hirdetés
hirdetés

Raktárlogisztika

Magabiztos helytállás fagyos közegben is

A komplex raktárlogisztikai rendszerek tervezésével és megvalósításával foglalkozó QLM az hőmérséklet-érzékeny iparágak (élelmiszer- és gyógyszeripar) számára olyan korszerű megoldásokat biztosít, amelyek kielégítik a szakadásmentes hűtési lánc követelményét. A Tatár Pék Kft. mélyhűtött raktárában több mint tízéves partneri együttműködés keretében használja a kiváló Crown gépeket. (x)

hirdetés

A Tatár Pék Kft. gépsorain előkelesztett, gyorsfagyasztott pékárukat állít elő jelenleg 1800 partner kiszolgálására az egész ország területén. Erősségük, hogy nagyon nagy sorozatban automatizálva, gépesítve, viszonylag kevés emberi kéz érintésével készítik a termékeiket; míg az elmúlt húsz évben a gyártott termékek mennyiségét körülbelül harmincszorosára növelték, a létszámuk csak a kétszeresére növekedett az évek során. A folyamatos piaci kihívásokra válaszul folyamatosan változnak, alkalmazkodnak, fejlesztenek, automatizálnak.

Az egyre növekvő megrendelői igények nyomán (a mennyiségi és a pontosabb kiszolgálás érdekében) a QLM mérnökcsapata által végzett logisztikai folyamattervezéssel újragondolták a folyamatokat, mely Tatár Antal tulajdonos-ügyvezető szerint számottevő, 10–15 százalékos hatékonyságjavulást eredményezett számukra.
Mátis Barnabás logisztikai vezető részletezi: a biatorbágyi telephelyen a mélyhűtött raktár 3300 raklap kapacitású, ahol folyamatosan -20–22 °C-os hőmérsékleten tárolják az alapanyagokat és a készárukat. A fagyasztott raktárban a Crown keskenyfolyosós (TSP) gépek folyamatosan csak bent működnek, a vezetőplatformos, gyalogkíséretű targoncák (WT) pedig végzik a ki- és betárolást, tehát a fagyasztótérben és a hűtött előtérben is dolgoznak. Mindkét géptípus beszerzésekor – tíz évvel ezelőtt és később is – a QLM-et, rajtuk keresztül a Crown márkát választották.

A régi TSP targoncák több mint tíz évet szolgáltak évi 2000 üzemórával, a pékáru-gyár 2019-ben váltott az új generációra. A speciálisan hűtőházi kivitelű gépek zárt, fűtött kabinnal rendelkeznek, és az egyes alkatrészek is bírják a folyamatosan fagyos munkavégzést. „A kollégák szeretik, hogy jól gyorsulnak a gépek, 12 km/h a végsebességük, ez is javítja a munka hatékonyságát. A targoncák burkolata és maga a gépek felépítése is masszív: fémelemekből állnak, gyakorlatilag nincs, ami megsérüljön rajtuk munka közben” – teszi hozzá a logisztikai vezető.

A gyalogkíséretű gépek esetében is a Crownra esett a választásuk már korábban is. A piacon elérhető leggyorsabb gépekről van szó, és az idő megmutatta a Tatár Pék számára azt is, hogy strapabíróak: megbízhatóságban és robusztusságban is jól vizsgáztak. „Az előző generációt több mint tíz év után évi 1000 üzemórával selejteztük le, így igazából nem is merült fel másik modell beszerzése. A Crown targoncák esetében minden alkatrészt külön lehet cserélni, nem pedig komplett egységeket. A rugózott platformot nagyon szeretik a kezelők” – értékeli a márkát Mátis Barnabás.

Az élelmiszeripari társaság fejlesztéseinek következő szintje a raktári anyagáramlás és a munkavégzés további hatékonyságjavítása, ebben is számítanak a QLM mérnökeinek közreműködésére. Tatár Antal szerint a QLM egy rendkívül nagy szakmai tapasztalatokkal rendelkező és nagy rugalmasságot tanúsító tervező- és kivitelező-vállalat. „Az együttműködésünk tulajdonképpen a teljes belső logisztikai folyamatot átöleli, az anyagmozgató gépektől kezdve az állványrendszereken keresztül a szoftveres tervezésig mindenben a segítségünkre van a QLM csapata” – ajánlja a partnercéget a tulajdonos-ügyvezető.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cik[276213] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés