hirdetés
hirdetés

Gépelemek

Liftezés könnyedén 7 m/s sebességgel

Az Igus vezetőcsatornái biztonságosan és csendesen vezetik az energialáncokat. A nyitott, könnyű és könnyen felszerelhető GLV-dizájn csökkenti a súlyt és a zajt az intralogisztikai alkalmazásokban.

hirdetés

A dinamikus intralogisztikai alkalmazásoknál a 7 m/s sebesség már nem számít szokatlannak. Annak érdekében, hogy a függőlegesen mozgó energialáncok biztonságosan a helyükön maradjanak, az Igus kifejlesztette a függőleges vezető-, röviden a GLV- (Guidelite Vertical) rendszert. A GLV biztonságosan kombinálja egymással a kis tömeget és a könnyű összeszerelést a maximális mozgási dinamika érdekében. A nyitott kialakítás csökkenti a rezonanciát és ezáltal a zajokat is.

Zárt fém helyett nyitott műanyag

Biztonságos energiaellátás (forrás: Igus)
Biztonságos energiaellátás (forrás: Igus)
Energialáncokhoz széles körben használnak az iparban vezetőcsatornákat, különösen a hosszú távú mozgatásához, ahol is az energialánc felső ága az alsó ágon csúszik. A függőleges alkalmazásokhoz – amelyek az anyagáramlásban gyakran előfordulnak – a vezetőcsatornák nem szükségesek mindaddig, amíg a mozgások dinamikája csekély. Az energialánc egyszerűen a gravitációt követi. Azonban a modern rendszerekre ez ritkán igaz. 7 m/s fölött az energialáncoknak garantálniuk kell a biztonságot a balesetek megelőzése érdekében.

Mostanáig gyakorlatilag zárt, fémlemezekből készült vezetőcsatornákat használtak vezetőként. Azonban ezeket a zárt burkolatokat drágán lehet beszerezni, és nem egyszerű rögzíteni. Ráadásul a zárt burkolat rezonáló fémtestet hoz létre, amely erősíti az energialánc működési zaját. A nyitott, függőleges Guidelite (GLV) kialakítása révén pontosan megfelel a kihívásoknak, és egyesíti a könnyű felszerelhetőséget, a csendes működést és a magas szintű biztonságot rendkívül dinamikusan mozgó emelőszerkezetekben és liftekben használva.

Könnyű összeszerelés, halk vezetés

Nyolc évvel ezelőtt az Guidelok-sorozattal az Igus egy olyan vezetőcsatornát fejlesztett ki, amely kiküszöböli a fémlemezből készült vagy az alumíniumcsatornák hátrányait. Az GLV-vezetőcsatornákat a vállalat kifejezetten függőleges alkalmazásokhoz fejlesztette az említett sikeres rendszer elemeit felhasználva. Akárcsak a Guidelok esetében, a gyártó itt sem zárt, fémlemezből készült csatornát használ az energialánc vezetésére, hanem egy 2000 milliméter hosszú, nyitott, műanyag vezetősínes rendszert.

A nyitott kialakítás csökkenti a rezonanciát, és akár 7 m/s nagy sebességnél is alacsonyan tartja a zajszintet. További előnyei közé tartozik a rezgés elnyelése, valamint a könnyű összeszerelhetőség, amelynek során egy speciális csavar gondoskodik arról, hogy a sínek egyetlen csavarral is rögzíthetők legyenek ellenanya használata nélkül. Ha a kábelek vagy az energialánc megsérül – például leeső alkatrészek miatt –, akkor a vezetőcsatorna nyitott kialakítása révén gyorsan észlelhető a meghibásodás, és könnyen elérhető a sérült terület. A javítás gyorsan és könnyen elvégezhető. A műanyag sínek csökkentik a vezetőrész össztömegét, és ezzel többek között alacsony szinten tartják a szállítási költségeket.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés