hirdetés
hirdetés

RFID-alapú rendszer

Teljes körű nyomonkövethetőség

A bemutatott RFID-technológiára alapozott rendszert egy elektromechanikai berendezéseket gyártó vállalat alkalmazza, feladata a termelésben az anyagkiszolgálás és a gyártáskövetés részéről felmerülő igények teljesítése.

hirdetés

Az RFID olyan automatikus azonosítási és adatgyűjtési technológia, amely rádióhullámok segítségével egy író/olvasó eszköznek adja át az azonosító bélyeggel ellátott tárgyat jellemző információt. Ez lehet cikkszámtól kezdve fuvarszámon keresztül hűtési előírásig rendkívül sokféle adat. De az esetek túlnyomó többségében egyedi azonosító, amelyet az olvasóeszköz „visszaad” leolvasott értékként. Akár több száz egyedi azonosító biztonságos és megbízható leolvasása mellett további előnye a technológiának, hogy a műveletek során nem szükséges optikai rálátás vagy fizikai érintkezés az információ hordozója és a leolvasó között.

A példánkban szereplő, egy elektromechanikai berendezéseket gyártó vállalatnál alkalmazott, elsősorban a termelésben az anyagkiszolgálás és a gyártáskövetés részéről felmerülő igények teljesítésére szánt rendszer fő funkciói a következők:

  • készletnyilvántartás (a termelésbe érkező félkész termékek nyilvántartásba vétele, az adott termékhez tartozó adatok, paraméterek tárolása),
  • törzsadatok (termékek, lokációk/zónák stb.) kezelése,
  • riasztások kezelése (time-out például, ha egy termék túl sokáig van egy adott munkaállomáson, minimumkészlet-figyelés),
  • riportok készítése (termékéletút, aktuális készlet),
  • monitoring (termelési készlet monitorozása zónánként).

A megvalósított rendszer online működésű, azaz minden eszköz számítógép-hálózati csatlakozással rendelkezik. Az RFID-olvasókapuk vezetékes (Ethernet), a mobil eszközök vezeték nélküli (Wi-Fi) hálózaton kommunikálnak a szerverrel. A rendszer főbb szoftverösszetevői egy szerveralkalmazás, egy PC-oldali webalkalmazás, illetve a mobil terminálokon futó kliensszoftver.

Az alkalmazott webes megoldás előnye, hogy a telepített rendszer PC-s funkciói elérhetővé válnak bármely, megfelelő webböngészőt futtató eszköz számára anélkül, hogy azok arra telepítésre kerülnének. Ezáltal a kezelők egy általuk megszokott felületen keresztül érhetik el a rendszer funkcióit.

A rendszer működése

Az üzemben kisszériás egyedi termékek gyártását végzik, műhelyszerű gyártási folyamatban. A termékek szereléséhez szükséges részegységeket, alapanyagokat szerelőkocsikra vagy raklapokra készítik össze. A kocsik egyedi RFID-azonosítókkal vannak ellátva, ezekhez rendelik hozzá a félkész terméket a raktárban. Erre a feladatra RFID-bélyegek és vonalkód olvasására egyszerre alkalmas mobil terminálokat használnak.

A mozgás automatikus regisztrálását segítő RFID-kapu (forrás: Vonalkód)
A mozgás automatikus regisztrálását segítő RFID-kapu (forrás: Vonalkód)

A kocsik termelési területre való kimozgatását és a területen a különböző lokációk (zónák) közötti mozgását kapurendszeren keresztül automatikusan regisztrálja a rendszer. A kapukba épített RFID-olvasók vezérlését és az adatok gyűjtését a Log4pro szerver végzi.

Specialitás, hogy a rendszer kezeli a konvejorpályát vezérlő PLC-től érkező adatokat is, és azokat integrálja, lehetővé téve ezzel a teljes körű nyomonkövethetőséget.

A követési rendszer által gyűjtött adatok alapján a Log4pro monitoringmoduljának használatával folyamatosan figyelemmel kísérhető egy-egy termék készültségi szintje, illetve az egyes fázisok végrehajtási ideje. Ezzel az információval vezérelt a további anyagkiadás is. A felhasználók (raktárosok, kezelők, rendszer-adminisztrátorok stb.) jogosultsági szintjüktől függően kaphatnak információkat a termékekről, illetve végezhetnek műveleteket.

Kiegészítő feladatokat is ellát

A folyamatos anyagellátás biztosításán túl a rendszer egyéb funkciókra is használható. Például a folyamatos adatgyűjtés révén statisztikailag kiértékelhető mennyiségű adat áll a szakemberek rendelkezésére ahhoz, hogy a figyelemmel kísért folyamatokban az esetleges problémák okait feltárják, a folyamatok időközönkénti finomhangolását elvégezhessék, és így egyre hatékonyabb folyamatokat működtethessenek. Ebben az esetben az említett felhasználó a Log4pro rendszer moduljai közül csak az anyagkezelési, a termelési anyagellátási, valamint a monitoringmodult használja, de a rendszer moduláris felépítésének köszönhetően lehetőség van a fázisokban történő bevezetésére, a későbbiekben a funkcionalitás bővítésére.

Szerelőkocsira telepített érzékelő
Szerelőkocsira telepített érzékelő

A gyártás gazdaságosságához kiemelten fontos az innováció és a folyamatos fejlesztés mind a gyártástechnológia, mind a közvetlen gyártást kiszolgáló belső logisztikai folyamatok területén. Egy jól átgondolt, korszerű azonosítástechnikai alapokra (például RFID-technológiára) épített rendszer a gyártás folyamán kimutatható hatékonyságnövekedést, tökéletes követhetőséget, kézzel fogható gazdasági előnyöket eredményez, többek között a bemutatott felhasználási esetben is.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés