hirdetés
hirdetés

MediTech

Automatikus betegkövetés RFID-vel

Az RFID-technológia akár több száz egyedi azonosító biztonságos, gyors, pontos és megbízható, adott esetben több méterről történő leolvasására alkalmas, mindemellett további előnye, hogy a műveletek során nem szükséges optikai rálátás vagy fizikai érintkezés. Az elmúlt években a Vonalkód Rendszerház Kft. számos ilyen elven alapuló megoldást valósított meg.

hirdetés

Az RFID (Radio Frequency IDentification) egy olyan automatikus azonosítási és adatgyűjtési technológia, amely rádióhullámok segítségével kommunikál az információt hordozó, úgynevezett RFID-bélyeg és az azt leolvasó RFID olvasó/író berendezés között. Az RFID-bélyegben a cikkszámtól kezdve a fuvarszámon át a hűtési előírásig sokféle adat tárolható. Azonban egyedi azonosítót minden esetben tartalmaznia kell, hiszen az olvasó ennek segítségével azonosítja a bélyeget, azon keresztül pedig a bélyeghez kapcsolt tárgyat, személyt. A RFID-technológia egyre jobban elterjed, közelebb kerül az emberekhez, egyre több területen találkozhatunk vele.

Az RFID új területe az egészségügy, ahol a technológia több helyen is hatékonyabbá, biztonságosabbá teszi a mindennapi működést. Ezek közül az egyik ilyen terület a – jellemzően személyes felügyeletet igénylő – betegek mozgásának automatikus követése, amellyel elkerülhető, hogy az érintett személy az intézmény területén belül olyan helyen tartózkodjon, ahol a felügyelete nem biztosítható. Tökéletes megoldást adhat ebben az esetben az RFID-technológia alkalmazása, hiszen segítségével jelentősen csökkenthető a kockázat, hogy a cselekvőképességükben korlátozott betegek kikerülhetnek a számukra fontos, biztonságot jelentő felügyelet alól.

Betegközpontú, költséghatékony megoldás

A Vonalkód Rendszerház a fenti feladatot ellátó betegkövetési rendszert épített ki egy kelet-magyarországi kórház számára. Az architektúra tervezésénél, kialakításánál kiemelten fontos elvárás volt az ügyfél részéről a betegek számára nem zavaró, teljesen automatikus azonosítás a költséghatékonyság szem előtt tartásával. A megoldás kidolgozásánál a rádiófrekvenciás azonosítás kínálta a paciensek számára a legkomfortosabb kivitelt. Kulcskérdés volt, és külön kihívást jelentett az ilyen jellegű feladatoknál bevett gyakorlatként alkalmazott, költséges aktív RFID-technológia kiváltása egy lényegesen olcsóbb, passzív (áramforrás nélküli) kivitellel. A megoldást egy speciálisan kórházi alkalmazásra kifejlesztett, a betegek számára kényelmes viseletet biztosító RFID bélyeg/karszalag alkalmazása adta.

Rugalmas megoldás a mindennapokra

A megbízás egyik momentuma az intézmény területén belüli zónáknak az ügyféllel közös definiálása volt. Az RFID-technológiával kialakított szisztéma a zónahatároknál telepített olvasási pontokon automatikusan regisztrálja a betegek mozgását a páciens vagy a kórházi személyzet közreműködése nélkül. Így megoldottá vált a betegek költséges és állandó figyelmet igénylő, személyzet általi követésének kiküszöbölése, ugyanis a rendszer biztosítja a zóna elhagyásának észlelését.

A zónahatár olvasási pontja automatikusan regisztrálja a betegek mozgását (forrás: Vonalkód Rendszerház)
A zónahatár olvasási pontja automatikusan regisztrálja a betegek mozgását (forrás: Vonalkód Rendszerház)

Azoknál a betegeknél, akik az adott zónába jogosultak belépni, az őket megszemélyesítő RFID-bélyeg azonosítóját a zónához kell rendelni. A zónák szabadon határozhatók meg a rendszerben, csakúgy, mint a zónákhoz tartozó RFID-olvasási pontok. Ezzel a pácienskövetés a felhasználó által tetszőlegesen konfigurálható, a szoftver módosítása nélkül is bővíthető újabb zónákkal, olvasási pontokkal. Abban az esetben, ha egy olvasási ponton olyan azonosító kerül leolvasásra, amely nincs az adott zónához rendelve, azaz a beteg nem jogosult ott áthaladni, a megoldás ezt az eseményt automatikusan jelzi a felügyeletet ellátó személyzet részére. A betegkövető rendszert csak az arra jogosult személyek, a jogosultsági rendszeren keresztül, ellenőrzött módon tudják használni.

Illeszthető a központi informatikához

A rendszer tervezésénél, majd a kivitelezésénél kiemelt szempontként szerepelt a lehető leghatékonyabb külső interfész kialakítása, amellyel könnyen lehet a teljes megvalósítást tetszőleges kórházi informatikai rendszerhez illeszteni. A Honeywell eszközbázisra épülő betegkövető rendszer 2015. év végén került telepítésre, és nyolc azonosítási pontot, valamint a nővérpultnál kialakított RFID-bélyegmegszemélyesítő munkahelyet tartalmaz.

Koschek Vilmos, Vonalkód Rendszerház
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés