hirdetés
hirdetés

Intralogisztika

Automata és biztonságos szállítórendszerek

Egyre több vállalat automatizálja a belső anyagáramlását automata, vezető nélküli szállítórendszerekkel, úgynevezett AGV-kkel. A kommunikáció, a navigáció, valamint a biztonságtechnika vívmányainak köszönhetően az automata szállítórendszerek rugalmasan alkalmazhatók, és felhasználásuk főbb előnyei a megbízhatóság, a folyamatbiztonság és a nagyfokú hatékonyság.

hirdetés

Az üzemen belüli logisztika területén az automatizálás rohamosan fejlődik. A felhasználók olyan rugalmas megoldásokat keresnek, amelyek modulokból állnak, továbbfejleszthetők és alkalmasak bármely rendszerhez történő csatlakozásra. Ehhez társul követelményként a lehető legrövidebb kivitelezési időtartam. Az AGV-k gazdaságos automatizálási megoldást kínálnak számos szállítási feladatra.

Mikor érdemes automata szállítóeszközöket használni?

Az automatizálás az AGV-vel bármilyen méretű vállalatnál és szinte mindegyik iparágban járható út. Mivel az AGV egyszerűen integrálható már működő infrastruktúrába, rugalmasan alkalmazható mind kész, működő üzemi környezetben, mind pedig újonnan épülő egységekben. Az egyedi igények meghatározásához a vállalatnak pontosan elemeznie kell azt a folyamatot, amelyet automatizálással szeretne megoldani. Az AGV legfőbb alkalmazási területei a folyamatosan ismétlődő, rutin szállítási feladatok, mint például az áru beérkezésétől vagy a gyártósortól a raktárba történő szállítás, akár több műszakban, 24 órán keresztül.

Az AGV-forgalmazókhoz a legtöbb ajánlatkérés a gyártóüzemektől, különösen az autóiparból érkezik, de az élelmiszer- és a csomagolóipar is nagy érdeklődést mutat az automata megoldások iránt. A szerelő- és gyártóeszközök kiszolgálása, valamint a késztermékek elszállítása áll legtöbbször a középpontban, főképp abban az esetben, amikor ezek a folyamatok már automatizálva zajlanak, és ily módon a még fennálló automatizálási hézagok, hiányosság megszüntetésére van szükség.

Mit érdemes a tervezésnél figyelembe venni?

A részletes tervezés előtt a vállalatnak az igények feltárása keretében fel kell mérnie az alkalmazási feltételeket: a környezetet (hőmérséklet, talajviszonyok stb.), a rakományképző egységek és a rakományok típusát, a tervrajzot a kiemelkedések és a mélyedések megjelelölésével, a szállítandó mennyiségeket, a szállítási mátrixot, a megbízások vezérlését.

Rugalmasan alkalmazható mind kész, működő üzemi környezetben (forrás: Jungheinrich)
Rugalmasan alkalmazható mind kész, működő üzemi környezetben (forrás: Jungheinrich)

Általában érvényes, hogy a standard és egységes rakodási eszközök, a szállítandó rakomány megfelelő teherelosztása és stabilitása kedvező feltételeket teremt az automata szállítórendszerek alkalmazásához. Továbbá a raktár jól szervezett működése, a 0 és 40 Celcius-fok közötti hőmérséklet-tartomány és a kedvező ipari talajviszonyok ideális körülményeket biztosítanak az AGV használatához.

A CAD-alaprajz és a szállítási mátrix alapján szimulálni lehet az adott alkalmazást. Meghatározásra kerülnek a későbbiekben felhasználandó irányítórendszer segítségével a legjobb gépek, a leghatékonyabb stratégia és az optimális mennyiségű vezető nélküli targonca. A 3D-szimuláció használatával valós időben előre lehet látni az automata gépek működését a tervezett létesítményben.

Több műszakban különösen kedvező

A vezető nélküli szállítóeszközök alkalmazásának főbb előnye a megbízhatóság, a folyamatbiztonság és a hatékonyság. Lényeges döntési kritérium a tervezett alkalmazás. A két vagy három műszakos üzemeltetés esetén a vállalatoknak megéri az automatizálást választani, mivel a beruházás amortizációs ideje nagyon kedvező. Egy műszakos üzemben is érdemes automata gépet alkalmazni, amennyiben például a gyártás és a logisztika tisztán elkülöníthető, és a gyártási minőség jelentősen javulhat. Fontos, hogy csak a szakszerűen kidolgozott specifikáció biztosítja a későbbiekben a folyamatok zökkenőmentes működését.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés