hirdetés
hirdetés

Innováció

Magyar sikertörténet 3D-ben

Hazai kutatócsoport élvonalbeli eredményét közölte a rangos Nature Methods folyóirat.

Az új lézer mikroszkóp nagy sebességgel, három dimenzióban is képes mérni az idegsejtekben terjedő folyamatokat.

hirdetés

A kutatók a cikkben egy olyan új lézer mikroszkópról számolnak be, mely nagy sebességgel, három dimenzióban is képes mérni az idegsejtekben terjedő folyamatokat és megmutatni az idegrendszer hálózatainak működését. A kutatók korábbi rekordjukhoz képest több nagyságrendet tudtak javítani a mérés sebességén, illetve a mérhető terület nagyságán. A világon egyedülálló optikai fejlesztéseknek köszönhetően a mikroszkóppal egyszerre több száz idegsejt aktivitása is mérhető, miközben párhuzamosan az idegsejtek nyúlványaiban zajló nagyon gyors információ-terjedési folyamatokat is tanulmányozni lehet.

A mikroszkóp új eszközként szolgál például az agy információ-feldolgozásának megértéséhez, illetve a központi idegrendszeri betegségek kutatásához. A kiemelkedő tudományos eredmények az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Rózsa Balázs által vezette Két-Foton Képalkotó Központjai és a Roska Botond irányításával működő világhírű svájci kutató csoport (Friedrich Miescher Institute, Bázel) együttműködésével valósultak meg.

A 3D-s mikroszkóp és a mikroszkópot irányító 3D-s virtuális környezet
A 3D-s mikroszkóp és a mikroszkópot irányító 3D-s virtuális környezet

Az összetett idegtudományi, optikai, lézerfizikai, gépészeti fejlesztésben kiemelkedő szerepe volt Katona Gergelynek, Hillier Dánielnek, Kaszás Attilának, Szalay Gergelynek illetve a Budapesti Műszaki Egyetem két kutatójának, Maák Pálnak és Veress Máténak is. A kutatócsoport megkezdte az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézettel, az MTA Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetével és elismert francia kutatókkal közösen a módszer klinikai alkalmazásának kidolgozását is.

A fejlesztés során szerveződött és gyorsan növekvő kutató és fejlesztő csapat nem titkolt szándéka, hogy Magyarországon elősegítse a nagy hozzáadott értékű fejlesztéseket a világszintű alapkutatástól egészen a prototípusok előállításáig, illetve az erre épülő termékek exportját is megvalósítsa. Ebben a folyamatban oroszlánrészt vállal a Femtonics Kft., (az MTA KOKI Spin-off cégeként indult 2005-ben) amely export bevételeiből is szponzorálja a további alapkutatásokat, fejlesztéseket. A kutatók célja egy új innovációs központ létrehozása, a hasonlóan export-képes magyar csúcstechnológiai cégek létrejöttének és működtetésének támogatására.

(forrás: Nature Methods)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés