hirdetés
hirdetés

Alfa Centauri

Zöldet kapott a csillagközi utazások előkészítése

Valamikor el kell kezdeni.

hirdetés

Noha a távoli naprendszereket elérő utazás az emberek számára egyelőre álom marad, ez nem jelenti azt, hogy a tudósok ne kezdenének el már most teljes gőzzel dolgozni a cél esetleges jövőbeli megvalósításán. A NASA például Stephen Hawking professzor segítségével már neki is fogott egy csillagközi kirándulásokra szánt űrjármű megtervezéséhez. A StarChip Nano Spacecraft nevű szerkezet tempója elméletileg a fénysebesség egyötödére is felgyorsulhat, vagyis másodpercenként akár 59 958 491,6 métert is megtehet majd.

Így nézne ki az űrhajó (Forrás: YouTube)

A legendás kozmológus (Stephen Hawking) már régebben is megfogalmazta, hogy lassan el kéne kezdeni a felkészülést a „Föld 2” felfedezésére. A feltételezések szerint egyebek mellett ez a „szuperföld” szerű bolygó is része a hozzánk legközelebb eső naprendszernek, vagyis a Proxima b-nek.

Ugyan a projektről már áprilisban lehullott a lepel, a NASA egyik csapata igazából csak most kezdte el kidolgozni a kicsi űrhajó terveinek kidolgozását.

Az egyik nehézség, amit meg kell oldani, hogy a jármű 4,37 fényéven keresztül hogyan lesz képes elviselni a kozmikus sugárzást. A NASA a San Franciscó-i International Electron Devices nevű találkozón bemutatott egy új szilikon chipet, amely automatikusan kijavítja a sugarak által okozott károkat, amivel meghosszabbítja az űrhajó élettartamát. Áprilisban Hawking így vélekedett: „Pillanatnyilag a köztünk és a csillagok között húzódó hatalmas üresség a probléma, de most ezt leküzdhetjük. Fénycsóvákkal, fényvitorlákkal és a valaha épített legkisebb űrhajóval egy nemzedéken belül elindíthatunk egy küldetést az Alfa Centaurira” – vélekedett a tudós.

Az „egy nemzedéken” belülre kitűzött start azért nem ma van, de a 4,37 fényéves távolságot 20 év alatt teljesítő eszköz útnak indítása felfoghatatlanul tág teret nyithat meg az emberiség további fejlődése számára.  

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: eTeknix)
hirdetés
Hozzászólások (3 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Kedves szerző!
Szerintem itt bolygóközi utazásról van szó!
Csillagközi utazás a jelenlegi technológiával több ezer év lenne egyik csillagrendszerből a másikba.
Itt a csillagrendszeren belüli egyik bolygóról a másikra történő utazásról van szó! Üdvözlettel: Nemo
#
Kedves Nano!
A Proxima b-ről van szó, ami a hozzánk legközelebbi csillag.
Kétségtelenül igazad van, hogy a mai rakétatechnika erre az utazásra alkalmatlan, de nem is erről van szó.
Ez a StarChip, (nem StarShip, nem elírás) nevű "űrhajó" egy bélyeg méretű néhány grammos szerkezet lenne, melyet lézer energiával gyorsítanának. Nyilván hosszú
évekig tart majd a gyorsulás, lassítani meg majd nem tudjuk, de elméletileg elérhető az 50-60 ezer Km/sec -es sebesség.
Itt olvashatsz még róla:
http://www.sciencealert.com/nasa-s-working-on-a-nano-starship-that-travels-at-1-5-the-speed-of-light
Sajnos még tényeg nem tartunk itt, de ha nem kezdjük el, akkor nem is fogunk!
Üdv.:
Gábor

válasza hozzászólásához
#
Bocsánat Nemo, véletlenül Nano-t írtam!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés