hirdetés
hirdetés

Top 30 innováció

Nagy teljesítményű Li-ion akkumulátor sorozatgyártása

2016-ban a Jungheinrich elsőként mutatott be lítiumion akkumulátort a 48 voltos tartományban 360, illetve 480 amperóra teljesítménnyel. A teljesen karbantartásmentes technológia így már tolóoszlopos, homlokvillás és komissiózó targoncáknál is alkalmazható.

hirdetés

Mitől innovatív a termék?

Alapadatok
  • Innováció neve: Lítiumion akkumulátor targoncákhoz
  • Alkalmazási terület: Intralogisztika
  • Cégnév: Jungheinrich Hungária Kft.
  • Web: www.jungheinrich.hu

A Jungheinrich az első olyan forgalmazó, amely a Li-ion technológiát sorozatgyártásban is megvalósította, és folyamatosan továbbfejlesztette. Az eddig szerzett tapasztalatok alapján vezető szerepe van a lítiumion akkumulátorok mobil alkalmazása terén.

A lítimion akkumulátor rendkívül rövid töltési időt igényel, így az garantálja a targoncák folyamatos rendelkezésre állását, és nagyobb rugalmasságot biztosít a raktár mindennapos működtetése során: már 30 perc töltési idő után az akkumulátor 50 százalékban, 80 perc után pedig teljesen feltölthető (álló töltőkészülékkel), ideális a szünetekben és állási időkben történő töltéshez. További előny, hogy a töltési folyamat bármikor megszakítható, és kényelmes a töltés a beépített töltőberendezéssel (opcionálisan 110 amperórához) vagy a komfort töltőcsatlakozóval.

A lítiumion akkumulátor hosszú élettartamának köszönhetően teljesen karbantartásmentes, és nincs gázképződés. Ezzel megtakaríthatók az akkumulátor karbantartási és üzembentartási költségek: nincs szükség vízutántöltésre; nincs szükség a töltőhelyiségekben szellőzésre; nem keletkeznek kellemetlen szagok a gázok és savak miatt; nincs szükség az akkumulátorcseréhez idő- és erőforrás-igényes berendezésekre; illetve a zárt szerkezet (IP54) minden külső hatás ellen véd.

Li-ion akkumulátor egyszerű töltéssel (forrás: Jungheinrich)
Li-ion akkumulátor egyszerű töltéssel (forrás: Jungheinrich)

A lítiumion akkumulátor a hagyományos technológiához képest nagyobb hatásfokkal rendelkezik, ezért jelentősen csökkenthetőek az energiaköltségek. Az akkumulátor és a töltőberendezés kommunikációjának köszönhetően hatékony és gyors a töltési folyamat, extrém nagy áramigény esetén pedig, például teljes kapacitás kihasználáskor, az akkumulátor teljes energiája rendelkezésre áll (nincs feszültségkiesés, mint a savas ólomakkumulátorok esetében). Magas az elektrokémiai hatásfok mind a töltés, mind pedig a kisütés/haladás/emelés során. Az akkumulátor, a targonca és a töltőberendezés tökéletes illesztésével pedig csökken az áramfogyasztás, kevesebb a CO2-kibocsátás, és mindezek mellett a rendszer biztonságosan, hatékonyan alkalmazható.

Mi az innováció előnye, mely területeken alkalmazható?

A 2011-es CeMAT kiállításon a világon elsőként mutatta be a vállalat sorozatgyártásban készült, lítiumion akkumulátorral működő targoncáit, és azóta is a Li-ion technológiára alapozva fejleszti tovább a rendszereit a következő területeken: energiarendszerek fejlesztése a Li-ion technológia alapján; energia- és akkumulátor-rendszerek fejlesztése (hardver és szoftver); integráció a meghajtásrendszerekben.

A rövid töltési időnek, a karbantartás-mentességnek és a hosszú akkumulátor-élettartamnak köszönhetően a felhasználók mind gazdaságilag, mind ökológiailag jobban járnak, mivel a gyors köztes töltés lehetőségével a targonca kihasználtsága növekszik. Ily módon a targoncaflotta a hét minden napján akár 24 órán keresztül akkumulátorcsere nélkül alkalmazható.

A 360 amperórás nagy teljesítményű energiacellák 40 perces köztes töltéssel kapacitásuk 50 százalékát felveszik, 80 perc alatt pedig teljesen feltölthetők. Az akkumulátorcsere megtakarításával nemcsak csereakkumulátorra nincs szükség, hanem megtakarítható a csereberendezés, a külön töltőhelyiség és a töltési idő is. Jelentősen csökken az akkumulátorcsere folyamán előforduló munkabalesetek száma, ezenkívül a savas ólomakkumulátornál elvégzendő hagyományos karbantartási munkák is megtakaríthatók. Míg a savas ólomakkumulátor átlagos élettartama 900–1200 ciklus, a lítiumion akkumulátor esetében ez 3000 ciklus több részciklussal.

További előnye a lítiumion akkumulátornak, hogy míg a hagyományos savas ólomakkumulátoroknál keletkező gázok és savak beszűkítik alkalmazhatósági területüket, addig a Li-ionnal működő targoncák például élelmiszerek környezetében is használhatók –20 és 55 °C között.

A cég rövid bemutatása

A több mint 60 éves múltra visszatekintő Jungheinrich nemzetközi tekintetben a piacvezető vállalkozások közé tartozik az anyagmozgató gépek, illetve a raktári és anyagmozgatási rendszerek területén. A 25 éve működő Jungheinrich Hungária Kft. Magyarországon piacvezető, egyúttal felkészült partner az üzemen belüli logisztika valamennyi kérdésének megoldásában.

Targoncák a cég kínálatából (forrás: Jungheinrich)
Targoncák a cég kínálatából (forrás: Jungheinrich)

Anyagmozgató gépek széles választéka érhető el a cégnél: hidraulikus kézi raklapemelők és targoncák, elektromos gyalogkíséretű raklapszállítók és targoncák, elektromos, dízel- és gázüzemű homlokvillás targoncák, tolóoszlopos targoncák, komissiózó és szűkfolyosós magasraktári targoncák, vontatók és vontatmányrendszerek. Állványrendszerek és raktárberendezések is elérhetők: rakodólapok, kisdarabáruk, szálanyagok statikus és dinamikus tárolására alkalmas eszközök, tároló és komissiózó galériák. Logisztikai megoldásai: automata anyagmozgató gépek, magasraktári felrakógépek, logisztikai szoftverek.

A termékekhez a Jungheinrich szolgáltatásokat és szervizprogramokat is kínál: használt targonca értékesítése, targoncabérlet, teljes körű szerviz, alkatrészellátás, flottamenedzsment, tanácsadás, elektronikus és pénzügyi szolgáltatások.

A saját alkalmazásban álló szerviztechnikusok száma közel 50 fő, s ezzel a Jungheinrich ma Magyarországon a villástargonca-szervizszolgálat területén a legsűrűbb lefedettséget nyújtja.

A Jungheinrich gépei és megoldásai valamennyi iparágban megtalálhatók a kisvállalkozásoktól kezdve egészen a komplex raktártechnikai megoldásokat megvalósító nemzetközi vállalatokig.

(Az innováció a Top 30 Innováció 2016 című kiadványunkban jelent meg.)

(forrás: Jungheinrich/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[202872] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés