hirdetés
hirdetés

Anyagmozgatásban és formatervezésben is az élen

A Jungheinrich új ERD 220i típusú elektromos targoncája elnyerte a „Legjobb a  Legjobbak között” kitüntetést a Red Dot formatervezési díjjal.

hirdetés

A gép, ami az új lítiumion akkumulátor-koncepciónak köszönhetően 25 százalékkal rövidebb, mint az előző modell, innovációs erejével és úttörő kialakításával győzte meg a zsűrit. Véleményük szerint a kompakt kialakítás és a fejlett technológia párosítása a maximális funkcionalitással példaszerű éllovassá teszik a raklapszállítót kategóriájában.

Kompromisszumok nélkül

„A jó termékdizájnt konkrét ügyféligények szerint tervezzük, és erre nyújt megfelelő megoldást. Az ERD 220i egyesíti a legkisebb méreteket, az intuitív kezelést, az érezhető mozgékonyságot és a megbízható biztonságot anélkül, hogy bármelyik háttérbe szorulna.” – nyilatkozta Andrea Knie, a Jungheinrich ipari formatervezője. A kezelőnek egy ergonomikusan kialakított, sokoldalúan használható és biztonságos munkahelyet nyújt, míg a raktárban a radikálisan lecsökkentett méreteknek köszönhetően több helyet és nagyobb mozgásszabadságot biztosít.

A raklapszállító kiválóan alkalmas raktárakban és teherautókban ki- illetve berakodására, 1.065 milliméteres géptestével kategóriájának legkompaktabb áruszállítója. Az előző hasonló modellhez képest a lítiumion-technológia alkalmazásának köszönhetően a gép 300 milliméterrel rövidebb. A kompakt méret különösen könnyű és fordulékony menettulajdonságokat biztosít. A gép fordulási körének sugara így mindössze 1.985 mm-re csökkent. „Az ERD 220i maximális helykihasználást biztosít. A kisebb fordulási körnek köszönhetően a munkafolyosóban kevesebb a gép helyigénye, a hasznos felület ennek megfelelően megnövekszik. Ily módon az ERD 220i segítségével ugyanakkor felületen nagyobb raktárhelyet biztosítunk ügyfeleinknek” - nyilatkozta Torben Sell, a Jungheinrich felelős termékmenedzsere.

Új lítiumion akkumulátor-koncepció

Az eddigi nagy akkumulátor helyett, ami a kezelőplatform és a villák között volt beépítve, a Jungheinrich itt egyenként 130 Ah két akkumulátormodult alkalmaz, melyek a gépvázon belül kerültek elhelyezésre. A nagy tömegű akkumulátoredény nélkül a gép teljesítménye jelentősen javult. A Jungheinrich a gép tömegelosztását a menetparaméterek javára optimalizálta, amely egyértelműen érezhető a dinamikus gyorsuláson és az akár 14 km/h menetsebességen. A megnövekedett helynek köszönhetően az emelőkocsi kétféle tágas kezelőplatformmal rendelhető. Mindkét platform esetében három oldalról védett a kezelőállás, amely biztonságos kezelést és kényelmes állóhelyzetet garantál.

Biztonságos és kényelmes alkalmazás a rámpán

A teherautók ki -és berakodása az egyik legnagyobb igénybevételű alkalmazás a targoncának és a dolgozónak egyaránt. A Jungheinrich ezért különböző eszközöket fejlesztett ki a nagyobb biztonság, kényelem és ergonómia érdekében, melyek egyben nagyobb termelékenységet tesznek lehetővé. Így például a targonca egy érzékelő segítségével felismeri, ha a teherautóban dolgozik. A munkafényszóró automatikusan bekapcsol, bevilágítja a rakteret és lehetővé teszi a raklapok gyors, biztonságos felvételét - ez különösen előnyös a kora hajnali órákban. A targonca ezzel egyidejűleg az ügyfél által meghatározott, egyedileg beállítható tempóra csökkenti sebességét, így óvja a kezelő hátát a küszöbökön történő áthaladáskor. Emellett egy intuitív módon állítható, tömegtől függő rugózás is védi a gerincet a rámpákon áthaladáskor. A Floor-Spot LED fényszóró kiegészítőként rendelhető, az oldalelembe kerül beépítésre és további biztonságot nyújt. A raktárban ez a fényszóró jobb láthatóságot biztosít a gépnek a szállítási útvonalakon.

Kezelőbarát kormányzás és rakodás

Az ún. smartPILOT az új ERD 220i-nél elérhető. Segítségével az intuitív kormányzás minden funkciója egy kézzel is elérhető, a kormánykerék automatikusan középállásba áll vissza és állítható a magassága. „Beszállás és indulás - az új ERD 220i rendkívül egyszerűen kezelhető” - hangsúlyozta Sell. „Az új kezelők gyors betanítása vagy a gyakran váltakozó kezelők nem jelentenek nehézséget, sőt a dolgozók nagyobb teljesítményt érhetnek el a targoncával”. Az új töltéscsatlakozóval a gép közvetlenül csatlakoztatható külső gyorstöltő készülékhez. Az opcionális beépített töltőkészülék különösen nagy rugalmasságot biztosít, hiszen bármely csatlakozóaljzatnál tölthető.

Az új emelőoszlop kiviteleknek köszönhetően az ERD 220i még több típusú feladatra alkalmazható és a be - és kirakodás mellett állványok kiszolgálására is alkalmas. Az új háromtagú emelőoszlop 3.760 mm emelési magasságával messze a legnagyobb magasságot éri el ebben a szegmensben. Az emelőoszlop szerkezete mindemellett kompakt méretű, így a targonca alkalmazása teherautóban sem okoz problémát. Az ERD 220i megemelt kerékkarral két rakodólap egyidejű kezelésére is alkalmas, két raklapot képes egymás felett szállítani, ami különösen a teherautók be- és kirakodásánál jelentős hatékonyságnövelést eredményez.

 

(forrás: Jungheinrich/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés