hirdetés
hirdetés

Logisztika

Világújdonság a csomagolásban

A kompozit hőalakítható műanyag lemez világújdonságnak számító lehetőséget nyújt a csomagolás és a logisztika területén a biztos termékmegóvásnak és komplexitásának köszönhetően.

hirdetés

Az innováció

Alapadatok
  • Innováció neve: Kompozit hőalakítható műanyag lemez
  • Alkalmazási terület: Csomagolás
  • Cégnév:Adu Alba Kft.
  • Web: www.adualba.hu

Az Adu Alba Kft. által fejlesztett kompozit (laminált) hőalakítható műanyag lemez, amely egyrészről egy habosított etilénlap (XPE), másik részről egy merev műanyag lemez változó anyaglehetőségekkel (PS, ABS, HDPE, PP, PMMA, PVC, PET), világújdonságnak számító lehetőséget nyújt a csomagolás és a logisztika területén a biztos termékmegóvásnak és komplexitásának köszönhetően. A két anyag egyesítése már a formázás, alakítás, feldolgozás előtt megtörténik, tehát feldolgozás után nem kell időt fordítani az utólagos egyesítésre.

Az előállított termékek a volumen szempontjából folyamatosan bővülő csomagolástechnológiai iparág területén belül kiemelt jelentőségűek. Az iparág átlagos volumenét meghaladóan bővül az úgynevezett protective packaging terület, ahol a fejlesztés kiemelkedően járul hozzá az iparág átalakításához, rendkívüli mértékben felgyorsítja az újonnan kifejlesztett csomagolandó alkatrészekhez kapcsolódó csomagolás fejlesztését a korábbi szintű védelem megőrzése, sőt továbbfejlesztése, növelése mellett. Az új típusú csomagolás részt vesz a szállítandó termékek rezgéscsillapításában is, amely funkciót a korábbi csomagolások alapesetben nem tudták ellátni.

Ugyanakkor más alkalmazási területeken is átformálja a kialakítások eddig elképzelhető rendszerét és komplexitását, így például a gépjárműipari beltéri kárpitkialakítások ergonómiai, esztétikai, hő- és hangszigetelési megoldásait komplexen kezeli, egyszerre kínál lehetőséget ezen felmerülő problémacsoportra.

Technológiája világújdonságnak számít
Technológiája világújdonságnak számít

Egyszerűsíti a gyártó cégeknél az új termékek bevezetéskor a logisztikai lánc felépítését, gyorsítja az új, magas felületi minőségű termékek piacra jutását alacsonyabb selejthányad mellett. Tudományos/műszaki szempontból jelentős kihívás olyan módon megoldani a két anyag (PE-hab, ABS/PS lemez) egyesítését nagyszériás ipari körülmények között, hogy a létrejövő végeredmény extrém hideg és meleg körülmények között is megőrizze eredeti tulajdonságait.

Mitől innovatív a termék?

A különlegesen felületkezelt (magasfényű festett, lakkozott, fémgőzölt), sérülékeny felületű alkatrészek szállításához bonyolult kiképzésű, hosszas tervezési igényű vákuumformázó szerszámok előállításával lehet csak megfelelő logisztikai tálcát előállítani. Ezen esetekben csak a nem festett felületeken fogható/támasztható meg az alkatrész, viszont ez olyan pontossági követelményeket támaszt, amelyek a vákuumformázási technológiával nehezen, körülményesen teljesíthetők. Általában a megfelelő megoldás megtalálása féléves fejlesztést jelent, ebből kifolyólag magas szerszámköltséggel párosul. További probléma, hogy amennyiben az első tervezésből adódó szerszámmal készült mintatálca nem megfelelő (általában elsőre nem sikerül megfelelő szerszámot gyártani), a szerszámmódosítást ismételten a tervezési és gyártási sorrendbe kell illeszteni. Így ezekben az esetekben a fejlesztési idő akár egy év is lehet, ami a gyorsan változó alkatrész- és autótípusciklusok miatt nem megengedhető.

A legkényesebb felületű, legbonyolultabb alkatrészekhez is használhatók (forrás: Adu Alba)
A legkényesebb felületű, legbonyolultabb alkatrészekhez is használhatók (forrás: Adu Alba)

Erre nyújt megoldást az ipar ezen szegmensében a társított tálcatípus. A legkényesebb felületű, legbonyolultabb alkatrészek esetében is elegendő egy úgynevezett fésűs rekeszték (szabályos négyszög alakú alkatrészfészkes) szerszám készítése, amelynek tervezési-gyártási ideje egy-két hét, mivel a rögzítést a vákuumtálca belső felületén található PE-hab végzi a saját nem maradandó, rugalmas alakváltozása révén. Mivel jelentősen puhább struktúrával bír, mint a rögzítendő műanyag vagy fém alkatrész, így a csomagolandó termék eredeti állapotában érkezik meg a címzetthez, vagy ér a gyártósor egy másik pontjához. Kisszériás gépjárművek, haszonjárművek esetén kiváló megoldás lehet például az ajtók belső műanyag kárpitjának és ezzel együtt hő- és hangszigetelésének egyszerre történő előállítására.

Mi az innováció előnye, mely területeken alkalmazható?

Autóipari logisztikai tálcák, ahol a felületek extrém kényesek a mechanikai sérülésekre; hő- és hangszigetelő autóipari beépülő alkatrészek; lakossági felhasználás széles köre (például gyerekfürdető kád, bölcsődei védő falburkolat). Ugyanakkor hangsúlyozandó, hogy rengeteg területen hasznosítható még, amelyeket a szériagyártás során lehet meghatározni.

Számos díjat nyert el a hőalakítható kompozit csomagolás
Számos díjat nyert el a hőalakítható kompozit csomagolás

Csapat vagy cég rövid bemutatása

A székesfehérvári Adu Alba Kft. – amely 100 százalékban magyar tulajdonban lévő, 2003 óta működő családi vállalkozás – alaptevékenysége fa-, műanyag és papíralapú csomagolóanyagok tervezése és gyártása. Faalapú csomagolóanyagaik a világ számos pontjára eljutnak, egyutas raklapokat, csomagolóládákat, speciális gépcsomagolásokat készítenek az ISPM 15 szabvány szerint hőkezelt fából. Vákuumformázással széles kínálatban gyártanak csomagolóeszközöket műszaki műanyagokból. Termékeik között megtalálhatók a vákuumformázott logisztikai és csomagolótálcák, néhány grammos és több kilogrammos súlyhatárok között. Az elektrosztatikus hatásokra érzékeny alkatrészek számára ESD anyagból készítenek csomagolótálcákat. A műanyag alapú csomagolások környezetbarát kivitelben készülnek, visszagyűjthetők, visszaforgathatók és a gyártási folyamat során újra felhasználhatók. Hullámkarton és kartonplaszt anyagokból csomagolódobozokat, elválasztókat, rekeszeket gyártanak, akár antisztatikus kivitelben is. A cég minőségügyi szolgáltatási üzletága elektronikai termékek, áramkörök átmunkálását végzi. Az Adu Alba fémipari CNC-maró megmunkálóközpontjait, illetve lakatosipari műhelyét ötven fős csapata szolgálja ki. A szerszámgyártás nemcsak saját részre, a vákuumgépekhez folyik, hanem külső cégek rendelkezésére is áll. A vállalkozás a megrendelőit rugalmasan, akár just in time rendszerben is képes kiszolgálni, valamint a legújabb trendek ismeretében kínál komplex megoldásokat mérnöki tanácsadással és szervizszolgáltatással a tervezéstől a kivitelezésig.

(Az innováció a Top 30 Innováció 2016 című kiadványunkban jelent meg.)

(forrás: Adu Alba/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés