hirdetés
hirdetés

Meditech

Depresszió kezelése agyi implantátummal

A Nature Medicine folyóiratban megjelent egyik tanulmány bemutatott egy agyi implantátumot, amely valós időben képes megszüntetni a depresszió tüneteit.

hirdetés

Egy új koncepcióhatékonysági tanulmány szerint a súlyos depressziót bizonyos agyi régiók elektromos stimulálásával akár egy speciális implantátummal is kezelni lehetne. A kísérleti szerkezet folyamatosan figyelemmel kíséri az idegi aktivitást, és ha a depresszió kezdetét jelző biomarkereket észlel, a ciklus megzavarása és a beteg hangulatának javítása érdekében valós időben elektromos impulzust küld a kulcsfontosságú agyi régióba.

Az eszközt demonstráló tanulmány a Nature Medicine folyóiratban jelent meg.

Az értekezés szerint a technikával a szakemberek már egy humán páciens betegségét is sikeresen kezelni tudták. A 36 éves Sarah már gyermekkora óta súlyos és az antidepresszánstól az elektrokonvulzív terápiáig minden korábbi gyógyítási kísérletnek ellenálló depresszióban szenvedett.

A kutatás első lépéseként a tudósok 10 napon keresztül szorosan figyelemmel kísérték Sarah agyának elektromos aktivitását annak érdekében, hogy a depressziós tünetekkel korreláló konkrét mintákat azonosítani tudják. A tudósok az amigdala egyik meghatározott területére koncentráltak, amely az akut depressziós tünetek megjelenésekor jelentős aktivitást mutatott.

A szakértők ezt követően felfedezték, hogy a ventrális striatumra bocsátott, röpke elektromos impulzusokkal ellensúlyozni lehet az amigdala ilyen irányú ténykedését.

Forrás: UCSF
Az implantátum (Forrás: UCSF)

Miután Sarah idegi aktivitásának sajátlagos mintáit és az egyedi stimulációs célpontot azonosítani tudták, egy olyan implantátumot ültettek a nő agyába, amely a szerv egyik területén ébredt aktivitásra válaszul az orgánum valamelyik másik régióját elektromosan stimulálni tudja.

„Az első néhány hónapban a depresszió nagyon hirtelen enyhült, és nem voltam biztos benne, hogy ez tartós lesz – állította Sarah. – De az lett.”

A beültetés előtt Sarah betegségének súlyossági szintjét a Montgomery-Åsberg Depresszió Pontozó Skálán (MADRS) a 45-ből 36 pontra értékelték. Mindössze 12 nappal az implantátum bekapcsolása után a pontszám 14-re csökkent, néhány hónappal később pedig további 4 ponttal esett, vagyis Sarah gyakorlatilag tünetmentessé vált.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[277757] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés