hirdetés
hirdetés

Logisztika

Megoldások változatos problémákra

Az év híreként jegyzik az operációkutatás világában, hogy a világ vezető információtechnológiai kutató- és tanácsadó cége, a Gartner 2013-as jelentésében az AIMMS optimalizálás-alapú döntés-előkészítő rendszert a Cool Vendorok közé sorolta. A hírnek hazai vonatkozása is van.

hirdetés

A világon összesen 16 AIMMS partnercég közül az egyik a régióban egyetlenként működő, operációkutatással foglalkozó magyar cég, amely fejlesztéseivel hozzájárult a Gartner elismeréséhez. A Gartner kutatásai alapján minden évben meghatározza a kulcsfontosságú technológiai területeken azokat a beszállítókat, amelyek valamilyen potenciálisan újszerű innovációval lépnek színre, azonban kis méretük vagy relatív ismeretlenségük miatt a média vagy a vásárlók figyelmét elkerülik.

Jelentésük egyik legfontosabb megállapítása, hogy a vállalatok számára egyre inkább elengedhetetlen, hogy a bonyolult ellátási láncokat matematikai optimalizálással támogassák, és ez az a terület, melyre az AIMMS is elsődlegesen koncentrál. Ennek jelentősége azért is nagy a mai gazdaságban, mert a hatékony optimalizációs technológia segíti a döntéshozatal magas szintű fejlesztését, így a vállalatok sokkal könnyebben vehetik a piac diktálta kihívásokat és jelentősen növelhetik teljesítményüket, javíthatják eredményeiket.

AIMMS, az ötujjas kesztyű

– Az AIMMS sikerét annak köszönheti, hogy egy vállalat lehet akár kicsi vagy nagy, egyaránt választhatja az optimalizációt, és élvezheti annak előnyeit vállalkozása minden egyes szegmensében. A lehetőségek szabadságát adja, miközben úgy illeszkedik, akár egy kesztyű – mondja Christophe Frére AIMMS-fejlesztő, az azonos nevű vállalat alelnöke.

Van azonban néhány további tényező, amely megkülönbözteti ezt a modellezőplatformot a többitől. Az AIMMS által kialakított sajátos rendszer, az AIMMS Eco-System lehetővé teszi, hogy a partnerekkel, felsőoktatási intézményekkel, szoftvergyártókkal, ipari szövetségekkel és humanitárius szervezetekkel karöltve az optimalizálás minden előnyét megismertessék a világgal.

Az AIMMS Pro Supply Chain App Store portál
Az AIMMS Pro Supply Chain App Store portál

A partnereknek nevezett tanácsadó cégek – hangsúlyosan nem disztribútorként – a világ 16 országában működnek, s ezek közül a régióban egyedüliként a magyar, operációkutatással foglalkozó Optasoft érdemelhette ki ezt a rangot. Az AIMMS fejlesztői egyszerre vannak kapcsolatban a világ legjobb optimalizálási szakértőivel és az üzleti felhasználókkal. A folyamatos kommunikáció, a napi szintű kapcsolat lehetővé teszi, hogy az igényekre gyors megoldást adjanak, hiszen a partnerek azonnal tudnak reagálni az ügyfelek igényeire.

– Az AIMMS roppant könnyen használható, nagyon egyszerű rajta futtatni a különböző szcenáriókat és optimális döntéseket szolgáltat olyan intelligens alkalmazásokkal, amelyeket az optimalizációs szakértők készítenek – illusztrálja az elmondottakat Christophe Frére. Az alelnök elmondta, hogy a Gartner jelentésében való szereplésüket az is indokolttá tette, hogy reagálva a világgazdaság jelenlegi helyzetére és a szervezetek növekvő komplexitására újabb intelligens megoldásokat kerestek, és nemrég elindították az AIMMS Supply Chain Apps Store-t, azaz egy olyan alkalmazást, amellyel a már említett partnerek maguk fejleszthetik, telepíthetik és egyesíthetik minden optimalizáláson alapuló modelljüket, és amelyhez a magyar Optasoft is készített néhány szoftvert. Így egy egyszerű kattintással elérhetővé válnak a leghatékonyabb döntéstámogató megoldások a felhasználók számára.

Újszerűség, hatékonyság, innováció

Ahhoz, hogy teljes képet kapjunk arról, mit jelent Cool Vendornak lenni, érdemes bepillantani a kulisszák mögé is: Papp Lászlót, a Gartnert Magyarországon képviselő i-Tango Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük a megjelenés értékéről.

– A Cool Vendors riportok azonosítják és értékelik a beszállítókat a piacok, témák és vállalatok vonatkozásában, megvilágítják ügyfeleink számára – a befektetőket is beleértve – a beszállítókban lévő potenciált és a fennálló akadályokat, anélkül, hogy rangsorolnák őket. Kutatásaink a beszállítókról egy pillanatképet dokumentálnak egy adott piaci térben, egy adott időpontban – nyilatkozta Papp László, aki harmadik éve segít az üzleti döntéshozatalban a Gartner eszköztárával a hazai vállalatoknak.

Az AIMMS Pro szerver működése
Az AIMMS Pro szerver működése

A Gartner álláspontja szerint azoknak a vállalatoknak ajánlható az AIMMS, amelyek ellátásilánc-optimalizálásukhoz nem egy szabványos, úgynevezett dobozos alkalmazást, hanem inkább differenciált és innovatív rendszereket keresnek. Ez a rendszer az emberek, az ügyfelek kezébe adja az optimalizálást, ezáltal nagyon rugalmas, és ez kulcsfontosságú innováció. A Cool Vendorok idei listája azt mutatja, hogy a specializált döntéshozatal elsődleges hangsúlyt kapott az ellátásilánc-menedzsmentben.

Az AIMMS újszerűsége a Gartner szerint abban is rejlik, hogy bár a matematikai optimalizációs technikák specialistája, és ezáltal egy terméket kínál, mégsem eszközgyártóként kell rá tekintenünk. Az AIMMS partner, amely keretet biztosít, hogy a vállalatok a számukra legmegfelelőbb módon építhessék alkalmazásaikat, legyen szó a legkülönbözőbb iparágak ellátási láncairól.

Optimális megoldások itthon is

A hazai tudományos élet meghatározó szakemberei között is egyre többen vannak, akik a számítógépes optimalizáció hazai elterjedésének szükségességét támasztják alá. Közéjük tartozik Csendes Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Számítógépes Optimalizálás Tanszékének vezetője is.

– Szinte minden gyakorlatban fölmerülő probléma, amely teljesítendő feltételeket ad meg, a modell olyan beállítását keresi, amely egy vagy több értelmes szempont szerint a legjobb eredményt adja. Módszertanilag ezek gyakran nehezen megoldható feladatok, a számítógépes rendszerek kapacitásának korlátaiba ütközhetünk, de vannak elméleti jellegű gondok is. Könnyű olyan modellt megadni, amely jól illeszkedik ugyan a gyakorlati helyzethez, de a várható hatalmas műveletigény miatt lényegében reménytelen optimális megoldást keresni – mondja Csendes Tibor.

Mindezek ismeretében a széles körben fölmerülő optimalizálási feladatok megoldása nehéz és kritikus lehet, míg az AIMMS partnerek által nyújtott segítség lehetővé teheti, hogy a modellezési és optimalizálási munkák lényeges részét automatizálva könnyebben legyenek megoldhatók gyakorlati, gazdasági, üzleti optimalizálási feladatok.

A hazai vállalatok számára tehát nemcsak lehetséges alternatíva, hanem gazdasági szükségszerűség lehet a versenyelőny megszerzéséhez vagy akár a piacon való talpon maradáshoz az olyan eszközök megismerése és alkalmazása, amelyeket a nemzetközi piacon az ügyfelek ajánlásai és a legszigorúbb kritériumok alapján is elismertek.

Sanofi, a hazai példa

A tavalyi év végén döntött úgy a Sanofi, a világ egyik vezető gyógyszergyára, hogy – megkeresve az AIMMS egyetlen régióbeli partnerét, az Optasoftot – termeléstervezési rendszerét megújítja.

Valamennyi szervezeti egységük számára közös tervezési platformra volt szükségük, amelyhez az AIMMS legújabb platformját, az AIMMS Pro alkalmazását vették igénybe. Ennek használatával néhány perc alatt optimális tervek készülhetnek nemcsak a készletek, hanem az emberi erőforrások, eszközök tekintetében is, és a termelési terv optimalizálásával jelentős költségmegtakarítás érhető el.

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés