hirdetés
hirdetés

Automatikus azonosítása

Fontos a kódminőség-ellenőrzés a gyártási folyamatban

A beszállítói vállalatoknál a kódminőség-ellenőrzés már nemcsak belső igényként jelentkezik, hanem egyre inkább mint elvárás és kötelező előírás jelenik meg a mindennapokban.

hirdetés

A termékek megfelelő azonosításához és az ellátási lánc folytonosságához használt vonalkódok ellenőrzése kulcsfontosságú kérdéssé vált a gyártás számára. A gyártási folyamat során nem elég kóddal ellátni a terméket, csomagolást, hanem annak olvashatóságát, megfelelőségét, minőségét is folyamatosan biztosítani kell. A kamerás rendszerekkel megvalósított kódminőség-ellenőrzés lehetővé teszi, hogy már a kódgyártást követően – akár szúrópróba segítségével is – kimutathatók legyenek a jelölés előállításának hibái.

Az autóipari beszállítókkal szemben is egyre nagyobb elvárásként jelentkezik a kódminőség-ellenőrzés bevezetése, valamint a gyártás során használt kódok minőségének tanúsítása. Mely vállalat engedheti meg magának, hogy egy esetleges rossz minőségű kód használata esetén felesleges munkaórákat áldozzon a hiba felkutatására, visszakeresésére, esetlegesen visszáruzzák a kiküldött termékeit, vagy elveszítse a pozícióját a jelenlegi vásárlóinál? Többek között az ilyen problémák elkerülésére nyújt megoldást a Vonalkód Rendszerház Kft. az általa forgalmazott kódminőség-ellenőrző termékekkel és minőség-ellenőrző szolgáltatásával.

A szabványokon alapuló kódminőség-ellenőrzés során a vizsgálat tárgya, hogy az egyes vonalkódok, 2D-s jelképek vagy DPM datamatrixkódok mennyiben felelnek meg a minőségi előírásoknak, illetve ennek alapján milyen mértékben lesznek olvashatók a felhasználás helyén. A gyártási folyamat alkalmával a kódok minőségének ellenőrzése kétféle módon történhet:                  

  • folyamatos ellenőrzéssel, amikor a gyártósoron végigmenő összes termék kódját vizsgálja a rendszer,
  • valamint szúrópróbaszerűen, mintavételi eljárásban zajlik a termékkódminőség ellenőrzése.

Folyamatos kódellenőrzés

A Microscan Verification KIT elnevezésű rendszere a gyártósori folyamatos kódellenőrzés egyik kiválósága. Az 1D-s/2D-s kódok sík címkéről való ellenőrzése ugyanúgy a profilja, mint a termékre közvetlenül felvitt DPM adatmátrixkódok verifikálása. A rendszer ISO 15415, ISO15416, AIM DPM/ISO 29158 szabványnak megfelelő ellenőrzést végez, így segítségével megelőzhető a kódok rossz minőségéből fakadó vevői reklamáció, ezáltal jelentősen növelhető a vevői elégedettség.

A Verification KIT lehetőséget biztosít a jelölőberendezés működésének folyamatosan monitorozására is. A minőségellenőrzőt a gyártó komplett készletben szállítja, így telepítése bármilyen ipari környezetben egyszerűen elvégezhető.

Vizsgálat szúrópróbaszerűen

A szúrópróbaszerű kódminőség-ellenőrzésre a Microscan UID-DPM terméke a tökéletes megoldás, amely az ipari környezetben elterjedt datamatrix DPM kódok ellenőrzésére specializálódott. A pontbeütött, lézeres vagy kémiai jelöléssel létrehozott kódok vizsgálata történhet fémfelületen, műanyagon vagy akár gumiárun is. A különböző integrált megvilágítási opciók kínálják a szükséges teljesítményt a kódminőség és az adattartalom szabványellenőrzéséhez.Az UID-DPM eszköz a kódminősítés eredményéről részletes minősített jegyzőkönyvet készít, amely automatikus archiválás után visszakereshető és auditálható. Az eszköz egyszerű felépítésű, az egygombos kalibráció után már elvégezhető rajta az első ellenőrzés. Rugalmas alkalmazhatósága többféle felhasználást tesz lehetővé: akár asztali egységként, hordozható vagy állványra rögzített ellenőrzőként is használható.

A Vonalkód Rendszerház Kft., a Microscan hivatalos magyarországi partnere által forgalmazott és bemutatott termékekkel és minőségellenőrző szolgáltatásával idejekorán javíthatók a minőség-ellenőrzés során előforduló hibák, ezzel elősegítve, hogy az előállított kódok a későbbiekben is biztonsággal olvashatók legyenek.

A Vonalkód Rendszerház Kft. szakmai tevékenysége során a magas szakmai tudást, a minőségi munkát és az együttműködést alapértéknek tekinti, amelynek a fenntartására és fejlesztésére sok energiát fordít. A cég tapasztalt mérnökkollégái állandó résztvevői a gyártói partnerek által szervezett szakképzéseknek. Naprakész ismereteikkel – akár személyes szaktanácsadás keretein belül is – mindig a legmegfelelőbb megoldást keresik a felmerülő minőség-ellenőrzési feladatokra. (x)

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés