hirdetés
hirdetés

Kutatás-fejlesztés

Vízpára-meghajtású motort fejlesztettek

A víz párolgásának energiáját használták fel amerikai tudósok motorok meghajtására – a megoldás olcsó és környezetkímélő.

hirdetés

A New York-i Columbia Egyetem és a chicagói Loyola Egyetem kutatócsoportja két kísérleti példányt fejlesztett ki, amelyek önállóan működnek a nedves levegőben.

A Nature Communications folyóiratban ismertetett kísérlet lényege ártalmatlan baktériumspórák – a baktériumok belsejében keletkező gömbölyű részecskék – alkalmazása. A spórák a nedvesség hatására megduzzadnak, szárazság esetén összehúzódnak. A duzzadási–összehúzódási folyamat során energia szabadul fel. "Eddig nem voltunk képesek felfogni a felhőkből leereszkedő víz energiáját, most a levegőbe, a légkörbe távozó – párolgó – víz energiáját akarjuk hasznosítani" – magyarázta Ozgur Sahin, a Columbia Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője. "Ez nagy erejű folyamat, de eddig nem állt módunkban ezt az energiát hatékonyan hasznosítani" – tette hozzá.

Fotó: Xi Chen (forrás: Spiegel)
Fotó: Xi Chen (forrás: Spiegel)

A kutatók miniatűr motorokat építettek, spórákkal borított vékony műanyag szíjakkal, amelyek egy aprócska autót, illetve fényt kibocsátó diódát (LED) működtetnek.

A nedvesség hatására a spórák kinyújtják és összehúzzák a műanyag szíjakat. Ez az oda–vissza mozgás mozgatja a kerekeket és a dugattyúkat. "Ha sok szíjat alkalmazunk egyszerre, növeljük az általuk kifejtett erőt" –mondta a kutató.

Az új technológia egyelőre kísérleti szakaszban van. Egy napon azonban művégtagok és robotkarok mozgatására, akkumulátorokhoz és áramfejlesztőkhöz is felhasználható lesz, illetve izzadságra reagáló sportruházat kifejlesztésére is: ugyanis az izzadással is energiát szabadítunk fel.

(forrás: MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés