hirdetés
hirdetés

MediTech

Az orvostudomány és a mérnöki leleményesség határán

A mobilizált orvostechnikai- és gyógyászati segédeszközök az egészségmegőrzés és a gyógyulás szolgálatában. 

hirdetés

A természet ihlette orvostechnikai-, gyógyászati-, illetve egészségmegőrző és -javító segédeszközöket nem elég csak kedvező élettani hatásaik szerint vizsgálni. Amennyiben mérnöki munka termékeiként tekintjük őket, rádöbbenhetünk, milyen bonyolult és mégis logikus felépítéssel rendelkeznek, ráadásul a legszigorúbb – orvostechnikai – sztenderdeknek is megfelelnek.

Ugyanis ahhoz, hogy a kedvező élettani hatásokkal bíró technikákat, melyek egészségmegőrző vagy -javító céllal kerülnek alkalmazásra – a felmerülő lehetséges kockázatok minimalizálása mellett – minél szélesebb körben alkalmazhassuk, olyan megoldásokra van szükség, amelyek nemcsak a hagyományokon alapuló megfigyeléseket tartják szem előtt, hanem magas minőségű kivitelezés eredményei. Ilyen eszközökből pedig sem a hazai, sem a globális piacon nincs hiány: az egészségmegőrzést célul kitűzők vagy éppen a szépülni vágyók sokféle megoldás közül választhatják ki a legmegfelelőbbet egyéni preferenciáik alapján. Tekintsük át most azt, hogy melyek a legfontosabb technológiák, amelyeket a gyógyítás, a fájdalomcsillapítás vagy a mozgás- és esztétikai terápiák szolgálatába állíthatunk!

Sensolite fényágy olyan orvostechnikai eszköz, amely polarizált fénysugarakkal hatol be a szervezetbe
Sensolite fényágy olyan orvostechnikai eszköz, amely polarizált fénysugarakkal hatol be a szervezetbe

Fény: a testi és mentális egészség szolgálatában

A fototerápiás berendezésekben közös, hogy a fény jól ismert, a mentális és testi betegségekben is jótékony, pozitív hatást kifejtő tulajdonságait használják ki. A megfelelő minőségű és mennyiségű fénysugarak előállításához azonban speciális berendezésekre van szükség – csak így garantálható ugyanis a biztonságos használatuk. A Sensolite fényágy olyan orvostechnikai eszköz, amely polarizált fénysugarakkal hatol be a szervezetbe, ahol kb. 1 centiméteres mélységig éri el a kapillárisokat és a sejteket. A Berendezés a Bioptron lámpák működési elvét használja fel: energiatakarékos LED fényforrásból, illetve polárszűrőkből áll, amelyek a Brewster-törvénynek megfelelően irányítva a fényt, polarizált fénysugarakat állítanak elő. Az így létrehozott polarizált fénysugarak tökéletesen megfelelnek a kezelésekhez a korábban használt költséges lézerfény helyett. Az eszköz tartalmaz továbbá UV- és infraszűrőt is, így kiszűrve a hullámtartomány egyes szakaszait. Az átlagosan alkalmazott besugárzó fény intenzitása 20 – 150 mW/cm2 között mozog, az energiája pedig nem haladja meg az 5 J/cm2-t. A korszerű fényforrások fejlesztésének köszönhetően jöhetett létre a többszáz LED-et tartalmazó fényágy, ugyanis ez a korábban alkalmazott halogén fényforrásokkal biztonságos és költséghatékony módon kivitelezhetetlen lett volna. Így ma már a teljes test egyidejű kezelésére is lehetőség nyílik.
A polikromatikus, polarizált fénnyel végzett in vitro kutatások szerint a fototerápia gyógyhatása az immunrendszerre és a vérkeringésre gyakorolt aktivizáló hatásában rejlik, amely így a szervezet természetes ellenállóképességét fokozza. A non-invazív, fájdalommentes fényterápia pozitív hatásai tapasztalhatók továbbá egyes mentális betegségek, így például a depresszió kiegészítő kezelésében is, melyet kontrollált klinikai teszteken igazoltak .

CardioLounge automatizált, mobil szén-dioxid-fürdő
CardioLounge automatizált, mobil szén-dioxid-fürdő

Mit várunk el egy egészségmegőrzést célzó korszerű készüléktől?

A felhasználók számára természetesen a kívánt hatás mellett kiemelten fontos követelmény a biztonság és a megfelelő komfortérzet. Az ilyen berendezések tervezésénél minden esetben fontos, hogy megfelelő biztonsági rendszereket és gyakran azon túlmenően, – mint például a CardioLounge automatizált, mobil szén-dioxid-fürdő műszaki fejlesztése során felhasznált szabadalmaztatott, – egyedi technológiai megoldásokat tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik a kedvező élettani funkciók elérését a felmerülő esetleges kockázatok minimalizálása mellett. A kényelem és biztonság kérdésein túlmenően nem elhanyagolható szempont a használhatóság, a mobilizálhatóság vagy a lokálisan telepíthető kivitel lehetősége. Ezek teszik ugyanis az ilyen berendezéseket jól kihasználható alternatívákká a természetes gyógyhelyekkel, illetve a korábban megjelent amatőr megoldásokkal szemben.

Nem csak a diagnosztikában használható az elektromágnesesség

A elektromágnesterápiák, hasonlóan a fototerápiákhoz, non-invazív, behatolásmentes eljárások. A készülékek alacsony frekvenciával pulzáló elektromágneses erőteret hoznak létre a test közelében, így a szervezetben található ionok (amelyek az emberi test 70 százalékát kitevő vízben megtalálhatók) a megnyíló csatornákon gyorsabban áramolhatnak – ezáltal gyorsítják a sejtanyagcserét. A teljes test kezelése mellett terápiás céllal az egyes sérült, koncentrált kezelésre szoruló testtájak és ízületek külön is kezelhetők. A Bemer Medicintechnika által forgalmazott precízen vezérelhető mágneses matracok és lokális kezelésre alkalmas eszközök a „betegségek és panaszok megelőző és kiegészítő kezelésére javasoltak, amelynek kiváltó oka vagy velejárója a gyenge vazomóció okozta zavart mikrokeringés” – írja a cég hivatalos tájékoztatója.

Bemer Medicintechnika  mágneses matrac
Bemer Medicintechnika mágneses matrac

Az eszközök az elektromágneses spektrum AM- és FM-hullámainál nagyobb hullámhosszú és kisebb frekvenciájú tartományába (4 hullám/perc – 1 hullám/20 perc) tartozó hullámokat hoznak létre. Ehhez egy tekerccsel összekötött generátorra van szükség, valamint egy precíz szabályzórendszerre, amely képes az azonnali visszajelzések mentén szabályozni a fluxussűrűséget, a többi hullámparaméterrel, illetve a hullámok közötti szünetek hosszával (ez átlagosan 0,7 – 5 s) együtt.

A felhasználók biztonságát a folyamatos visszacsatolások alapján dolgozó szabályzórendszer garantálja, amely finoman hangolt hullámokat hoz létre. Mindezt pedig egy olyan jól definiált hullámtartományban, amely nem rejt magában kockázatokat és veszélyeket az emberi szervezet számára.

Gyógyító hőmérsékletek

A szaunázás jótékony hatásairól bizonyára már mindannyian hallottunk, azonban a jégszauna (vagy más néven krioszauna) megalkotói az extrém hideg hőmérsékleteket alkalmazzák. Az akár -170 - -140 Celsius-fokos hideg előállítása folyékony nitrogén alkalmazásával történik egy jól szigetelt, álló helyzetben használható kamrában. Az extrém hideg a test természetes védelmét aktiválja, amit a végtagokon az erek összehúzódása, majd kezelési ciklus végén azok kitágulása követ, alkalmazása mozgásszervi- és bőrproblémák kezelésében ajánlott. A kezelés mindössze néhány percig tart, teljesen biztonságos mivel a légköri belélegzett levegő közel háromnegyed része is nitrogéngázból áll.

Milyen élettani hatásuk lehet és miért gyógyíthatnak a gázok?

Ahogy az extrém hideg, a megfelelően erős intenzitású fény, vagy az erős elektromágnesesség alkalmazása sem teljesen veszélytelen, úgyanígy a speciális gázelegyek használata is körültekintést igényel. A CardioLounge megalkotói mintául a vulkanikus tevékenység nyomán feltörő szén-dioxid több évezredes múltra visszatekintő hasznosításnak elvét vették figyelembe. Egy fejlesztési projekt keretében a mobilisan telepíthető szén-dioxid-gázfürdő elvét egy kényelmesen használható ülőkád-szerű berendezésbe sűrítették bele. A berendezés biztonságos módon (nyomásszabályozás mellett) szén-dioxiddal árasztja el a kezelőkamrát, a gáz tulajdonsága, miszerint sűrűbb a levegőnél, pedig biztosítja, hogy a kezelt személyek ne lélegezhessék azt be nagy mennyiségben, így használata a felhasználók számára teljesen veszélytelen. A kezelés ideje alatt a bőrön keresztül felszívódó szén-dioxid a kiserek véráramlását fokozza, ezáltal a szállított oxigén mennyiségét és a szövetek oxigén-ellátását növeli. Hasonlóan, a hiperbárikus oxigén kamrában is élettanilag fontos gáz tulajdonságait aknázzuk ki: utóbbi esetben a megfelelő nyomás alkalmazása és a gázok tulajdonságainak (illetve a gáztörvények) kihasználása révén akár hússzoros mennyiségű oxigén is a véráramba juttatható. Ezen megoldásnál az alkalmazott magas nyomással és a magas koncentrációjú oxigén használatával járó veszélyek kiküszöbölésére kell fektetni a hangsúlyt.

Kun Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés