hirdetés
hirdetés

COVID-19

Hogyan szállítható ki 10 milliárd dózis vakcina?

10 milliárd dózis szérum globális szállításához megnövelt kapacitású (orvosi) ellátási láncokra van szükség. A DHL tanulmánya bemutatja a COVID-19 logisztikai kihívásait és megalapozza egy jövőbeni egészségügyi vészhelyzetre való felkészülést, a koronavíruson túl. 

hirdetés

Mivel a COVID-19 vakcinák első sürgősségi felhasználásának engedélyezése 2020 utolsó negyedévében várható, a logisztikai szolgáltatóknak már fel kell készülniük és gyorsan létre kell hozniuk a megfelelő orvosi ellátási láncokat, hogy a több, mint tízmilliárd szérum szállítását világszerte biztosítsák. A DHL, a McKinsey & Company-val, mint elemzési partnerrel együttműködve, bemutatja legújabb tanulmányát az oltások és az orvosi termékek stabil logisztikájának megvalósításáról a COVID-19 alatt, és a jövőbeli egészségügyi válságok esetén.

Jelenleg hét különböző platformon több, mint 250 vakcinát fejlesztenek és tesztelnek. Mivel a COVID-19 vakcinák ugrásszerű fejlődési fázisokon mennek keresztül, valószínűleg szigorú (-80 Celsius-fokig terjedő) hőmérsékleti követelményeket fognak előírni bizonyos vakcinák számára, annak biztosítása érdekében, hogy a szállítás és raktározás során ne sérüljön a hatékonyságuk. Ez új logisztikai kihívások elé állítja a már meglévő orvosi ellátási láncokat, amelyek hagyományosan körülbelül 2–8 Celsius-fokon szállítják az oltásokat. A feladat óriási: a COVID-19 vakcinák globális lefedettségéhez, akár 200 ezer raklappal és nagyjából 15 millió szállításra alkalmas hűtőkamrával kell rendelkezni, valamint úgy 15 ezer repülőúttal lehet biztosítani az ellátási lánc működését.

„A COVID-19 okozta válság soha nem látott mértékben alakult ki. A kormányoknak, vállalkozásoknak és a logisztikai iparnak egyaránt alkalmazkodnia kellett az új kihívásokhoz. A logisztika világvezetõjeként, szeretnénk megosztani tapasztalatainkat a közelmúlt történelmének egyik legnagyobb egészségügyi válsága idején végzett mûködésünkrõl, hogy a jövőre nézve együtt dolgozzunk ki stratégiákat" – mondta Katja Busch, a DHL kereskedelmi vezérigazgatója. „Annak érdekében, hogy életeket mentsenek, a kormányok aktívabb szerepvállalást mutattak az orvosi ellátási láncok biztosításában. Az elmúlt hónapokban bebizonyítottuk, hogy az ellátási láncon belül a megfelelő tervezés és partnerség kulcsfontosságú szerepet játszhat, mivel a kormányok az ilyen egészségügyi vészhelyzetek idején a kritikus orvosi ellátás biztosításán fáradoznak."

Jövőbeni közegészségügyi válságkezelés, az állami és a magánszféra együttűködésével

A járvány kitörése óta megnőtt az orvosi ellátás iránti kereslet. Például az UNICEF 100-szor több arcmaszkot és 2000-szer több orvosi kesztyűt szerzett be, mint 2019-ben. Vészhelyzet idején az orvosi ellátmány felhasználása az egyik legfontosabb tevékenység a világjárvány terjedésének kezelésében. Különösen az egyéni védőeszközök esetében jelentett kihívást az érkező szállítmányok, tekintettel a termelésre, korlátozott légi szállítmányozási kapacitásra és a bejövő minőségellenőrzések hiányára. A stabil egészségügyi ellátás biztosítása érdekében egy jövőbeli egészségügyi válság esetén a kormányoknak az állami és a magánszektor együttműködésével kell létre hozniuk az átfogó közegészségügyi válságstratégiákat.

Ezen tanulmány által a DHL lehetőséget teremt, hogy a különböző szereplők párbeszédet kezdeményezzenek egymással, és ezáltal az orvosi ellátás ellenálló képessége is javuljon. Mindezt a logisztikai vállalatok hatóságokkal, politikusokkal, nem kormányzati szervezetekkel, valamint az élettudományi iparral való együttműködése érdekében. Elősegítve a lehető legstabilabb és legbiztonságosabb ellátási láncokat szolgáló intézkedéseket. A vészhelyzeti reagálási terv mellett szükség van a partnerségi hálózat, logisztika, infrastruktúra, valamint az informatikai ellátási lánc átláthatóságára. Végül egy meghatalmazott vészhelyzeti csapatot kell létrehozni, annak érdekében, hogy az összes kritikus tevékenységet rövid időn belüli végre tudják hajtani.

(forrás: DHL/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés