hirdetés
hirdetés

Meditech

3D-nyomtatással könnyítenének a gerincsérültek életén

Az új fejlesztéssel a lebénult emberek néhány testi funkcióját valamelyest akár vissza is lehetne állítani.

hirdetés

A Minnesotai Egyetem tudósai kifejlesztettek egy 3D-nyomtatású implantátumot, amely a reményeik szerint néhány testi funkciót akár „újra is éleszthet” a hosszú távú gerincvelő-sérülést szenvedett betegekben.

Ami a gyógyító eljárást illeti, a tudósok először a páciens bármelyik testi sejtjéből idegi őssejteket állítanak elő. A szakemberek a szilikon implantátumot a kinyomtatásával egyidejűleg megtöltik ezekkel az „elemekkel”. (Ez utóbbi folyamatot éppenséggel szintén additív gyártással hajtják végre.)

Forrás: University of Minnesota

A koncepció lényege az, hogy amikor ezt a „vázat” a sérülés helyére beültetik, hidat hoz létre a károsodás feletti és alatti idegsejtek között. A fájdalmak enyhítése mellett a beavatkozás valamelyest akár még az izmok, a belek és a húgyhólyag kontrollját is felébresztheti.

A korábbi állatkísérletek során egy másik eljárás keretében elektromos jeleket küldözgettek a sérülés fölött, de az új technikával az elektronikus implantátumok beültetése és az ingadozó étvágyú akkumulátorok használata egyaránt elkerülhető lenne.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Engineer)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés