hirdetés
hirdetés

Logisztika

Modern azonosítástechnika

A termelővállalatoknál az üzleti siker eléréséhez és fenntartásához napjainkban elengedhetetlen a folyamatosan változó vevői elvárásokhoz dinamikusan igazodni képes intelligens gyártáskiszolgáló belső logisztikai rendszer.

hirdetés

A jól megtervezett folyamatok állandó felügyelete, finom hangolása, nyomon követhetősége (traceability) ma már nélkülözhetetlen a gazdaságos működéshez. A veszteségforrások felderítése és kiiktatása, az értékteremtő folyamatok összehangolása, valamint a minél hatékonyabb gyártási folyamatoptimalizálás a korszerű gyártási rendszerek beépített sajátossága.

Egyre fontosabb a belső logisztika

A gyártás gazdaságosságához kiemelten fontos az innováció és a folyamatos fejlesztés mind a gyártástechnológia, mind a közvetlen gyártást kiszolgáló belső logisztikai folyamatok területén. A mindenki által természetesnek tartott gyártástechnológiai fejlesztések mellett mára nyilvánvalóvá vált, hogy hatékony belső logisztikai folyamatok nélkül a gyártók képtelenek lépést tartani vevőik szigorú előírásaival.

 

Azon túl, hogy minőségi, mennyiségi, időbeni előírások betartásával kell a termékeiket szállítani, a termék visszakövethetőségét biztosító dokumentációs rendszer kialakítására is nagy súlyt kell fektetniük.

Visszakövethetőség a gyártásban

Egy hibás alkatrész beszerelése esetén visszahívni az adott – percekben mérhető – időintervallumban gyártott termékeket, vagy visszahívni az azon a napon gyártott összes terméket: nagyságrendileg eltérő ráfordítást igényel. A gyártási logisztikai adatok folyamatos gyűjtésének előnyei itt kézenfekvők. További előnyt jelenthet a hosszú időn keresztül, objektív módon, automatikusan gyűjtött adatok (például ciklusidők, termékek minőségi paraméterei) statisztikai elemzése, és a kapott eredmények felhasználása a folyamatok finomhangolási műveletei (kaizen) során.

A termelővállalat hatékonyságára jellemző kulcsmutatók figyelése, az eltérések okainak azonnali kivizsgálása komoly versenyelőnyt hoz a cégek számára. Egy jól átgondolt, korszerű azonosítástechnikai alapokra (DPM kódok, RFID, e-kanban stb.) épített rendszer a gyártás folyamán kimutatható hatékonyságnövekedést, tökéletes visszakövethetőséget, kézzelfogható gazdasági hasznot eredményez.

Fókuszban a gyártáslogisztika
A Vonalkód Rendszerház, a Log4Pro termeléslogisztikai rendszerének gyakorlati tapasztalataira építve, október 9-én Fókuszban a gyártáslogisztika címmel szakmai napot tart. Ezen intelligens gyártáskövetési rendszerek elméleti és gyakorlati bemutatására kerül sor, továbbá korszerű hatékonyságnövelő azonosítástechnikai megoldásokról lesz szó.
hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés