hirdetés
hirdetés

Cemat 2018

Get connected az intralogisztikában

A Jungheinrich volt a legnagyobb kiállító a hannoveri Cemat 2018 kiállításon. Illusztris vendégek előtt is bemutatkozott az EKX 516a automata elektromos komissiózó targonca, valamint a lítiumion-sziget.

hirdetés

Kétévente kerül megrendezésre az üzemen belüli logisztika legnagyobb európai seregszemléje, a Cemat kiállítás. Idén április 23–27. között – a Hannoveri Vásárral egy időben –találkoztak Hannoverben az intralogisztikával foglalkozó vállalatok, hogy a teljes világpiacot egy helyen áttekintve a jövő trendjeiről tájékozódjanak.

Az idei évben a Jungheinrich volt a Hannover Messe és a Cemat legnagyobb kiállítója. A nagyvállalat kiállításának középpontjában az automatizálás, a digitalizálás és az energiahatékonyság megatrendjei álltnak. A vállalat kiemelt újdonságai az idei kiállításon a vezető nélküli, automata szállítórendszerek, a legújabb asszisztensrendszerek, valamint a világ első lítiumion-akkumulátoros tolóoszlopos targoncája volt.

Bemutatkozik az EKX 516a

A Jungheinrich a Cemat 2018 kiállításon mutatta be először a nagyközönségnek az automata vezető nélküli targoncák családjának új tagját, az EKX 516a típust. Az automata elektromos komissiózó alapja a jól bevált EKX 516 típusú háromutas targonca, teherbírása 1600 kg. Ezt az alapgépet szerelték fel automatizálási komponensekkel. Akár 13 méter magasságban is képes a raktározási feladatok elvégzésére. A gyakorlatban már bizonyított induktív vezetés és transzponderek kombinációjával a targonca pontosan a raktárhelyhez pozicionálja magát, és folyosót vált – mindezt teljesen automata módon. A 80 voltos szinkronmotoroknak köszönhetően az EKX 516a nagy teljesítményre képes, miközben jelentősen kevesebb energiát fogyaszt.

EKX 516a targonca raktározási feladat elvégzése közben (forrás: Jungheinrich)
EKX 516a targonca raktározási feladat elvégzése közben (forrás: Jungheinrich)

A 34-es pavilonban a Jungheinrich az EKX 516a automata targoncával és egy másik automata típussal, az EKS 215a-val összehangoltan mutatta be teljes automata logisztikai megoldását. A bemutatót, amelyet a Hannoveri Vásár látogatói egész héten át megtekinthettek, a vásár első napján Angela Merkel szövetségi kancellár és Enrique Pena Nieto mexikói államelnök indította el (Mexikó volt az idei vásár partnerországa).

ETV 216i a lítiumion-szigeten

A Jungheinrich egyik kiemelt újdonsága az integrált lítiumion-akkumulátorok szigete volt. Itt mindenki személyesen is meggyőződhetett arról, hogy a cég újabb és újabb mérföldköveket fektet le az elektromobilitás terén. Az egyik ilyen mérföldkő az új ETV 216i típusú, kategóriájában az első szériagyártású integrált lítiumion-akkumulátorral működő tolóoszlopos targonca. A targonca fejlesztésénél a Jungheinrich konzekvensen kihasználta a helytakarékos és nagy teljesítményű akkumulátortechnológia előnyeit, és megalkotta forradalmian új targoncadizájnját. Az ETV 216i jelentősen jobb ergonómiával, tágasabb belső kialakítással és tökéletes kilátással rendelkezik. Az eredmény: rendkívül felhasználóbarát kezelés és biztonság a raktárban. Kompakt szerkezetének köszönhetően a targonca könnyen mozgatható a raktárban. Mint valamennyi lítiumion-hajtású targoncához, a Jungheinrich az ETV 216i típushoz is 100 százalék elégedettségi garanciát biztosít.

Angela Merkel szövetségi kancellár és Enrique Pena Nieto mexikói államelnök látogatása a Jungheinrich standján
Angela Merkel szövetségi kancellár és Enrique Pena Nieto mexikói államelnök látogatása a Jungheinrich standján

Az energiahatékonyság területén a másik kiemelt termék az IFOY (Év Targoncája) Díjjal kitüntetett SLH 300i akkumulátortöltő-rendszer. Segítségével egy akkumulátormodulon keresztül mind a savas ólomakkumulátor, mind a lítiumion-akkumulátor tölthető. Ennek köszönhetően mindkét akkumulátortechnológia vegyesen használható. A töltőkészülék maximális rugalmasságot biztosít a felhasználónak. A rendszer előnye a széleskörű feszültségtartomány, az opciók széles választéka és a magas hatásfok. Átgondolt változatosságával minden alkalmazás esetén optimális ár-teljesítmény arány érhető el. Az SLH 300 töltő 15–320 A töltőárammal,  24 V-os, 48 V-os és 80 V-os kivitelben érhető el.

Asszisztensrendszerek a nagyobb raktári biztonságért

A Jungheinrich célja a dolgozók, a gépek, az áru és a raktári berendezések védelme, megóvása. Az új Zonecontrol nagyobb biztonságot nyújt a raktár kritikus pontjain. A rendszer a targoncán elhelyezett rádiós modulból és úgynevezett rádiós kapcsolati pontokból áll, amelyeket a raktár kiválasztott pontjain helyeznek el. Egy ilyen kapcsolati pont körül adómező alakul ki. A kapcsolati ponttól mért távolság szerint a targoncán elhelyezett rádiós modul különböző reakciókat válthat ki, mint például a gép lefékezése. A Zonecontorl alapja az UWB rádiós technológia, és alkalmazásával pár centiméter pontosság is elérhető.

Az elsőként a Cematon bemutatott Addedview egy digitális kamerán alapuló rendszer, amely teljes kilátást, körbetekintést biztosít. A digitális kameratechnika alkalmazása rossz fényviszonyok között is jelentősen jobb képminőséget tesz lehetővé. A kezelő választhat előre, hátra vagy felfelé nézet közül. A különböző nézetek kombinációja is megoldható a képernyő felosztásával. A gyenge látási viszonyok így nem jelentenek akadályt a haladás és a rakodás során.

A Jungheinrich asszisztensrendszereinél egy új platformszemléletet követ, amely a rendszerek modularitásán és kombinálásán alapszik. A kezelő így még jobban védelemben érezheti magát. A rendszerek ezért egy közös asszisztenskijelzőn jelennek meg, de egymástól függetlenül egyesével is aktiválhatók.

(forrás: Jungheinrich/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés