hirdetés
hirdetés

MediTech

Csakis tiszta kézzel!

A kézhigiéniát ellenőrző és értékelő rendszer nem csupán az egészségügyben, hanem például a tiszta gyártási terekben is alkalmazható.

hirdetés

A Hand-in-Scan Szingapúrban, a National University Hospitalban
A Hand-in-Scan Szingapúrban, a National University Hospitalban (Fotó: Hand-in-Scan)

Olyan hardver-szoftver eszköz klinikai prototípusáig jutott el egy maroknyi hazai csapat, amely a kézhigiéniát ellenőrzi és értékeli objektív módszerekkel. A Hand-in-Scan lényege a szoftveralapú képfeldolgozás. A kézmosó anyagba szabad szemmel nem látható UV festéket kevernek. A speciális szerrel való kézmosást követően a kezet az eszközbe, UV fény alá kell helyezni, és így láthatóvá válik a kézre került marker. Az eszközbe épített kamera fényképet készít a kéz mindkét oldaláról.

Ezt követően a képfeldolgozó szoftver kiértékeli a felvételeket, és pontosan megadja, hogy a kéz mely részein megfelelő, illetve hiányos a fertőtlenítés. A Hand-in-Scan indulásáról, valamint az ötlettől a mérnöki prototípusig vezető lépésekről magazinunk egy korábbi számában (GyártásTrend 2012/11.) már beszámoltunk. Az elmúlt egy-másfél évben a Műegyetemből kinőtt spin-off vállalkozás – a fejlődés elkerülhetetlen folyamatát követve – új irányba fordult.

Üzleti alapokon működő vállalkozás

– A kezdeti ötletelés és lelkes tervezgetés után a nagy változást a tőkebefektető megjelenése hozta az életünkben. Ahhoz, hogy a DBH Befektetési Alap, a Jeremie Program keretében 80 millió forint magvető tőkével finanszírozza a projektet, komoly feltételeknek kellett megfelelnünk. A teljes struktúrát, a projekttervezést, tehát gyakorlatilag a fejlesztés minden lépését át kellett alakítanunk a befektetők elvárásai szerint. Másképpen fogalmazva: egy profi, előremutató, eredményorientált, üzleti alapokon működő vállalkozást kellett létrehoznunk.

Elkezdtünk tehát ennek megfelelően gondolkozni, üzleti folyamatokat tervezni, valamint nekifogtunk a fejlesztés szakszerű dokumentálásához. Mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy adott esetben még saját magunkon is számon tudjuk kérni, hogy milyen határidőkre milyen feladatokat végeztünk el. Tulajdonképpen az elmúlt 16 hónapunk ezen átalakulás jegyében telt el – fogalmaz Haidegger Tamás, a fejlesztés vezetője, a Hand-in-Scan társalapítója. A szemléletváltás másik pillére a csapat bővítése volt. Szükségük volt olyan külső szakemberekre, akik új szemléletet hoznak a kis cég ügyvitelébe. Sokat tapasztalt, nagy kapcsolati hálóval rendelkező emberekből – a befektető segítségével – tanácsadó testületet állítottak fel. Az új szereplők, akik egyértelműen lelkesednek a projektért, pragmatikus szemléletmódjuk és sokéves tapasztalatuk révén új irányokba fordították a vállalkozást.

– A korábbi, mérnöki prototípust követően rá kellett jönnünk, hogy a mi eszközünk nem úgy viselkedik, mint egy egyszerű szoftvertermék, amelyhez – a publikálást követően – minden gond nélkül ki lehet adni frissítéseket, majd el lehet készíteni a további verziókat. Mi fizikai hardvert is fejlesztettünk, amelyhez hozzáadott értéket teremtő szolgáltatásokat kell nyújtani. Ki kell például dolgozni a riportolás módszertanát, oktatási anyagokat kell készíteni, vagy gondoskodni kell az eszköz szervizéről. Ezen feladatok elvégzése szintén rengeteg munkát igényelt az utóbbi hónapokban – mutat rá Haidegger Tamás.

Tiszta gyártási terek

Az elmúlt időszak fontos felismerése, hogy a Hand-in-Scan számára nem feltétlen az egészségügy a legígéretesebb terület (legalábbis ma). Jóllehet az egészségügyi alkalmazásban egyértelmű a kézhigiénia óriási jelentősége, gazdasági oldalról nem könnyű alátámasztani, hogy egy ilyen jellegű, megelőző beruházás mennyire indokolt egy kórház számára. Külföldön ugyan könnyebb a kórházvezetőket meggyőzni, ám a Hand-in-Scan csapata ott is meglehetősen szélsőséges példákkal találkozott.

Az elmúlt másfél évben három kontinens tucatnyi egészségügyi intézményét keresték fel. Voltak, akik egyenesen megmondták, hogy az ilyen jellegű megoldások beszerzési listájuk legvégén szerepelnek, mások viszont lelkesedtek a Hand-in-Scan iránt, mondván: bármikor alkalmaznának kórházukban ilyen eszközöket, hiszen régóta keresik a megfelelő kézhigiénia elérését támogató folyamatokat, eljárásokat. Vannak azonban más iparágak, amelyek fogékonyabbak a megoldás iránt, és ahol nagyobb a fizetőképes kereslet, mint az egészségügyben.

Ott vannak például az úgynevezett tiszta gyártási terek, ahol a kézhigiénia rendkívül kritikus. Ide tartoznak – többek között – a konzervgyárak csomagolórészlegei, de említhetjük a laboratóriumokat is, ahol kényes vegyszerekkel dolgoznak, illetve különböző biológiai folyamatokkal kerülnek kapcsolatba a munkatársak. Jó szolgálatot tehetne az eszköz a húsfeldolgozó üzemekben is, ahol a romlandó áruval közvetlenül érintkeznek az emberek. Teljesen más, ám ígéretes felhasználási területe lehet a Hand-in-Scannek az általános, személyes higiéné oktatása, akár már egészen kis korban. Nemrégiben a budapesti Szent Benedek óvodában próbálhatták ki a gyerekek és az óvónők az eszköz használatát. A játékos oktatáson több mint száz óvodás vett részt.

A cikk teljes terjedelemben a GyártásTrend Magazin 2014/3. számában olvasható.

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[148098] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés