hirdetés
hirdetés

PCR

Chipre zsúfolt labor hordozható diagnosztikához

A londoni Imperial College munkatársai kifejlesztettek egy kicsiny lapkára sűrített, hordozható „laboratóriumot”, amellyel a fertőző betegségek felismerése sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá válhat.

hirdetés

A „TriSilix” néven ismert chip tulajdonképpen egy olyan „mikrolaboratórium”, amely állítólag bárhol képes lezavarni a polimeráz-láncreakció (PCR) miniatűr változatát, az eredményeket pedig pár perc alatt rendelkezésre bocsátja.

A kompakt eszköz egy DNS-érzékelőt, egy hőmérséklet-érzékelőt és egy fűtőegységet tartalmaz a tesztelési folyamat automatizálásához. Egy tipikus okostelefon-akkumulátorral, egyetlen töltéssel akár 35 tesztet is el tud végezni a szerkezet.

A PCR-t a biológiai mintákban, például testnedvekben, székletben vagy környezeti mintákban rejtőzködő vírusok és baktériumok detektálására szokták felhasználni. A vizsgálatot általában laboratóriumokban végzik el, és az eredményekre rendszerint meglehetősen sokat kell várni.

Forrás:  Imperial College London

A kutatók azt állítják, hogy az új technológiával töredékére lehet csökkenteni diagnózishoz szükséges időt.

A rendszert a cukorbetegek vércukorszintmérőjéhez hasonlóan kell használni, annyi különbséggel, hogy a „műszer” itt fertőző betegségek jelenlétét vizsgálja meg. A szakemberek szerint a TriSilix-et idáig egy főleg állatokban előforduló bakteriális fertőzés diagnózisához, illetve a COVID-19 mögött álló SARS-CoV-2 vírus szintetikusan előállított genetikai anyagának felismeréséhez alkalmazták.

A tervek szerint a jövőben a rendszert a kézi vércukormérőkhöz hasonló eszközökre lehet majd telepíteni, és így az emberek bárhol, bármikor és – főleg – gyorsan saját maguk ellenőrizhetik, hogy – ideértve az új koronavírust is – nem kaptak-e véletlenül el valamilyen fertőzést.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Engineer)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[263850] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés