hirdetés
hirdetés

MediTech

3D-s emberi szövetnyomtatás

Egyénre szabott szövettenyészetek a diagnosztikában és a terápiában – a PTE Gyógyszerészi Biotechnológia Tanszékének vezetőjével, Pongrácz Judit professzorral a 168 óra interjúzott.

hirdetés

A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészi Biotechnológia Tanszékén dr. Pongrácz Judit professzor tanszékvezető csoportja megkezdte – Magyarországon először – a 3D-s emberi szövetnyomtatást, amellyel elérhető akár az is, hogy egyénre szabott szövettenyészetek felhasználásával biztosítsuk az utat a betegségek megértéséhez és gyógyításához – olvasható a 168 óra-hu-n. A professzor asszonnyal a 168 óra munkatársa beszélgettett.

Elmagyarázná a laikusok nyelvén, mi is az a 3D-s sejtnyomtatás?

A szervekre, illetve a szervek laboratóriumban is alkalmazható modelljeire mindig szükség van. Hogy miért? Ha egész szervről beszélünk, egyszerű megérteni, hiszen mindenki hallott olyan transzplantációról, ahol nagy probléma, hogy nincs elég donorszerv. Akkor azonban, amikor nem egy szervet kellene beültetni, hanem mondjuk egy sportsérüléssel tönkrement térdízülethez egy pontosan illeszkedő porcot kell létrehozni, azt biológiai szövetnyomtatóval tudjuk a legjobban produkálni.

Miért nem elég csak sejteket szaporítani, miért kell nyomtani?

Amennyiben a sejteket csak úgy magukban, egy műanyag lapon tenyésztjük, azok – a saját őssejtjeink is – teljesen elvesztik azt a képességüket, hogy porccá alakuljanak. Szükségük van a szoros sejt-sejt közötti kapcsolatra, kell a többi sejt támogatása, a megfelelő számú sejt megfelelő mintázatban, mert csak ez esetben képesek a porcforma felvételére, a porccá alakulásra. Ez az egyszerű magyarázat. A nyomtatás azért szükséges, mert olyan gélben történik a sok-sok sejt egymás mellé, mintára nyomtatása, amelyben azok ott maradnak, nem mászkálnak el, megtalálják egymáshoz a kapcsolatot, és közben tápanyagokat adhatunk hozzájuk, hogy a porccá válás útján végig tudjanak menni, és így legyen belőlük beültethető porc.

A teljes interjúért kattintson a 168 óra.hu-ra.

(forrás: 168 óra)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés