hirdetés
hirdetés

Automatizált csomagolóanyag-gyártás

Korszerű anyagmozgatás önvezető targoncákkal

Az elmúlt évben több mint 1 millió euró értékben került sor az anyagmozgatási folyamatok modernizálására a mórahalmi Hok-Plastic Kft.-nél. A beruházás részeként 6 darab önvezető targonca állt üzembe, valamint egy görgős állványrendszer került kialakításra. A projekt kivitelezését a Jungheinrich Hungária Kft-re bízták.

hirdetés

A Hok-Plastic Kft. 1996 óta működik családi vállalkozásként Mórahalmon. Tevékenységi területe a műanyagipari csomagoló eszközök gyártása polietilén alapanyagokból. Feldolgozó- és gyártókapacitását az elmúlt években megsokszorozta: míg a kezdetekkor 120 tonna volt az éves gyártott mennyiség, addig ma már ez a volumen eléri a 7-8 ezer tonnát. Ennek a mennyiségnek a 90%-a szabott termék, azaz műanyag zsákok és tasakok. A fólia tekercsek előállítása zárt rendszerben, teljesen automatizált módon történik, így meg tudnak felelni a szigorú élelmiszeripari előírásoknak. Havonta, folyamatos üzemben 800 tonna alapanyagot dolgoznak fel. Egyedi megrendelésre gyártott termékeit főként a nyugat-európai piacokon értékesítik, és a termékek 80%-a az élelmiszeriparban kerül felhasználásra, például húsüzemekben, ahol műanyag zsákokat használnak nagy mennyiségben a műanyag ládák béleléséhez.

Automatizált anyagmozgatás

A vállalatnál korábban 12 darab elektromos emelőkocsival oldották meg az anyagmozgatást a raktárban és ezekkel az eszközökkel biztosították a gyártás kiszolgálását. A tavalyi évben született meg a stratégiai döntés, hogy a folyamatokat automatizálni szeretnék. 

A Jungheinrich szakembereivel közösen megvizsgálták, hogy milyen automatizálási szint illeszkedik leginkább a cég méretéhez és forgalmához, figyelembe véve az egyedi adottságokat is. Így jutottak el az önvezető targoncákkal kiszolgált anyagmozgatási koncepcióhoz, amelyet a raktárban és a gyártáskiszolgálás területén valósítottak meg. Az automatizálással a már korábban kialakított anyagáramlást került leképezésre úgy, hogy a folyamatokat sokkal biztonságosabbá tették, és jelentősen növelték az anyagmozgatás hatékonyságát. Az automatizálási projekt keretében 5 darab Jungheinrich ERC 215a és 1 darab Jungheinrich EKS 215a önvezető targoncát helyeztek üzembe, illetve a késztermékek tárolásához görgős állványrendszert alakított ki a rendszerszállító Jungheinrich Hungária Kft. A hamburgi székhelyű targoncagyártó konszern anyagmozgató gépeit egyébként már 2003 óta használják mórahalmi üzemben.

 Az 5 darab 1,5 tonna teherbírású AGV (önvezető targonca) raktári és gyártásellátási anyagmozgatási feladatokat lát el: az extrudáló gépektől a fóliatekercseket a félkésztermék-raktárba, a megüresedett raklapokat az automata raklaptárolókba szállítják és onnan látják el a szabógépeket üres raklapokkal. A késztermékeket a szabógépektől a MEO-területre, majd – a minőség-ellenőrzést követően – a csomagolósorra szállítják. A Jungheinrich EKS 215a önvezető targonca a csomagolósorról a görgős átfolyós állványrendszerbe szállítja és tárolja be a késztermékekkel teli raklapokat. A targoncák irányítását a Jungheinrich targoncafelügyeleti rendszere biztosítja, amely a Hok-Plastic Kft.-nél négy éve bevezetett vállalatirányítási rendszerhez interfésszel kapcsolódik. Az önvezető targoncák egymással is kommunikálnak, ennek köszönhetően teljesen biztonságos a működésük. Az automatákon számos érzékelő biztosítja, hogy akár dolgozókkal, akár más gépekkel biztonságosan együtt tudjanak működni.

 A gyártáskiszolgáláshoz szükséges üres paletták mozgatása kiemelten fontos a hatékonyság szempontjából. Az üres raklapok nyomon követéséhez szenzorokat helyeztek el a gyártógépeknél kialakított palettahelyek monitorozására. A szenzorok érzékelik, amint egy raklap üressé válik, majd ez alapján a rendszer utasítást generál az automata targonca számára, amely elviszi az adott helyről az üres raklapot az erre dedikált raklaptárolóba. A Hok-Plastic Kft.-nél a raktár területét több fázisban bővítették, így 2019-ben is, amikor az önvezető targoncák üzembe állításával több tárolóhelyre volt szükségük. A raktári beruházást saját forrásból valósították meg, míg az automatizált anyagmozgatás megvalósításához szükséges eszközök beszerzéséhez pályázati forrást is igénybe tudtak venni. 

Targoncák és állványrendszerek egy kézből

A késztermékek kamionokra történő rakodása – amely homlokvillás targoncával történik – a speciálisan kialakított görgős állványrendszerről sokkal hatékonyabban oldható meg.  Az állványrendszer speciális kialakítása abból adódik, hogy alap esetben a görgős pályákon hosszirányban jönnek le a raklapok, de mivel a Hok-Plastic Kft.-nél a kamionokba keresztbe rakodják be a palettákat, ezért megfordították az irányt, hogy ne kelljen átforgatni a raklapokat a berakodáshoz. A 880 paletta kapacitású görgős állványrendszer alsó két szintjét az automata targonca szolgálja ki, a felső szinteken pedig tartalék tárólóhelyek állnak rendelkezésre, amelyek feltöltése tolóoszlopos targoncával történik.

Li-ion technológia

Az önvezető targoncák töltése szintén teljesen automatizált. A lítiumion-akkumulátorral szerelt targoncák töltöttségét a Jungheinrich targoncafelügyeleti rendszere monitorozza, és amint az a meghatározott töltöttségi szint alá csökken, akkor az adott gépet automatikusan a töltőállomásra irányítja. A gépek ráállnak a kijelölt területre, majd megtörténik a töltés egy felső, áramsínes csatlakozás révén. Miután a töltési folyamat lezárult, illetve a kiegyenlítő töltés is megtörtént, a gép elhagyja a töltőállomást és visszatér az anyagmozgatási folyamatba. Mindez teljesen automatizálva, emberi beavatkozás nélkül zajlik.

A folyamatbiztonság megteremtése és az emberi hibák kiküszöbölése volt a projekt fő célja, és ezt el is értük. Az önvezető targoncák által jelentősen csökkenteni tudtuk a gyártásközi anyagmozgatással okozott sérüléseket. Precíz feladatvégrehajtás, hibamentes operáció, ezáltal az okozott károk és veszteségek minimalizálása mind olyan eredmények, amelyeket az automatizált targoncákkal történő anyagmozgatás bevezetésével tudtunk elérni – nyilatkozta Horváth Csaba, a HOK-Plastic Kft. ügyvezetője.

Cikkünk eredetileg a Food Techline 2020 kiadványunkban jelent meg. 

(forrás: Jungheinrich/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés