hirdetés
hirdetés

Elektromos targoncák

Innovatív lítiumion-technológia

A legújabb fejlesztése eredményeként a Jungheinrich 48 voltos lítiumion-akkumulátorokat alkalmaz tolóoszlopos és homlokvillás targoncáihoz.

hirdetés

2011-ben a CeMat kiállításon a Jungheinrich a világon elsőként mutatott be sorozatgyártásban készült lítiumion-meghajtású gépet. Ezt követte 2014-ben egy új generációs, saját fejlesztésű lítiumion-akkumulátor, amely 30 perc alatt egy teljes műszakra feltölthető, és jelentős újítás az energiatárolási koncepció területén. 2016-ban folytatódik a sikeres fejlesztés, és a Jungheinrich újabb lítiumion-technológiával működő targoncákat vezet be a piacra.

30 százalékkal kevesebb energia

Az egyik gép az EMD 115i típusú, 1500 kg teherbírású emelőkocsi. Az aktatáska formájú, mindössze 14 kg tömegű akkumulátor kapacitása 40 Ah, és a beépített töltőkészülékkel gyorsan, egyszerűen feltölthető. A gép kialakítása rendkívül kompakt, kis helyen is nagyon könnyen fordul.

A 48 voltos karbantartásmentes lítiumion-technológia a tolóoszlopos targoncáknál is alkalmazható (forrás: Jungheinrich)
A 48 voltos karbantartásmentes lítiumion-technológia a tolóoszlopos targoncáknál is alkalmazható (forrás: Jungheinrich)

A lítiumion-technológiával működő anyagmozgató gépek a gyakorlatban már most is akár 30 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a savas ólomakkumulátoros készülékek. Élettartamuk körülbelül háromszor hosszabb a hagyományos energiatárolóénál. Mindemellett a lítiumion-akkumulátorok egy töltéssel tovább használhatók, jobban tölthetők. Míg a hagyományos savas ólomakkumulátor esetén a benne található energia körülbelül 80 százaléka hasznosítható, ez a lítiumion-akkumulátor esetén körülbelül 90 százalék. Az eredmény: a magasabb feszültségszint mellett jelentősen nagyobb teljesítmény ugyanazon kapacitás esetén. Mindez a lítiumion-cellák világpiaci árának folyamatos csökkenése mellett további költségcsökkentést eredményez.

Nagyobb kapacitás két változatban

A Jungheinrich sikeres fejlesztésének másik eredménye a lítiumion-technológia területén két nagyobb kapacitású akkumulátor a 48 voltos tartományban, 360, illetve 480 Ah teljesítménnyel. A teljesen karbantartásmentes technológia így már tolóoszlopos és homlokvillás targoncáknál is alkalmazható.

„A Jungheinrich az első olyan forgalmazó, amely a lítiumion-technológiát sorozatgyártásban is megvalósította és folyamatosan továbbfejlesztette. Az eddig szerzett tapasztalatok alapján jelentős szerepünk van a lítiumion-akkumulátorok mobil alkalmazása terén. A Hamburg közelében található norderstedti gyárban 200 dolgozóval létrehoztuk az energia- és meghajtásrendszerekért felelős üzletág gyártóegységét” – nyilatkozta Dirk Schüler, a Jungheinrich energia- és meghajtásrendszerekért felelős termékmenedzsere.

Több műszak akkumulátorcsere nélkül

A rövid töltési időnek, a karbantartásmentességnek és a hosszú akkumulátor-élettartamnak köszönhetően a felhasználók mind gazdaságilag, mind ökológiailag jobban járnak, mivel a gyors köztes töltés lehetőségével a targonca rendelkezésre állása növekszik. Ily módon a targoncaflotta a hét minden napján akár 24 órán keresztül akkumulátorcsere nélkül alkalmazható. Már 40 perces köztes töltéssel a 360 Ah-s nagy teljesítményű energiacellák kapacitásuk 50 százalékát felveszik. 80 perc alatt pedig a Jungheinrich 360 Ah-s lítiumion-akkumulátora teljesen feltölthető.

A világ legrövidebb univerzális targoncája – EMD 115i lítiumion-technológiával
A világ legrövidebb univerzális targoncája – EMD 115i lítiumion-technológiával

Az akkumulátorcsere kimaradásával nemcsak csereakkumulátorra nincs szükség, hanem megtakarítható a csereberendezés, a külön töltőhelyiség és a töltési idő is. Jelentősen csökken az akkumulátorcsere folyamán előforduló munkabalesetek száma. Ezenkívül a savas ólomakkumulátornál elvégzendő hagyományos karbantartási munkákat is megtakarítjuk.

Tartós és hatékony

A legmodernebb lítiumion-technológia segítségével a Jungheinrich egy tökéletesen karbantartásmentes akkumulátort fejlesztett ki, amely jelentős, akár 3000 teljes ciklusos élettartamával és több részciklusával tűnik ki. Összehasonlításképpen: a savas ólomakkumulátoroknál az átlagos élettartam 900-1200 ciklus.

48 voltos, 360, illetve 480 Ah-s, saját fejlesztésű lítiumion-akkumulátorral bővült a kínálat
48 voltos, 360, illetve 480 Ah-s, saját fejlesztésű lítiumion-akkumulátorral bővült a kínálat

Az akkumulátor, a töltőkészülék és a targonca tökéletes összhangban működik, így a mindennapos alkalmazás során maximális hatékonysággal, biztonsággal és kényelemmel használható. Az energiaforrást folyamatosan a Jungheinrich saját fejlesztésű innovatív, beépített akkumulátorfelügyeleti rendszere ellenőrzi. Ennek köszönhetően a lítiumion-akkumulátor nagy feszültségstabilitása a teljes élettartam során jobb teljesítményt biztosít. Továbbá nagyobb áram táplálódik vissza (rekuperáció), amellyel a targoncák akár 20 százalékkal hatékonyabban működnek, és nagyobb rakodási teljesítményt érnek el. A nagyobb energiahatékonyságnak köszönhetően kevesebb elsődleges energiára (hálózati energiára) van szükség. „A lítiumion-technológia teljesen gondtalan alkalmazást biztosít. Óvja a környezetet, a legjobb CO2-mérleggel rendelkezik a többi energiatárolóval összehasonlítva, és biztonságosan kezelhető” – mondta Dirk Schüler.

A hagyományos savas ólomakkumulátoroknál keletkező gázok és savak beszűkítik azok alkalmazását, míg ez a lítiumion-akkumulátor esetében nem áll fenn. Ennek köszönhetően a korszerű hajtással működő targoncák például élelmiszerek környezetében is használhatók –20 és 55 °C között.


(forrás: Jungheinrich/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés