hirdetés
hirdetés

Szállítórendszerek

Emelje fel a gyártást a padlóról!

Az elmúlt néhány évben a feldolgozóiparban egyre nagyobb érdeklődés volt tapasztalható a magassági szinteket áthidaló szállítórendszerek iránt. A növekvő igényt a gyártósorok hatékonyságának növelése, valamint a korlátozottan rendelkezésre álló gyártóterület maximális kihasználása táplálta.

hirdetés

A követelményeket teljesítő megoldásoknak azonban költséghatékonynak és a termékek, valamint a környezet vonatkozásában is kíméletesnek kell lenniük. Cikkünkben az emelési megoldásoknak a feldolgozóipar gyártási folyamataira kifejtett optimalizációs hatásait vizsgáljuk.

Emelési megoldások optimalizációs hatásokkal

A feldolgozóiparban gyakran merül fel az igény arra, hogy gyártóterületet szabadítsanak fel, és a gyártást elmozdítsák a padlószintről. Ezt úgy tehetjük meg, ha olyan – a magassági szinteket áthidaló – megoldásokat használunk, amelyek alacsony szintről magasra képesek szállítani a terméket. Ezek jellemzően a feldolgozóipar minden ágazatában alkalmazhatók. Nem ideálisak azonban nehéz termékek kezelésére, ezért a rendszereket gyakran olyan iparágakban használják, mint a gyorsan mozgó fogyasztási cikkek (FMCG) vagy az egészségügyi és a gyógyszeripar, amelyben jellemzően könnyebb termékeket kell mozgatni.

Zökkenőmentesen integrálható egy meglévő gyártósorhoz (forrás: Flexlink)
Zökkenőmentesen integrálható egy meglévő gyártósorhoz (forrás: Flexlink)

A megoldások fő célja a gyártósor hatékonyságának növelése vagy éppen a gyártási folyamat egyenletes működésének biztosítása leállások és/vagy megszakítások nélkül. Az FMCG-iparágban például növekvő igény mutatkozik a termékek felemelésére és a magas vezetésű szállítószalagok használatára, hogy a munkatársak elég hellyel rendelkezzenek az anyagok tárolásához és a berendezés működtetéséhez.

Rugalmasság és hatékonyság

Az ilyen típusú megoldások kiválasztásánál számos tényezőt figyelembe kell venni, például a rendelkezésre álló hely méretét, a büdzsé nagyságát és a megoldás komplexitását. Egy másik fontos tényező maga a termék vagy termékek, amelyeket mozgatni, emelni kell. A legtöbb emelési megoldás rugalmas, és különböző méretű termékeket is képes kezelni.

Manapság mindenhol kiemelt szempont a gyártósori hatékonyság és az egyenletes gyártási folyamat minimális termékkárosodás mellett. A termékek károsodásának elkerülése érdekében az emelőszerkezeteket ellenőrzött módon kell kiválasztani, legyártani és telepíteni. Fontos ezért a termékskálához legmegfelelőbb rendszer kiválasztása. Az ideális megoldás egyik legfontosabb kritériuma a finomabb termékkezelés lehetővé tétele. Az emelőrendszereket ezért úgy alakították ki, hogy a termékekkel egyáltalán ne érintkezzenek. A megoldások hozzájárulnak a termelési folyamat egyenletességéhez, és gyakran nagy sebességgel is működtethetők. Ezenkívül gyakran kis teljesítményű motorok hajtják a rendszereket, így a termékek szállításához használt tényleges energia viszonylag alacsony szinten tartható.

Megoldások változatossága

A feldolgozóipar számára a magassági szintek áthidalására számos különböző megoldás áll rendelkezésre, például spirálok, emelőrendszerek, valamint fogazott szíjas és felhordó szállítószalagok. Az egyik leggyakoribb változat a spirális emelőrendszer, amely költséghatékony, energiatakarékos és nagy sebességen is működtethető, ezenkívül zavartalan, egyenletes gyártási folyamatot tesz lehetővé. A fogazott szíjas és a felhordó szállítószalagok kevésbé költséghatékony rendszerek, de a felhordó konvejor általában nagyobb kapacitással rendelkezik, és szükség esetén gyártásközi pufferként is működhet. A fogazott szíjas szállítószalag a terméket kétoldali gyengéd szorítással emeli meg, kissé nagyobb alapterületet igényel, és nagyon magasra építhető.

A spirális rendszer jellemzően könnyebb termékek mozgatására alkalmas
A spirális rendszer jellemzően könnyebb termékek mozgatására alkalmas

A legkevésbé gyakran használt alternatíva a liftrendszer. Ennek működési elve nagyban megegyezik a normál felvonókéval, és olyan munkafolyamathoz kapcsolódik, ahol a termékeket el kell juttatni a liftbe a ciklus megindítása előtt. Ezért jellemzően a többi megoldáshoz képest alacsonyabb sebességgel működtethető, a spirál-emelőrendszernél azonban gyakran nehezebb termékek kezelésére is képes.

Költséghatékony és innovatív kínálat

A feldolgozóiparban folyamatosan fejlődnek a magassági szinteket áthidaló rendszerek. A FlexLink számára kulcsfontosságú, hogy a fejlesztés élvonalában maradjon, és folyamatosan keresse az új és innovatív megoldásokat a termékpalettája bővítéséhez. Különböző anyagokat tesztel például a súrlódás csökkentése érdekében, valamint olyan lehetőségeket fejleszt ki, amelyek még költséghatékonyabbá teszik azokat. A vállalat jelenleg is emelési megoldások széles skálájával rendelkezik, de a felhasználókkal közösen új, személyre szabott rendszereket is kidolgoz. Végtelen számú lehetőség adódik a feldolgozóipar optimalizálásához, amelyek kihasználása a cél.

Kompaktabb megoldás a piacon

Jó példa erre a FlexLink Compact spirális szállítópálya, amely 40 százalékkal kisebb alapterületen telepíthető, mint a piacon leggyakrabban használt egyéb megoldások, így a gyártóterületen további értékes négyzetméterek szabadíthatók fel.

A legkompaktabb emelési megoldásokat górcső alá véve azt láthatjuk, hogy a kompakt spirál a termékek akár 2,3 méter magasra történő emelésével és onnan leengedésével lehetővé teszi a gyártóterület kapacitásának maximalizálását. A spirál termékek és tálcák széles skáláját képes szállítani az egyedi csomagoktól a papucsokig és dobozokig.

A termékek akár 2,3 méter magasra is emelhetők
A termékek akár 2,3 méter magasra is emelhetők

A spirál egy súrlódó kapcsolatú felső lánccal és egy kis súrlódású, ultraellenálló és masszív csúszósínnel rendelkezik. A Compact spirálrendszer folyamatos, biztonságos és kíméletes termékkezelést kínál megnövelt áteresztőképesség mellett. A standardizált megoldást alacsony működési költség és a meghibásodások között átlagosan eltelt hosszú idő jellemzi.

Rendkívül széleskörűen alkalmazható

A standardizált spirál 585 mm átmérőjű kis alapterületével zökkenőmentesen integrálható egy meglévő gyártósorhoz. A FlexLink Design Tool használatával a rendszer könnyedén csatlakoztatható bármely meglévő vagy teljesen új gyártósorhoz.

A spirális rendszer többféle konfigurációban érhető el mind a be-, mind a kilépő oldalon, így széles körben adaptálható a gyártósor paramétereihez. Ez a standardizált FlexLink-termék folyamatos termékáramlást tesz lehetővé, megszünteti a leállásokból fakadó veszteségeket, és néhány órán belül telepíthető.

Csepregi Ottó, FlexLink
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés