hirdetés
hirdetés

Szoftvertrendek a belső anyagmozgatásban

Itt is hasít a digitalizáció

A mai raktárak működése során fokozott kihívást jelent a növekvő raktározási és kiszolgálási igény, a magas szintű üzembiztonság és minőség, az átfutási idők csökkentése és a termékek követhetősége. Ezekre tud megoldást nyújtani az automatizálás, amelynek egyik fundamentuma a szoftver.

hirdetés

Az intralogisztikai megoldások egyik legfontosabb eleme a szoftver, amely integrálható a gyártási és végrehajtó rendszerbe, és két fő képessége van: a készletfelügyelet és az intelligens anyagáramlás biztosítása. Elérhetővé teszi a raktári műveletek optimalizálásához szükséges pontos funkciókat. Szó szerint beágyazza az intelligenciát a műveletbe, és szinkronizálja az automatizált és kézi raktárberendezések teljesítményét. Magában foglalja a raktárkezelést, az anyagáramlást és az automatizálási vezérlési rendszereket is, így növelve a vállalat intralogisztikai teljesítményét.

A hagyományos intralogisztika kompenzál

A gyártók legnagyobb kihívása a készletek átláthatósága, amitől a gyártási folyamat függ. A cél, hogy hatékonyabban ellenőrizhessék és kezelhessék a nyersanyagot, a készleteket. A hagyományos intralogisztika kompenzál, jóval nagyobb befektetést eszközöl a felszerelésbe és a személyzetbe, valamint a rendszeres és időigényes leltárba. Ez az erőforrás-pazarlás egyre inkább elfogadhatatlan a mai hiperkompetitív, dinamikus piacokon. A rugalmatlan automatizálási rendszerek elmozdultak a moduláris, rugalmas technológiák felé, amelyek ideális megoldást kínálnak a mai logisztikai kihívásokra. A mai elosztóközpontokban teljesen átlátható az anyag, a termék útja, az automatizált tárolási és keresési rendszerek, AGV-k (önvezető targonca) javítják az anyagáramlást, és jelentős javulást eredményeznek a sebesség és így az eredményesség tekintetében.

Transzparens anyagmozgatás

A Bosch intralogisztikai alkalmazása teljes átláthatóságot biztosít az anyag elérési útjára és a teljes anyagáramlásra vonatkozóan, a beszerzéstől a raktározáson át a termelésig. A Nexeed Intralogistics Execution lehetővé teszi az anyagáramlás optimalizálását, valamint nyomon követhető a logisztikai eszközök terhelése, kihasználtsága. A rendszer adatokat szolgáltat az alapanyag helyzetéről, a járműpark állapotáról és a szállítási útvonalakról, támogatja a logisztikai szakembereket az optimalizálásban. E megoldás mögött egy digitalizált, intelligens anyagáramlás képessége látható az intralogisztikai értékáram mentén.

A Nexeed három részleges megoldásból áll, amelyek kombinációban vagy egymástól függetlenül is igénybe vehetők. A szoftver használható a szállítási útvonalak finomítására, támogatja a házon belüli mozgatás dinamikus tervezését, méghozzá azzal, hogy a rendszer az összes jármű, logisztikai eszköz adatait valós időben feldolgozza, az aktuális terhelési állapotuktól kezdve a pozíciójukon és útvonalukon át egészen a kapacitásig minden adatot tárol és valós időben kezel. Ezek az információk szolgálnak a beérkező megrendelés kiszolgálásának és a megfelelő szállítási mód kiválasztásának alapjául.

A logisztikában gyakori probléma, hogy az egyes szállító járművek használatával és hatékonyságával kapcsolatban kevés megbízható adat áll rendelkezésre. A Nexeed Intralogistics Execution Fleet Analytics flottaelemző alkalmazásával a logisztikai szakemberek a flottával kapcsolatos összes információt megkapják. Ennek az alkalmazásnak az egyedülálló tulajdonsága, hogy bármilyen típusú járművet hozzákapcsolhatunk.
A harmadik alkalmazási terület pedig a raktármenedzsment, amely gyakorlatilag raktár-optimalizálást nyújt készletgazdálkodással, méghozzá a szupermarketek elvét használva. A megoldás digitalizálja a belső anyagáramlást a gyártás átláthatóságának növelése érdekében. Ezután az anyagokat bármikor azonosítani lehet, hogy hol találhatók, és milyen mennyiségben állnak rendelkezésre.

Más gyártót is támogat

A Still neXXt fleet által nyújtott intelligens adatrögzítés is hasonló az előbb bemutatott alkalmazáshoz. A Still Report, illetve a Flottamenedzser alkalmazásokat ez a most bevezetésre kerülő termék fogja felváltani. A Still neXXt fleet az intelligens adatrögzítés és előkészítés minden olyan lehetőségét kínálja, melyekkel a logisztikai folyamatokat egyszerűbbé, gyorsabbá és költségtakarékosabbá lehet tenni. A flottaanalitikához számos rögzített adatot kellett összeszedni korábban, a NextFleet automatikusan begyűjti, feldolgozza, elemzi és vizuálisan ábrázolja, hogy a logisztikusok minél magasabb szinten optimalizálhassák az ellátást. A Still targoncaoldalról közelíti meg a digitális intralogisztikai kérdéseket.

A logisztikai park teljes átláthatóságát biztosítja, targoncák műszaki adatait, költségelemeket, szervizre vonatkozó számlákat tud tárolni. Rendkívüli mértékben egyszerűsödik a felhasználási adatok begyűjtése is, hogy mennyit mentek a targoncával, melyik dolgozók használták milyen minőségben, illetve fontos információ a vegyes flottával rendelkezők számára, hogy nem csak Still targoncák köthetők rá a rendszerre, képes más márkájú targoncák adatait is vezetni. A rendszer a gyűjtött adatokon túl tárolja a targoncák kezelési utasítását, valamint letölthető anyagokat biztosít adott targoncához.

A blockchain is megérkezett az intralogisztikába

A Linde intralogisztikai példája az eszközszervizelés területén használja a blockchain-technológiát. A targoncákról érkező, technikusok által hitelesített adatok egy blokkláncban tárolódnak, a szerviztechnikusok minden karbantartási folyamatot a blokkcsatornában tárolnak, amelyeket nem lehet megváltoztatni. Ezzel a szerviztechnikusok nyomon követhetik járműveik teljes és hiteles karbantartási történetét. A blokklánc segítségével használt villástargoncák vevői abszolút megbízható adatokhoz juthatnak hozzá a tényleges karbantartási folyamatokról a jövőben.

2018 legjobb gyári szoftvere

A Jungheinrich Warehouse Management System (WMS) a Potsdami Egyetem Ipari Kutató és Alkalmazási Központja szerint 2018 „Legjobb gyári szoftvere” volt.

A Jungheinrich WMS-rendszere különösen ügyfélbarát, magas szintű fogyasztói előnyöket biztosít, és könnyen integrálható a meglévő szoftverstruktúrákba. A digitalizálás a logisztikai folyamatok közötti kapcsolatok hatékonyabbá tételének eszköze, és a Jungheinrich egyszerre kíván logisztikai rendszerszolgáltató és szoftverszállító lenni. A Jungheinrich WMS egy fejlett platform, amelyet folyamatosan bővítenek. Raktárkezelési funkciói között többek közt megtalálható a 3PL- (harmadik fél logisztikája) menedzsment, a vonalkód- és RFID-olvasás, a helymeghatározás, a beszerzés- és megrendeléskezelés, a minőség-ellenőrzés stb. Rádiós adatátvitellel támogatott folyamatokkal és az árumozgások WMS-ben történő valós idejű könyvelésével maximális készletpontosságot és átláthatóságot biztosít. Modularitásának köszönhetően tökéletesen testre szabható, ennek eredményeképpen rugalmasan alkalmazkodik a változásokhoz. A WMS kezeli, ellenőrzi és optimalizálja a teljes belső anyagáramlást egy raktárban, fenntartható, hatékony folyamatokat biztosítva. Az interfészek biztosítják az egyszerű adatcserét és a biztonságos kommunikációt az összes hagyományos host- és ERP-rendszer között.

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés