megoldások születhetnek. Markus Rehm, a DMG Mori leányvállalataként működő Deckel Maho Seebach vezérigazgatója interjúnkban elmondja, hogyan támogatja a vállalat az orvostechnológiai gyártókat, biztosítva az implantátumok és más orvostechnikai eszközök hatékony megmunkálását.

A jövőben a DMG Mori orvostechnológiai fejlesztései a Medical Excellence Centerben zajlanak majd. Mi a lényege az ottani munkának?

Markus Rehm, Deckel Maho Seebach
Markus Rehm, Deckel Maho Seebach
Alapvetően az ipari óriások és a kisebb orvostechnológiai gyártók és beszállítók is ugyanarra vágynak: kulcsrakész megoldásokra, amelyek lehetővé teszik a költséghatékony gyártást. A Deckel Maho seebachi egységében található Medical Excellence Centerben a szakértőket már a termékek fejlesztési szakaszánál bevonjuk a munkába. Együtt tanulunk az ügyfeleinkkel, és be tudjuk építeni ezt a tudást a gépeinkbe és az alkatrészeinkbe. Ennek már láttuk is az eredményét tavaly júniusban az első Medical Daysen. Német, svájci és ír ügyfeleink együtt beszélték meg az orvostechnológiai termelés fejlődését számos különböző területről érkezett szakemberrel.

Milyen szerep jut a kulcsrakész megoldásoknak a jövőben?

Feltételezhetően fontosságuk folyamatosan növekszik. Az Avicenne technológiai tanácsadó egyik tanulmánya szerint az orvostechnológia 4,4 százalékkal fog növekedni az elkövetkező években, és mindez folyamatos árleszorítás mellett fog végbemenni. Továbbá a tanúsítványok megszerzésének, megtartásának is egyre nagyobb hatása lesz a gyártásra. A minőségi követelményeket és a gyors termelést innovatív gyártási megoldásokkal igyekszünk kiszolgálni.

Az orvostechnológia fontos piac a DMG Mori cégcsoport számára. Hogyan fejlődött az elmúlt években az ágazat, és milyen kilátásai vannak a jövőre nézve?

Az orvostechnológiai piac folyamatos növekedése hatással van az iparág óriásaira. Egyre szűkülnek a gyártási területek, ugyanakkor zuhannak az implantátumok árai. A gyártók elkezdtek összefogni, hogy megküzdjenek ezekkel a kihívásokkal. Minden szempontból nőtt a hatékonyság, különösen a kifinomult termékek, például egyes protézisek és implantátumok esetében.

Innovatív CNC-technológiákkal biztosítható a komplex orvosi eszközök hatékony és minőségorientált megmunkálása
Innovatív CNC-technológiákkal biztosítható a komplex orvosi eszközök hatékony és minőségorientált megmunkálása

Milyen kihívásokat jelent ez a gyártáshoz szükséges technológia szállítója számára?

Az orvostechnológiának külön kihívásai vannak. Nem a technológiai lehetőségek jelentik a korlátot, hanem inkább az orvosi termékek minőségi követelményei határozzák meg az eljárást. Egyre fontosabb, hogy a digitális megoldásokat már a gyártási folyamat kezdetén alkalmazni tudjuk. A vonalkód-leolvasók felhasználása, a munkadarabok integrált mérése és jelölése a Celos egységes kezelőrendszerben a gyártás során, mind egyszerűbbé teszik és felgyorsítják a dokumentáció elkészítését és a nyomon követést. Az automatizálási megoldások is egyre nagyobb szerepet kapnak. Az automatizálás nem csupán az emberi felügyelet nélküli gyártást teszi lehetővé, hanem a programok és a gyártási tételek beolvasását a gyártási környezetben, és a teljes rendszerre vonatkozó visszajelzéseket is.

Ez kihat a gépek kezelésére a gyakorlatban is?

Természetesen. A Celos applikációalapú kezelőfelülete ergonomikus és intuitív felhasználást tesz lehetővé. A nyílt rendszernek köszönhető a könnyű beépíthetőség a céges munkafolyamatokba. Továbbá az automatizálási megoldások is egyre több területen terjednek el a költséghatékony gyártás elősegítésére és a munkaerőhiány miatt. Ez érinti például az egyes munkadarabok rakodását és a kisszériás gyártást az ortopédia területén. Igyekszünk a rugalmas automatizálásra koncentrálni, többek között az orvosi eszközök gyártásánál. Ezzel kapcsolatban további kihívást jelent a korlátozott gyártási terület, ami szükségessé teszi a helytakarékos, integrált automatizálási megoldásokat. A DMG Mori portfóliójában megtalálhatók a paletta- és a munkadarab-rakodó rendszerek, ahogy a robotizált automatizáció is. Természetesen a megoldásaink alapját továbbra is a nagy teljesítményű, helytakarékos CNC-szerszámgépek képezik.

Alig 10 m²-es helyigényével hatoldalas teljes körű megmunkálásra képes
Alig 10 m²-es helyigényével hatoldalas teljes körű megmunkálásra képes

Melyek lehetnek a legvonzóbb gépszériák az orvostechnológiai iparág számára?

A második generációs NTX 1000 a legnépszerűbb modell a térd- és csípőprotézisek hatoldalú megmunkálása esetén, és igen elterjedt ezen alkatrészek öttengelyes marása a kisebb DMU eVo-modellekkel és a DMU 50-nel. A kisebb helyigényű Milltap 700 megmunkálóközpont a csontlemezek gyártása terén kiemelkedő, míg a Sprint esztergagépek hatékony megoldást jelentenek a csontcsavarok gyártásánál. Eközben a fejlettebb technológiák is egyre elterjedtebbé válnak, mint az Ultrasonic marás vagy a porágyas additív nyomtatás. Ezzel a portfólióval képesek vagyunk lefedni az ortopédia területének jelentős részét.

A szigorú minőségi követelmények és a szoros gyártási határidők mindenhol jelen vannak az orvostechnológiában. Hogyan felelnek meg ezeknek a kihívásoknak?

A teljes körű megmunkálás gyakori beszédtéma az ágazatban. A különösen komplex munkadarabok, mint a kobalt-króm térdimplantátumok kiváló hatékonysággal gyárthatók öttengelyes szimultán megmunkálással a DMU 40 eVo linearon. A 60 000 fordulat/perces orsósebesség és a lineáris hajtás precíz teljesítményt, kiváló minőségű felületeket és gyorsaságot biztosít. A palettakezelő rendszer még tovább növelheti a termelékenységet, már kisebb mennyiségek esetén is.

Titánium csontlemezek hatékony megmunkálása akár emberi interakció nélkül, WH3 munkadarab-kezelő rendszerrel
Titánium csontlemezek hatékony megmunkálása akár emberi interakció nélkül, WH3 munkadarab-kezelő rendszerrel

A titánium, illetve a titániumötvözet anyagú termékek nagyon népszerűek az orvostechnológiában. Milyen megoldásokat kínálnak ebben a témakörben?

A Milltaptap 700 fő erénye a merevség, a nagy sebességű orsó és az intelligens hűtőrendszer. Ezek együttesen garantálják a legrövidebb megmunkálási időt akár az említett anyagból készülő csontlemezek gyártásakor. A WH3 munkadarab-rakodó rendszer minimális élőmunkaigényű gyártást tesz lehetővé. A csontcsavarok gyártása hasonlóképpen történik a Sprint automatikus esztergagépekkel. A Sprint 20|8 integrált orsóhajtással – 10 000 fordulat/perc a főorsón és az ellenorsókon – és lineáris hajtással az {{x}} tengelyen csökkenti a gyártási időt. A két 36 férőhelyes szerszámszán tíz hajtott szerszámot is képes fogadni, lehetővé téve a komplex alkatrészek megmunkálását.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés