hirdetés
hirdetés

Diagnosztika

19 szenzoros műszer a szövetkárosodás feltárásához

Mélyen a tüdőbe vezetve a mikroszkopikus szondával az eddigieknél sokkal pontosabban lehetne azonosítani a betegségeket.

hirdetés

Akár 19 szenzor befogadására képes, hajszál (konkrétan 0,2 milliméter) vastagságú szondát találtak fel az Egyesült Királyság három egyetemének (Edinburgh-i, Bath-i és Herriot-Watt Egyetem) tudósai. Mélyen a tüdőbe vezetve a filigrán optikai szál a szövetkárosodás rengeteg eltérő típusú bizonyítékáról tájékoztatást nyújthat a vizsgálóorvosok számára.

A mérőeszközzel sokkal pontosabb diagnózisok felállítására, és így hatékonyabb kezelésekre nyílik lehetőség. A szövet legkülönbözőbb indikátorait – például a savasságot vagy az oxigénszintet – meg lehet mérni a 19 érzékelővel.

Forrás: Michael Tanner, Herriot-Watt University és University of Edinburgh

A kutatók szerint a technológiát később más testrészeken is alkalmazni lehetne. Elsősorban a bakteriális és a gyulladásos betegségek feltárásához és tanulmányozásához lehet ideális eszköz. A projekt egyik vezető kutatója, Dr. Michael Tanner elmondása alapján a csapat most leginkább a platformmal kompatibilis szenzorok körének bővítésére koncentrál.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés