hirdetés
hirdetés

Termeléslogisztika

Tűt a szénakazalban – RTLS megoldással

Az RTLS- (Real Time Location System) rendszerek olyan áttörést hozhatnak az anyagmozgatás automatizálásában, amellyel az eddig megközelíthetetlennek hitt korlátokat léphetjük át.

hirdetés

Az elmúlt években már nélkülözhetetlenné vált a logisztika minden ágában a logisztikai egységek (dobozok, ládák, raklapok stb.) vonalkódos vagy RFID-azonosítókkal való ellátása, és az azonosítók használatával az ellátási láncban való folyamatos követésük. Beszéljünk akár intralogisztikáról, szállítmányozásról, gyártói anyagraktárról vagy üzletláncot ellátó disztribúciós központról, mindenütt megtalálhatjuk az automatikus egységazonosítás előbb említett változatainak valamelyikét. Az elektronikus támogató rendszerek kevés esélyt adnak a kezelőknek a tévedésre, sőt a folyamatszervezéssel, a lean filozófia gyakorlati megvalósításaival olyan szintre jutottunk, hogy a fizikai munkát végző dolgozók szaktudása a logisztikai folyamatokban háttérbe szorult. Folyamatosan nő az igény a logisztikai folyamatok automatizálására, amikor az egységek mozgatását és követését megpróbáljuk teljesen automatikussá tenni. Egyre többen térnek át a kizárólag vonalkódalapú megoldásokról a vegyes, vonalkód- és RFID- alapú megoldásokra.

A kialakított ellenőrzési pontokon, kapukon áthaladó egységek figyelésén már túlmutatnak a folyamatos beltéri mozgás-és útvonalfigyelést megvalósító RTLS-megoldások. Az RTLS- (Real Time Location System) rendszerek olyan áttörést hozhatnak az anyagmozgatás automatizálásában, amellyel az eddig megközelíthetetlennek hitt korlátokat léphetjük át. Míg az RFID-technológia alkalmazásával egy raktárban a nagyobb területek (zónák) figyelése vált megoldottá, addig az RTLS-helymeghatározó rendszerrel akár 1 méteres pontossággal, kisebb lokáció szintjén lévő megkülönböztetés érhető el.

De hogyan is képzeljünk el egy RTLS rendszert a gyakorlatban?

Adott egy autóipari beszállító cég, több ezer négyzetméteres gyártócsarnokkal, nehézkes papíralapú nyomon követéssel. Hosszú évek óta folyik így a termelés, most elérkezett az idő, hogy a jelenleg működő gyártási/belső logisztikai folyamataikat megtámogassák egy automatikus egységkövetési rendszerrel. Egyértelmű a cél: megvalósítani a valós idejű automatikus adatgyűjtésen alapuló irányított működést, amely mindenki számára elérhető adatokat szolgáltat. Mindezt úgy, hogy lehetővé váljon a teljes folyamatszintű nyomon követhetőség, és emellett az automatizált adatgyűjtés „természetesen” minimalizált adminisztrációs teherrel járjon.

A cél: megvalósítani a valós idejű automatikus adatgyűjtésen alapuló irányított működést (forrás: Vonalkód Rendszerház)
A cél: megvalósítani a valós idejű automatikus adatgyűjtésen alapuló irányított működést (forrás: Vonalkód Rendszerház)

A feladat megvalósításához a Log4Pro termeléslogisztikai rendszer adja az alapot, amelybe integráltan működik az RTLS-helymeghatározó rendszer. A Vonalkód Rendszerház Kft. által fejlesztett Log4Pro termeléslogisztikai rendszer megoldást nyújt a felmerülő igényekre. Segítségével a belső logisztikai folyamatok és munkahelyi műveletek akár az egyedi termékszint mélységében követhetők; az anyagáramlás folyamatos felügyeletével a termelésben lévő készletszint jelentős mértékben csökkenthető; megfelel az általában használt minőségbiztosítási és visszakövethetőségi elvárásoknak; hatékonyságnövelést hoz az automatikus azonosításnak, ellenőrzésnek és képfeldolgozásnak köszönhetően; adatszolgáltatást kínál a magasabb szinten lévő rendszerek felé a megfelelő döntések előkészítéséhez/meghozatalához; webalapú, korszerű IT-architektúra.

A Log4Pro rendszerrel megvalósuló irányított anyagmozgások minimalizálják a felesleges munkavégzést. Ennek köszönhetően lehetővé teszik a pontos készletvezetést és a folyamatos, automatizált adatgyűjtés révén az adminisztrációs terhek növelése nélkül biztosítanak adatokat a folyamatok statisztikai alapokon nyugvó elemzéséhez, majd optimalizálásához. A készletszintek pontos ismerete elengedhetetlen a költséghatékony készletgazdálkodáshoz. A termelési folyamatok monitorozása által pedig hatékonyabb gyártási folyamatok, pontosabb termelési tervek alakíthatók ki.

Ez tényleg ipar 4.0

Világosan látszik, hogy a termeléslogisztikában a beltéri, valós idejű helymeghatározásra (RTLS) hatalmas igény van már most, és lesz a jövőben is. Előre láthatóan a gyártói környezetben fog először betörni a technológia, ugyanis sokat spórolhat egy vállalat a gyártási folyamatok és a minőségbiztosítás optimalizálásával, ha pontosan tudják, hol tart egy termék a gyártósoron, vagy éppen hol vannak a szerszámok és alapanyagok egy akár több ezer négyzetméteres csarnokban/telephelyen.

Czuppon Alfréd, Vonalkód Rendszerház
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés