hirdetés
hirdetés

Intralogisztika

RFID az iparban – Gyors, pontos, hatékony

Legyen a megoldandó feladat akár egy automata raktári rendszer megvalósítása, egy termeléskövetési rendszer kiépítése, félkész termékek munkaállomások közötti azonosítása vagy raklap-, és csomagolásellenőrzés az RFID-technológia mindig gyorsaságot, pontosságot és hatékonyságot eredményez a lehető legkevesebb emberi beavatkozás igénybevételével. A Vonalkód Rendszerház Kft. alkalmazási példáin keresztül látható, hogy az RFID technológia felhasználása a gyártási folyamatok során mennyivel gyorsabb, pontosabb, hatékonyabb adatbevitelt és azonosítást tesz lehetővé.

hirdetés

Hatékony és gazdaságos alapanyag-ellátás – óriási raktárkészlet nélkül

Az iparban a termelés folyamatos, megbízható alapanyag-ellátásának megvalósítása mindig is nagy kihívást jelent a logisztikának. A termelés számára biztonságos anyagellátás fenntartásának hagyományos útja a „megnyugtatóan” nagy készletek raktározása, aminek azonban meglehetősen fájdalmas költségvonzata van. Ezért a korszerű logisztikai folyamatokban más utat kell találni, amely nem a készletek növelésével, hanem a készletek és a kiszolgálási idő csökkentésével biztosítja a termelés folyamatos anyagellátását. Az RFID-technológia alkalmazásával a termelésben levő készlet jelentősen csökkenthető, mivel az alapanyag termelésbe történő felhasználásának és az ERP rendszerbe történő lekönyvelésének gyors, pontos és automatikus – operátor nélküli – regisztrálását teszi lehetővé.

 

Szigorú elvárások mellett is növelhető az ügyfél-elégedettség

Hazai és külföldi nagyvállalatok a beszállítóik felé egyre szigorúbb minőségi elvárásokat követelnek. Az egyre nagyobb konkurencia mellett jogosan merülhet fel a kérdés, mely beszállító engedheti meg, hogy egy esetleges gyártási, csomagolási hiba folytán rossz terméket szállítson le, ezáltal veszélyeztesse a pozícióját a jelenlegi vásárlójánál? A nagyszámú termékek egyszerre történő ellenőrzésére az RFID-technológia által biztosított gyors, pontos és automatikus adatgyűjtés adja a választ. Egy fixen telepített RFID olvasó a hozzá tartozó antennákkal még szállítás előtt képes – akár a csomagolási folyamat közben – a legyártott termékeken elhelyezett RFID tag-ek beolvasását elvégezni. Amennyiben bármilyen hibát jelez a rendszer, lehetőség van egy szállítás előtti korrekcióra – így biztosítva azt, hogy a megfelelő termék, a megrendelt mennyiségben kerül csomagolásra, majd leszállításra. Az időben leszállított minőségi termék pedig mindig növeli az ügyfél-elégedettséget.

Elektronikus készletszintfigyelés automatikus anyagfeltöltéssel

A Vonalkód Rendszerház Kft. RFID-technológiára épülő kanban rendszere az alapanyag szigetszerű felhasználásának automatikus, kezelő nélküli regisztrálását és könyvelését oldja meg. A rendszer segítségével hatékonyabbá válik a termelési alapanyagkészlet-gazdálkodás, mert segítségével pontosan tudható, hogy mely alapanyagból mennyit, milyen egységenként, milyen gyakorisággal használnak fel a termelés során. A megoldás lehetőséget biztosít a fogyás azonnali észlelésére és pótlására is. A rendszer folyamatosan figyeli a gyártó egységek alkatrészenkénti, részegységenkénti készletszintjét és az előre beállított paraméterek alapján vezérli a raktári anyag előkészítési, feltöltési és gyártóegység anyagátadási folyamatokat. Mindezen anyagmozgások hátterében központi nyilvántartó rendszerként SAP vállalatirányítási rendszer is működtethető.

Leltárfelvétel RFID-technológiával – gyors, pontos, hatékony

Az RFID-technológiával végzett leltározás olyan cégek számára hasznos, ahol az egy helyiségben lévő tárgyi eszközök száma nagy, vagy az eszközök nehezen megközelíthetők, magasan vagy éppen eldugott helyen találhatóak. Az RFID-technológiával végzett leltárfelvétel esetében az olvasó egységnek nem szükséges rálátnia az adott eszközre, vagyis nem szükséges a szekrényajtót kinyit, a székeket felemelni, az asztalok alá bújni, így a leltárfelvételre szánt idő jelentősen lecsökkenthető (költség megtakarítás). Az RFID-technológiával végzett leltározás hatékonyabbá válik azáltal, hogy az adatgyűjtő több eszköz azonosítójának egyidejű olvasására alkalmas, így gyorsabb, hatékonyabb leltárfelvételt biztosít; nagyobb olvasási távolságra képes, ezáltal a nem belátható vagy nem megközelíthető eszközök leltározása is megoldottá válik.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés