hirdetés
hirdetés

Intralogisztika

Vezető nélküli szállítórendszerek a fémlemez-megmunkálásban

A TRUMPF vezető nélküli szállítórendszereket integrál ügyfelei fémlemez-megmunkáló folyamataiba.

hirdetés

A csúcstechnológiát képviselő TRUMPF vállalat és a nemzetközi automatizálási specialista, a Jungheinrich, a jövőben együttműködnek a lemezmegmunkálás intralogisztikai megoldásain. Az erről szóló megállapodást a két vállalat 2020 decemberében írta alá. Ennek keretében a Jungheinrich olyan önvezető targoncákat szállít, amelyek a különféle szerszámgépek és raktárpozíciók között önállóan szállítják a fém munkadarabokat. A TruTops Fab nevű gyártásvezérlés segítségével a TRUMPF hatékonyabb logisztikai folyamatokat biztosít a gyártás során, az ügyfeleket pedig azzal támogatja, hogy az önvezető szállítórendszerek integrálásához személyre szabott tanácsokkal szolgál, elvégzi az üzembehelyezést és az oktatást, valamint további szolgáltatásokat biztosít.

A TRUMPF smart factory-ben a Jungheinrich önvezető targoncái euro raklapokon szállítják a munkadarabokat a különféle gépekhez. (Forrás: TRUMPF)
A TRUMPF smart factory-ben a Jungheinrich önvezető targoncái euro raklapokon szállítják a munkadarabokat a különféle gépekhez. (Forrás: TRUMPF)

„Örömünkre szolgál, hogy két ilyen nagy hagyománnyal rendelkező vállalat, mint amilyen a TRUMPF és a Jungheinrich, csúcsminőségű technológiai partnerséget alakított ki. Közösen olyan digitalizálási megoldásokat fejlesztünk a lemezmegmunkálásban, melyek megfelelnek a jövőbeni kihívásoknak. A logisztikai folyamatok átalakítása jelentős hatékonyságnövelést eredményezett a lemezmegmunkálás terén” – nyilatkozta Thomas Schneider, a TRUMPF Machine Tools fejlesztési igazgatója. A hamburgi székhelyű Jungheinrich számára is előnyökkel jár az együttműködés „Ez a partnerség a mi logisztikai megoldásainkat közvetlenül a feldolgozóipar gyártócsarnokaiba juttatja el mindenütt a világban. A lemezmegmunkálóknak a jövőben nem kell váltaniuk a különböző technológiai rendszerek között, hanem egy mindenre kiterjedő megoldást kapnak, egyetlen forrásból” – mondta Markus Heinecker, a vállalat automatizált rendszerekért felelős alelnöke. A két vállalat megoldása már bizonyított a chicagói és a ditzingeni TRUMPF okosgyárakban. A kézzel végzett szállításokat automatizálták és jelentősen lerövidült a gépek melletti tárolási idő.

Markus Heinecker a Jungheinrich AG önvezető targoncákért felelős (AGV) üzletágának alelnöke. (Forrás: Jungheinrich)
Markus Heinecker a Jungheinrich AG önvezető targoncákért felelős (AGV) üzletágának alelnöke. (Forrás: Jungheinrich)

Az anyagáramlás felgyorsítása a gyártásban

A TRUMPF az önvezető járművek számára továbbfejlesztette TruTops Fab elnevezésű gyártási szoftverét. Ez a gyártási terv szerint rangsorolja a szállítási megrendeléseket, melyeket valós időben továbbít a Jungheinrich szállítási rendszerei felé. A szoftver így hatékonyabb anyagáramlást tesz lehetővé a fémmegmunkálásban. „A kompetenciák és a műszaki szakértelem egyesítésével képesek vagyunk ügyfeleink egyre összetettebb elvárásait a lehető legjobban kielégíteni. A logisztikai rendszerek specialistájaként a Jungheinrich ideális módon egészíti ki a mi smart-factory-megoldásainkat” - jelentette ki Schneider.

Thomas Schneider a TRUMPF Werkzeugmaschinen üzletág fejlesztésért felelős ügyvezetője. (Forrás: TRUMPF)
Thomas Schneider a TRUMPF Werkzeugmaschinen üzletág fejlesztésért felelős ügyvezetője. (Forrás: TRUMPF)

Az anyagmozgató eszközök kiindulópontja és célállomása a gépeken vagy egy raktárban található dokkoló egység. A targoncákat érzékelőkkel szerelték fel, ezáltal a fémmegmunkálás összes logisztikai folyamata digitálisan rögzíthető. Amikor egy önvezető targonca euró raklapot szállít a lyukasztó, a lézervágó, a hajlító vagy a lézeres hegesztőgéphez, ezt automatikusan jelzi a felelős gépkezelő munkahelyének. A targoncák azt is biztosítják, hogy a következő művelethez időben rendelkezésre álljanak raklapok a munkadarabok vagy az anyagok elhelyezéséhez. A gépkezelőnek már nem kell logisztikai feladatokkal foglalkoznia, hanem maximálisan a gépnél végzett munkára koncentrálhat. A táblagépen pedig a teljes üzemen belüli logisztikáról áttekintést nyerhet.

(forrás: Jungheinrich/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés